<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
topbillede

Aluminium udvider mulighederne for arkitektur. Mary Elisabeth’s Hospital ved Rigshospitalet er et helt aktuelt eksempel.

WICONA facader når laveste CO2 belastning nogensinde

 • Materialer og Løsninger
 • Bæredygtighed
 • 2022-06-20
 • Tekst af Morten Bøcker
  Illustrationer af byggeri: 3XN
 • WICONA, der er ejet af den verdensomspændende aluminiumsproducent Hydro sætter handling bag målsætningen om kraftig CO2 reduktion i facadesystemer.

  Facaderne fra WICONA indgår i nogle af de mest spektakulære bygninger i verden. Materialets fleksibilitet og egenskaber i det hele taget udvider grænserne for arkitektoniske muligheder. Det får vi et godt indblik i, når Mary Elisabeth’s Hospital rejser sig fra fundamentet og står klar ved Rigshospitalet i 2025. Men hvad med CO2 belastningen under den energitunge produktion af aluminium. Vil den udgøre en trussel mod den fortsatte brug af et fantastisk og i øvrigt langtidsholdbart byggemateriale?

  ”Nej”, lyder svaret fra WICONA, som ejes af Hydro. Virksomheden har i årevis arbejdet ihærdigt frem mod en særdeles kraftig reduktion af CO2 belastningen, og primo maj 2022 kom et af de store gennembrud. Det lykkedes nemlig at producere 130 ton af den såkaldte CIRCAL 100 aluminium, som er baseret på 100 procent genbrug.

   

  Søjler AluminiumDe nye produkter fra WICONA belaster klimaet markant lavere end øvrige produkter




  - Denne aluminium har en CO2 belastning på blot 0,5 kilo CO2 pr. kilo materiale, hvilket er det laveste nogensinde, fortæller Morten Aagaard Madsen fra WICONA’s danske afdeling.

   



  2
  3
  4
   
   

  Genbrug er standard i alle produkter

  Som koncern har Hydro en målsætning om at være CO2 neutral i 2050, og massivt genbrug er en af de allervigtigste parametre for at nå dertil.

  På dette felt er aluminium nemlig lidt af en duks i klassen af byggematerialer.

  - 75 procent af den aluminium, der nogensinde er blevet produceret, er stadig i omløb, så der er nok at tage af, siger Morten Aagaard Madsen.

  WICONA har fabrikker i Norge og USA til at fremstille genbrugsaluminium. Flere fabrikker er på vej, og virksomheden har taget en strategisk beslutningen om, at alle dets produkter skal være baseret på genbrug. Tidligere var det noget, man kunne vælge til og fra.

  - I dag er alle vores facadesystemer fremstillet af CIRCAL 75 aluminium, der har et garanteret indhold af genbrugsaluminium på 75 procent. I realiteten når andelen dog op på 82 procent, siger Morten Aagaard Madsen.

  - Genbrug er det, der adskiller os fra andre producenter og årsagen til, at vores produkter allerede nu ligger på cirka en fjerdedel af den gennemsnitlige belastning pr. kilo fra det aluminium, der anvendes i Europa, siger han.

  wiconaAluminium udvider mulighederne for arkitektur. Mary Elisabeth’s Hospital ved Rigshospitalet er et helt aktuelt eksempel. Illustrationer: 3XN

   

  - Vores CIRCAL 75 belaster med 2,3 kg CO2 pr. kilo aluminium – mod 8,6 kilo i gennemsnit for aluminium, der benyttes i Europa. Tager vi aluminium i hele verden er gennemsnitsbelastningen hele 16,7 kilo – så springet ned til vores CIRCAL produkter er meget stort.

  Også i forhold til produkter med træ klarer WICONA sig fint:

  - Det er lykkedes os at få CO2 belastningen for vores aluminiumvinduer ned på næsten samme belastning som et trævindue. Belastningen fra vores produkt er kun få procent højere.

  Årsagen til denne landvinding er også WICONA’s udvikling af rammer med mindre materialeforbrug.

   

   

  Mange DGNB certificerede byggerier

  WICONA blev grundlagt i 1948 som et forretningssegment under Wieland Werke i Ulm i Tyskland, og virksomheden er vokset fra en mindre afdeling til et varemærke, som står for højt specialiseret knowhow og teknisk kompetence inden for aluminiumsystemløsninger.

  Som systemvirksomhed med mange års erfaring har WICONA en målsætning om at forene brugerkomfort med miljøkrav.


  DESIGNMANUAL1Aluminium udvider mulighederne for arkitektur. Mary Elisabeth’s Hospital ved Rigshospitalet er et helt aktuelt eksempel. Illustrationer: 3XN.
  DESIGNMANUAL2
  DESIGNMANUAL3
  DESIGNMANUAL4
   
   



  - Det motiverer og driver os i den daglige udvikling af energieffektive systemløsninger til bæredygtige bygningsklimaskærme. Talrige WICONA-projekter over hele verden har allerede modtaget internationalt anerkendte certifikater for bæredygtigt byggeri som for eksempel DGNB, LEED eller BREEAM. Certificeringerne er endnu et vigtigt skridt for at kunne praktisere vores vejledende princip om “bæredygtighed” endnu mere aktivt, siger Morten Aagaard Madsen.

   

   

  Anbefalede artikler