Lokal måling af lufthastighed med varmetrådsanemometer ved utæthed nær gulv. Det indsatte termografibillede viser, at der strømmer kold luft ind gennem utætheden.
Utætheder i klimaskærmen kan give både fysisk og økonomisk ubehag
Det kan blive både dyrt og give et ubehageligt indeklima ikke at gå bygningens klimaskærm efter jævnligt, da indeklimagener, varmetab og risiko for bygningsskader ofte hænger sammen med utætheder i klimaskærmen. Opdateret erfaringsblad fra BYG-ERFA anviser, hvordan du måler og lokaliserer problematiske områder.
- Utætheder i klimaskærmen på en bygning kan medføre en række gener og problemer, f.eks. øget ventilationsvarmetab, trækgener, fugtproblemer og deraf følgende skimmelvækst i ydervægge og tage. Selv nye bygninger, som opfylder kravene til lufttæthed i BR18, kan lokalt have utætheder, og dem bør du få udbedret.
Sådan siger Lars Due, der er bygningsingeniør og instruktør hos Isolink Aps, samt forfatter til erfaringsbladet, ’Utætheder i klimaskærmen – måling, lokalisering og vurdering’, der for nylig er blevet opdateret.
Læs også:
Portræt af tagdækkervirksomheden NimTag : Jo mere en bygning kan generere energi, jo bedre er detLufthastighedsmåling ved vindue. Lufthastighedsmålingen viser luftstrømning på 3,7 m/s. Den høje lufthastighed skyldes, at kold udeluft strømmer ind gennem utætheder under vinduet og videre ind i rummet.
Nødvendigt med flere lokaliseringsmetoder
Utætheder i klimaskærmen lokaliseres ved brug af trykprøvningsudstyr til etablering af undertryk i en bygning, termograferingsudstyr der kan synliggøre utætte områder, røgmaskine der kan afsløre utætte områder, samt varmetrådsanemometer til måling af lufthastigheden.Pointen er, at det kan være nødvendigt at iværksætte flere metoder, samtidig med at det er afgørende, at disse udføres korrekt, siger Lars Due.
- En bygning på 150 m2, hvor kravene i BR18 opfyldes, kan f.eks. have utætheder i dampspærren, som svarer til et hul med cirka 180 mm i diameter. Utæthederne er oftest små og jævnt fordelt, men de kan også være koncentreret ved vindues- og dørpartier, loftgennembrydninger som aftrækskanaler, loftlemme, ovenlys, emhætter – og installationsgennemføringer fra el og vvs, samt diverse samlinger, forklarer han og tilføjer:
- I ældre bygninger kan utætheder udbedres, så trækgener undgås, hvis utæthederne lokaliseres og deres omfang bestemmes korrekt. Det kræver dog brug af det korrekte udstyr.
Tæthedsmåling af vindue. Foran vinduet opklæbes en membran med en åbning på ca. 2 cm i diameter. Med ventilatoren fra et tæthedsprøvningsudstyr etableres der en trykforskel over membranen, hvorefter den samlede luftstrøm gennem vinduets utætheder måles.
Boligkomfort betyder ingen træk
Oplevelsen af træk i bygninger skyldes lokalt høje lufthastigheder, og netop luftstrømning gennem utætheder i klimaskærmen er blandt de væsentlige årsager til træk. Vejledningsteksten til bygningsreglementet anbefaler, at lufthastigheden i opholdszonen ikke overstiger 0,15 m/s ved en lufttemperatur under 20 °C, anviser erfaringsbladet.- Utætte områder i klimaskærmen er der, hvor der f.eks. kan måles lufthastigheder på over 1,2 m/s ved 50 pascal undertryk. Disse områder skal erfaringsmæssigt vurderes nærmere, hvis der ønskes en god boligkomfort uden trækgener, siger Lars Due.
Utætheder i klimaskærmen, dvs. vægge og lofter, hvor der lokalt måles lufthastigheder over 1,2 m/s, kan også medføre, at luft indefra strømmer ud i isoleringslaget. Det indebærer en risiko for kondensering, fugtophobning og evt. skimmelvækst i konstruktionerne, forklarer han.
- Ved vinduer kan mindre luftstrømning dog også skabe træk, for vinduer har ofte mange mindre utætheder, som tilsammen kan medføre trækgener – også selvom lufthastighedsmålinger ved hver enkelt utæthed i vinduet er mindre end 1,2 m/s ved en trykforskel på 50 pascal. Træk fra vinduer bør derfor undersøges detaljeret, inden tiltag for udbedring iværksættes.
Læs mere i erfaringsbladet ’Utætheder i klimaskærmen – måling, lokalisering og vurdering’ (ID-nr. (99) 24 04 15