<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Arkivfoto_web

En kloak-Tv-inspektion bliver ikke bedre end den operatør, som foretager den

 • Anlæg
 • Klimasikring
 • 2022-09-28
 • DM&E Entreprenør og Danske Kloakmestre er endnu engang gået sammen om et kursus til kloakbranchens Tv-operatører med en vision om at højne kvaliteten indenfor Tv-inspektion i branchen.

  Rødder, rotter og regnvand er nogen af de mest almindelige årsager til kloakproblemer. Bliver husets kloakker for nedslidte kan det betyde store og dyre reparationer. I flere tilfælde kan man dog fange problemerne i tide ved at lade en af landets kloak-Tv-operatører give kloakken et Tv-tjek. Og netop det vælger flere at gøre, og det kalder på et kursus i metoden.

  Sidste år var første gang kurset ’kloakbranchens kursus for Tv-operatører’ blev udbudt. Kurset var en succes med mange tilfredse deltagere, og i år inviterer de to brancheforeninger endnu en gang landets nybegyndere og let øvede kloak-Tv-operatører på kursus. Undervisningen skal bl.a. sikre en høj faglig kvalitet i det stigende arbejde med Tv-inspektioner, hvor rapporten ofte er dokumentation ved forsikringssager – og nødvendig for at få dækket udgifterne til udbedring af skader.

  - Alle vores medlemmer er autoriserede og dygtige folk, men vi oplever desværre, at der bliver kørt Tv-inspektioner, hvor afrapporteringen og kvalitetssikringen ikke lever op til gældende forsikringskrav. Og det er fordi, at flere Tv-operatører ikke ved, hvordan de i fagsprog skal afrapportere de skader, de ser i filmen. Skulle der opstå en tvist, så bliver du stillet til ansvar, hvis rapporten ikke er retvisende, siger Sebastian Skipper Ravn, chefkonsulent i DM&E Entreprenør.

  Sebastian-Ravn_webSebastian Skipper Ravn, chefkonsulent i DM&E Entreprenør.


  Fotomanualen fra DANVA
  For at sikre en høj kvalitet i branchens Tv-rapporter, skal deltagere modtage undervisning i udfø­relse af Tv-inspektion af afløbsledninger og registrering af observationer med udgangspunkt i den gældende Fotomanual fra DANVA. Det er nemlig yderst vigtigt, at du retvisende kan klassificere de observationer, du finder.

  - I forsikringssager er observationer af skader i klasse 3 og 4 dækket af forsikringsbetingelser. Derimod er klasse 1 og 2 ikke omfattet. Derfor er det vigtigt, du kan identificere, hvilke skader der er tale om. At have et kamera, der kan lave noget lækkert foto, er godt, men det er endnu mere lækkert at have et kamera, hvor du kan læse og forstå de observationer, det giver dig. Derfor er det en god ide at få noget inspiration til, hvordan du udfører det rigtigt. Min pointe er, at rapporter og vurderinger bliver jo ikke bedre end den operatør som foretager dem, siger Johs Pedersen fra Byggeriets Kvalitetskontrol som er underviser på kurset.  Holder det i retten?
  Mikael Skov, som er formand for Danske Kloakmestre understreger ligeledes, at kurset er berettiget, og han husker tydeligt ansigtsudtrykket hos flere af sidste års deltagere, da man kommer omkring Tv-rapporter som bevismateriale i en retssag.

  - En af de ting jeg bider mærke i er, at Johs Pedersen siger, ”I skal vide, at I skal kunne forsvare den i retten. Jeres afrapportering kan blive brugt som bevis i en retssag”. Så blev der ro i salen, fortæller Michael Skov med et smil, og han tilføjer, at der var en god spørgelyst og debat under sidste års kurser.

  DM&E Entreprenør har talt med Morten Hansen, Guldborg Entreprise som deltog på kurset sidste år. Han har arbejdet med Tv-inspektion i snart fire år.

  -  Jeg synes det var et godt kursus med indsigt i, hvordan man står overfor forsikringsselskaberne. Jeg fik viden om, hvordan jeg skal filme en skade og efterfølgende dokumentere denne overfor forsikringsselskaber og kunder. Jeg vidste ikke, at der var en vedledning, og jeg var ikke bekendt med Fotomanualen fra DANVA. Derudover var det meget givende at høre, hvad andre gør samt at få et indblik i, hvad det forskellige grej koster, fortæller Morten Hansen.

  Man kan læse mere om kurset samt finde tilmelding på www.dmoge.dk
  Anbefalede artikler