<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
090-4

Kloakmesteren bør følge monteringen af rottespærren op med at tjekke, at den sidder rigtige. Det sker ved hjælp af kloak-tv, som er en god og sikker måde at kvalitetssikre monteringen med

Undgå at kloakken er helt til rotterne

 • Materialer og Løsninger
 • Anlæg
 • Sikring og Adgangskontrol
 • 2022-12-06
 • En rottespærre er et vigtigt redskab til at tage kampen op med de ødelæggende gnavere, så de ikke danser med om juletræet. Har man monteret en højvandsslukker er det ekstra vigtigt, anbefaler kloakmester Verner H. Kristiansen.

  Nu synger man snart: ”På loftet sidder nissen med sin julegrød”. Men hvem er det nu, der står rundt omkring og skotter og vil så gerne ha’ lidt julegodter? Det er alle de små rotter, som ved nærmere eftersyn slet ikke er så små endda. Og de skal ikke være på loftet – ja, slet ikke i huset, lyder det fra Danske Kloakmestre.

  Derfor skal de holdes ude af kloaksystemet. Det er nemlig rotternes favoritvej ind i vores huse, hvor de kan anrette skader for tusindvis af kroner. De bider alt i stykker, som de kan sætte deres skarpe tænder i. De laver gange under jorden. De bygger deres rottereder og yngler – ja, som rotter. De efterlader ekskrementer og lugt. Og de støjer, når de løber rundt under gulvet eller i væggen.

  Den mest almindelige årsag til rotter i huset er utætte kloakrør.

  - Kloaksystemet skal ikke være hverken helt, halvt eller kvart til rotterne. De skal slet ikke være der, og en af de mest effektive måder til at holde rotterne væk, er at få en kloakmester til at installere en rottespærre, som kan forhindre rotterne i at komme ind i ejendommens kloaksystem, forklarer kloakmester Verner H. Kristiansen, som er tidligere formand for kloakmestrenes brancheforening, Danske Kloakmestre.

   

   

  090-1
  090-2
  090-3
   
   

  Forebyggelse

  Når rotterne har gjort deres entré, kan de være vanskelige at komme af med. Det er kun autoriserede rottebekæmper, der må tage kampen op med de stædige gnavere. Derfor handler det om at forebygge, og til det vil netop en rottespærre oftest være den rigtige løsning.

  Teknikken i en rottespærre er ganske enkel. Den har to klapper og placeres i kloakledningen i brønden. Klapperne forhindrer rotterne i at passere ind i systemet, fordi de kun åbner én vej. Det tillader vandet at komme ud, men sikrer samtidig, at rotterne ikke kan komme ind.

  - Det lyder simpelt, og det er heller ikke kompliceret, hvis det gøres rigtigt. Mange steder kan man sætte en rottespærre, og mange steder dur det så ikke. Enten fordi spærren stopper til, eller ganske enkelt ikke sidder ordentligt. Kloakken er jo ikke dimensioneret til, at der sidder noget isenkram med to klapper og bremser pøller, papir, bind, hår, vatpinde, tamponer og andet godt, siger kloakmester Verner H. Kristiansen.

   

  Intet er gratis

  - Nogle forsikringsselskaber fortæller, at de kommer og monterer rottespærre gratis for deres kunder. Men nej! Der er ikke noget, som er gratis. Forsikringsselskaberne tjener millioner af kroner på montering af rottespærrer, da de på den måde undgår, at kunderne får rotter ind i kloakkerne under huset. Selskaberne sikrer sig selv, og man skal for alt i verden få tjekket sine kloakker, inden man får monteret rottespærre af forsikringen. Hvis der er en skade, vil boligejeren ikke opdage den, før skaden er sket. Nemlig at rørene klapper fuldstændig sammen, og den eneste løsning er at hugge gulvet op for reparation, forklarer kloakmesteren i en pressemeddelelse.

  Verner H. Kristiansen påpeger også, at det er vigtigt at bruge materiel af den rigtige kvalitet.

  - I disse klimatider med skybrud og masser af regn har mange monteret højvandslukkere i alverdens afskygninger. Langt de fleste løsninger er plastic af en eller anden art, og rotterne gnaver hul i dem som ingenting. Boligejerne lever i lykkelig uvidenhed, indtil det bliver regnvejr. Så kommer vandet alligevel, fordi rotterne har gnavet hul og ødelagt højvandslukket, siger han.

  - Montering af rottespærre er aldeles nødvendig, hvis man har en eller anden form for højvandssikring af sit hus. Lige bortset fra, hvor man har været så fornuftig at etablere pumpebrønd som sikring mod oversvømmelse af kælderen. Men det er de færreste, der vælger den løsning, da den kan være lidt dyr at etablere.


  De yngler som…

  Et enkelt rottepar kan blive til mere end 800 rotter på et år. Det lyder utroligt, men er ikke desto mindre sandt. Så den er go’ nok: De yngler som rotter.

  Rotten er drægtig i mellem 20 og 24 dage. Den føder typisk mellem 6 og 12 unger – pr. gang. Kort efter fødslen er hunrotten klar til at parre sig igen og fortsætte produktionen med et nyt kuld.

  Anbefalede artikler