<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Test af Metabos 12V bore-/skruemaskine: Perfekt til køkkenfolket
https://dl2phipa8wx75.cloudfront.net/mediaxpress/640x426/d460e9174a4b5ddc9c94da9e0e69e9f163bcef54/article/1630925054-n5r3muumMetaboBoremaskine2_1920.jpg

Test af Metabos 12V bore-/skruemaskine: Perfekt til køkkenfolket

  • 2021-09-06
    • Tekst af Alexander Tengbjerg

Akku-krigen raser på fuldt tryk og der er især et fokus på at pakke så meget kraft og saft ind i maskinerne som muligt. Særligt 18V maskinerne dominerer og både 36V og 40V batterier er ved at fylde godt op i værktøjskassen. Spørgsmålet er derfor, kan det overhovedet betale sig for en moderne håndværker at have 12V maskiner i varevognen?

For at besvare det spørgsmål, sendte vi Metabos Powermaxx BS 12 Q akku-bore-/skruemaskine ud til Roskilde Tekniske Skole, hvor både lærere og elever, heraf en del kommende Skills-stjerner, fik lov at teste den. Vi tog fat i vores testekspert Tobias Preilev, som man roligt kan kalde for Danmarks bedste bygningssnedkerlærling.

 

- Maskinen er lille og let, fortæller Tobias Preilev, mens han viser sin egen boremaskine frem, der er i en væsentlig tungere kaliber. Han fortsætter:

 

- Man kan jo have sin tvivl når man får sådan en lille sag i hænderne. Men den var rigtig fin og efter en lang dag kunne jeg godt mærke at mine arme takkede mig for at have brugt her model. Vi brugte maskinen til lidt af hvert og både lærere og mine medstuderende brugte den til en lang række opgaver. Vi bankede også en bunke 120mm skruer i forskellige træsorter og det klarede den uden besvær, til trods for størrelsen. Der er altså godt med power i.

 

- Jeg vil sige, at den her er perfekt til køkkenfolket. Her er boremaskinen ens vigtigste kollega og man sidder tit og borer i mærkelige og skæve vinkler, hvor netop en lille og let sag som den her er smart. Samtidig kan man også bruge en vinkeladapter, hvis det er helt slemt. Det er også nemt at skifte værktøjsholder og indsatsværktøj. Så jeg syntes at det er en rigtig tømrer/snedkermaskine det her. Der er også LED-lys i maskinen, som de fleste køkkenfolk ikke kan leve uden, siger Tobias.

 

 

Kan batteriet stå distancen?

En ting er, at maskinen kan klare 120mm skruer og bider sig igennem terrassebrædder med lethed. Men hvad nytter det, hvis man skal oplade batteriet hele tiden. Derfor blev det næste store spørgsmål så, hvordan klarer det lille 12V batteri de mange udfordringer?

 

- Batteriet holdt i lang tid og er helt på højde med konkurrenternes. Vi brugte den en hel dag og den blev jo kastet rundt fra opgave til opgave og kørte derfor uafbrudt. Det resulterede i, at vi på en dags arbejde måtte lade den op en enkelt gang, men det er jo også rigtig flot, siger Tobias og uddyber:

 

- Alle syntes også, at den lå godt i hånden og at den føltes robust. Vi må jo bare erkende, at en maskine skal kunne klare nogle tæsk, hvis det skal kunne betale sig for os håndværkere og investere i dem. Bæltekrogen var også solidt bygget, hvilket er rart selvom maskinen er i den lette ende. Bitsholderen gjorde også sit arbejde og holdt ens bits på plads. Vi har alle prøvet at de hopper ud og så skal man endnu en gang ud og købe nye bits.

 

Håndværkeren som vanedyr

Men der er en ting som både lærere og elever bed mærke i, som også understreger at håndværkere kan være nogle konservative vanedyr:

 

- Der var en sjov kritik som nogle af mine medstuderende kom med. For at skifte batteriet på langt det meste værktøj sidder der en lille knap foran batteriet. På den her sidder det bagved. Så da batteriskiftet skulle testes stod de fleste og fumlede lidt med det, fordi det sidder så indgroet i os, griner Tobias og afslutter:

 

- Men som sagt så gjorde den sit arbejde utrolig flot og det er et virkelig anbefalelsesværdigt stykke værktøj.

Tekniske specifikationer:

Batterispænding: 12 V

Batterikapacitet: 2 x 2 Ah

Maks. drejemoment, blødt: 17 Nm

Maks. drejemoment, hårdt: 40 Nm

indstilleligt drejemoment: 0.5 - 5 Nm

Nore-Ø i stål: 10 mm

Bore-Ø i blødt træ: 18 mm

Tomgangshastigheder: 0 - 360 / 0 - 1400 /min

Vægt (med batteri): 1.1 kg

Vibration ved boring i metal: 2.5 m/s²

Skruning uden slag: 2.5 m/s²

Lydtrykniveau: 64 dB(A)