<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Maria Schougaard Berntsen_1960

Tyverier fra varebiler tager fart

 • Byggepladsen
 • Varevogne og Transport
 • Sikring og Adgangskontrol
 • 2023-06-14
 • | Af Mikkel Weber Sandahl

  Antallet tyverier fra varebiler er nu igen på det højeste niveau i flere år, viser politiets egne tal. Det samme er antallet af sigtelser, men det er stadig for tidligt at sige, om det er et skvulp eller decideret tendens, lyder vurderingen. Michael Seerup Gram Theilgaard fra nordjyske Uggerly Installation kender kun alt for godt udfordringerne med opbrudte servicevogne.

  Siden efteråret er antallet af tyverier fra varebiler for alvor kravlet opad i politiets statistikker. For hvert kvartal er der løbende føjet flere tilfælde til listerne, så antallet af tyverier nu igen er på det højeste niveau i flere år.

   

  De senest tilgængelige tal viser, at der i årets første kvartal blev anmeldt 1.109 tilfælde, hvor tyven typisk bryder bilen op og tømmer den for værdier – for eksempel værktøj. Det står i skærende kontrast til de seneste års bundniveau, som ifølge politiets egne statistikker ramte i tredje kvartal af 2021 med 771 anmeldelser.   

   

  – Når en af virksomhedens varevogne bliver brudt op og får stjålet værdifuldt værktøj, så sætter det gang i en lang kædereaktion. Det er nemlig ikke kun værdierne i bilen, der forsvinder. Det er også den tabte arbejdstid, der følger i kølvandet. Derfor er det deprimerende, at vi bliver ved at se den slags tyverianmeldelser og nu endnu flere af dem, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

   

  Data som forebyggelse

  Samtidig med at antallet af anmeldelser stiger, er det samtidig lykkedes politiet at sigte flere for forbrydelserne. Især i løbet af årets første tre måneder er der sket et gevaldigt hop fra, at der kun blev rejst sigtelse i fire procent af sagerne i kvartalet forinden, til der er blevet rejst sigtelse i 25 procent af sagerne i første kvartal af 2023.

   

  – Det er glædeligt, at politiet nu får fat i markant flere gerningsmænd, og der bliver rejst sigtelse, for det er stærkt demotiverende, hvis forbryderen bare får lov at gå fri. Desværre har vi tidligere set, at statistikken ser pænt ud et enkelt kvartal, og så kvartalet efter er det lige så ringe, som det plejer. Det slider på retsfølelsen, siger Maria Schougaard Berntsen.

   

  Hun opfordrer derfor også politiet til at frigive tyveridata hurtigere, så det kan bruges aktivt af virksomhederne. I dag er politiets statistikker flere måneder bagud, før de bliver offentliggjort. Det betyder, at tyvene er over alle bjerge, når virksomhederne får kendskab til, der har været en tyveribølge.

   

  – Hvis anmeldelserne i stedet blev offentliggjort i takt med, at de tikkede ind, så ville der være en større mulighed for, at virksomhederne kunne handle på det. Så ville de for eksempel kunne få en notifikation om, hvis antallet af tyverisager stiger i deres lokalområde, så man kunne tage ekstra forholdsregler, siger Maria Schougaard Berntsen.

   

  Sidste år blev der i hele landet anmeldt 3.758 tyverier fra varebiler. Ud af dem blev der rejst 222 sigtelser, hvilket svarer til 5,9 %. Politiet offentliggør ikke, hvor mange af de sager, der rent faktisk fører til en dom.  

   

   

  Uggerly_varebil_600

  Elinstallatør klar til at dykke ned i datasporet

  Nordjyske Uggerly Installation kender kun alt for godt til udfordringerne med opbrudte servicevogne. Administrationschef klar til at bruge politiets data aktivt, hvis han fik lov til det.

   

  Det fylder meget lidt på anmeldelsesblanketten til politiet: ”Bagrude er slået ind og adskilligt værktøj er stjålet,” står der. Bag den nøgterne beskrivelse fra april i år gemmer der sig dog også en frustration, da det langtfra er første gang, det sker for den nordjyske installationsvirksomhed, Uggerly Installation.

   

  – Det første, jeg tænker, er: Ikke nu igen. Herefter rejser sig to forskellige sager, hvor den ene handler om skaderne på bilen, hvilket er nemt at ordne i dette tilfælde med en smadret rude. Det er sværere med opgørelsen af det, der stjålet, og hvad det koster. Det er meget tidskrævende. Dertil kommer den arbejdstid, medarbejderen har spildt på ikke at kunne udføre sit arbejde. Værst af alt så kan man have været nødt til at skuffe en kunde, fordi man ikke har kunnet løse den aftalte opgave, siger Michael Seerup Gram Theilgaard, administrationschef i Uggerly Installation.  

   

  Data kombineret med GPS

  I den konkrete sag løb omkostningerne op i cirka 35.000 kroner, men administrationschefen vurderer, at det reelt koster omkring 50.000 – 60.000 kroner, når alt er talt med. Det er endda et af de ”billige” tilfælde, så han ser store potentialer i at tage nye metoder i brug til forebygge tyverier fra varebiler.

   

  – Jeg synes, at det kunne være rigtig interessant for os at få hurtig adgang til politiet data over anmeldelser. Det kunne for eksempel være ved at bygge det sammen med den GPS-tracker, vi bruger til flådestyring. På den måde kunne man få en notifikation, hvis der eksempelvis var mange tyverier i en radius af 10 kilometer, siger Michael Seerup Gram Theilgaard.

   

  Uggerly Installation har cirka 160 servicevogne kørende på landets veje, og administrationschefen vurderer, at cirka 15 af dem vil blive brudt op med den nuværende frekvens.

  Fakta:

  Antal anmeldelser af tyverier fra varebiler:

  politistatistik_1600
  Anbefalede artikler