Test af affaldssorteringsstativ: Passer godt til et lager eller værksted
Bygge- & Anlægsavisen har bedt Enemærke & Petersens team på en stor skolerenovering i Tingbjerg om at teste Ravendos affaldssorteringsstativ BBST 6. For byggeteamet vil stativet passe bedst ind sidst i byggefasen.
Jørgen Frandsen, byggeleder hos Enemærke og Petersen
Tingbjerg Skole i København er Enemærke & Petersens team i gang med den helt store renovering af skolen, der blev bygget i 1950erne som en del af arkitekt Steen Eiler Rasmussens bebyggelsesplan.
Skolen er igennem en helhedsrenovering og teamet i Tingbjerg er i gang med første fase.
Jørgen Frandsen er byggeleder på pladsen og er ham, alle kommer til og et bindeled for alle i byggeriet:
- I dag fylder byggepladsøkonomi og affaldssortering meget. Den, der siger, at det er nemt at affaldssortere på en byggeplads, har vist ikke selv prøvet det.
Vi har syv fraktioner, og det er lidt af et puslespil at få containerne placeret på tæt som muligt på hvor håndværkerne arbejder på byggepladsen.
Og der skal også holdes øje med, hvad der kommer i. Vi prøvede at stille en container ud mod vejen, men så kastede forbipasserende alt muligt ind over hegnet og op i den.
Affaldet går til noget godt
I byggebranchen affaldssorterer man efter bedste evne, men man er samtidig også kun lige begyndt, og der skal stadig prøves ting af og opsamles erfaringer. Men der skal helst ikke være historier, som spænder ben for motivationen for at affaldssortere. For eksempel hvis folk har læst i pressen, at alt affald havner det samme sted. Det kan også virke motiverende at se et konkret resultat:
Jørgen Frandsen siger:
- Jeg synes, at det kunne være fedt, hvis vi en gang imellem modtog en besked på byggepladsen om, at nu er jeres byggeaffald blevet lavet om til eksempelvis materialer i tre huse eller sådan noget. Så bliver man da stolt over at have været med til at sortere og sende byggeaffaldet videre i kæden.
Gør det nemt for håndværkeren
I teamet kan man godt se, at det er en god idé med Ravendos affaldssorteringsstativ.
Stativet kan holde seks poser, man kan lægge sit affald i. Med stativet følger et labelark, så man kan sætte labels på stativet, der viser, hvilket affald der skal i de forskellige poser.
- Ideen med stativet er god nok. Men stativet er bedst i rum, hvor du lige kan trille det med rundt, og hvor man ikke skal gå langt med posen bagefter for at tømme den.
Håndværkerne må kun håndtere affaldet én gang, og lige nu hos os går de og arbejder i ti lokaler på samme tid, siger Jørgen Frandsen:
- Her i første byggefase er det kun store stykker materialer, vi har med at gøre. Tømrerne kan fylde to store kar om dagen, og de store afskær er alt for store til at kunne være i affaldsstativets poser.
Vi bruger ret store kar, som står på gangen ud for de lokaler, vi renoverer, så håndværkerne ikke skal gå særlig langt. Karrene er på hjul og kan køres ud med en lille gaffeltruck.
Læs også:
Genbyg-medstifter: De store spillere skal på banen, hvis genanvendelse skal vinde frem i byggerietHver især tager ansvar for sit byggeaffald
På renoveringsprojektet har Enemærke & Petersen en ordning om, at hver underentreprenør tager ansvar for eget byggeaffald og rydder op efter sig, fortæller byggelederen:
- Her er stor synergi i arbejdet, hvor man arbejder med samme materialer. Hvis de laver fodpaneler, så laver de dem i et lokale og går videre i næste lokale. Derfor er byggeaffaldet grupperet.
- Man vil ikke kunne være flere forskellige typer håndværkere om samme stativ. Så kan de komme til at lægge affald i den andens pose, og hvem skal så stå og sortere det?
- Man kunne måske ønske sig et kar, der var opdelt i to og havde en bedre vippefunktion, så man ikke skal bruge for mange kræfter til at vippe det. Der kunne også godt være bedre hjul på, så man ikke risikerer at ridse gulvet.
- Et alternativ, hvis man tænker ud af boksen, for affaldssortering er at have en container med en kværn i. Så man for eksempel kunne smide træ+plastic+rockwool i og den selv kunne sortere materialerne efter, at de er kværnet.
Snedkerlister og elektrikerens ledningsstumper
Man skal hen i de sidste faser af renoveringen, før affaldssorteringsstativet rigtig kan være med., siger Jørgen Frandsen:
- Når elektrikeren eller snedkeren i den sidste fase går og arbejder med mindre materialestørrelser, der kan være i poserne.
Så ville det kunne være en hjælp. Det eneste er, at selv om stativet er på hjul, kan det være svært at have med rundt i bygningen og hvem skal tømme poserne?
For igen, det er ikke meningen at håndværkeren skal håndtere affaldet mere end en gang.
- Vi synes, at affaldssorteringsstativet kan være smart at bruge på et lager eller i et værksted. Hvor håndværkeren står og arbejder på det samme sted.