UPCLIMBER skal lette arbejdsbyrden på byggepladsen
Stark Udlejning ønsker at finde innovative løsninger, som skaber bedre arbejdsvilkår for håndværkere. Derfor udlejer de det nye løfteværktøj UPCLIMBER, der letter arbejdsbyrden, når der skal monteres vinduer.
Byggebranchen står overfor mange krav, der skal sikre, at håndværkere ikke bliver opslidte. Derfor er der brug for innovative løsninger. Her kommer UPCLIMBER ind i billedet – et nyt løfteværktøj, beregnet til at montere vinduer og facadeplader.
UPCLIMBER er udviklet af Jonas Møllenborg fra Nordic Tech Tools i samarbejde med håndværkerfirmaet Jakon, entreprenørvirksomheden Hoffmann og udviklerne fra Lolle & Nielsen Inventions. Værktøjet kan allerede lejes igennem Stark Udlejning, for som key account manager Anne Jürs forklarer, er det vigtigt for dem at være firstmovers.
- Der kommer hele tiden nye løsninger, og ofte finder vi dem på efterspørgsel af vores kunder. Vi er meget åbne overfor, når de kommer med opgaver, som vi endnu ikke har værktøj til. Så prøver jeg og mine kolleger at finde det og få det ind i vores udlejningen.
- Det er også derfor, vi har UPCLIMBER’en. Den er genial, fordi den løser rigtig mange udfordringer, især når man arbejder på stilladser. Da jeg havde været til møde med Jakon, hvor vi kom til at tale om det her produkt, gik jeg derfor i krig med at finde ud af, om det var noget, vi kunne bruge.
UPCLIMBER har to elektroniske sugekopper og et wiresystem, som gør det muligt for en enkelt person at hejse og montere et vindue på op til 130 kg. Systemet kan enten installeres på en skinne på et stillads eller med en løftestang, som hviler op ad facaden. Ud over vinduer kan UPCLIMBER desuden bruges til facadeplader og til at hejse murerspande eller lignende.
Arbejdsforhold på byggepladser
Når der skal introduceres nye metoder i byggebranchen, kræver det nogle gange en smule tålmodighed. Selvom UPCLIMBER stadig er ved at finde sit fodfæste i branchen, har Stark Udlejning allerede fået god feedback fra deres kunder.
- Vi hører fra håndværkerne, at lige så snart man har fundet rytmen, så kører det bare. Indtil videre er det især de store byggefirmaer, der har taget godt imod værktøjet. De kan se idéen med det – de kan se at arbejdsgangen bliver lettere.
Når det især er de store virksomheder, der er åbne overfor nye løsninger, skyldes det muligvis, at de også har et større budget til bl.a. specialudstyr. Men hvis det er økonomien, der får de mindre virksomheder til at holde sig tilbage, har Anne en vigtig meddelelse til dem:
- Hvis en virksomhed har mellem to og hundrede ansatte, har de mulighed for at søge om tilskud til hjælpemidler gennem Arbejdstilsynets arbejdsmiljøpulje om afprøvning af tekniske hjælpemidler. Det er også de små virksomheder, som kan få stor glæde af puljen, og de skal bare tage fat i os, for vi hjælper dem med at søge.
- Generelt må virksomhederne gerne tage fat i os tidligt, for vi vil rigtig gerne være med i processen fra starten. Når vi bliver kaldt ud til et byggeri, hvor der f.eks. allerede er stillads og vinduer, kan det nemlig være sværere at finde frem til de gode løsninger.
At der findes høje krav til byggepladser og puljer til hjælpemidler understreger, at opslidning i håndværkerfaget er en problematik, der skal tages alvorligt.
For de mindre virksomheder kan det måske virke som et ekstra besvær at leje udstyr, som de endnu ikke har erfaring med, men det kan alligevel betale sig at undersøge mulighederne.
Og med hjælp fra Anne Jürs og hendes kolleger vil de nok opdage, at der findes flere effektive værktøjer, ligesom UPCLIMBER, der kan hjælpe med at lette noget af arbejdsbyrden.