<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Test af akku-dykrundsav og støvsuger fra Metabo
Test af akku-dykrundsav og støvsuger fra Metabo

Test af akku-dykrundsav og støvsuger fra Metabo

BYGGEPLADSEN Værktøj

Der findes ikke noget bedre end duften af savsmuld. Problemet er bare, at når ens dyksav har sat i gang efterlader den sig et værre svineri, og lungerne har heller ikke godt af de ellers velduftende træefterladenskaber. Derfor er en god støvsuger en af de vigtigste følgesvende til tømreren og snedkerens uundværlige dyksav. Det betyder også, at da vi skulle teste Metabos flagskib af en dyksav, tog vi også et kig på deres nyeste støvsuger, der som dyksaven også er batteridreven.

Denne gang er det Tobias Preilev Hansen, der er bygningssnedkerelev på Roskilde Tekniske Skole som skal teste Metabos nyheder. Men han er ikke en hvilken som helst elev. Tobias vandt som kun 16-årig Arbejdsmiljøprisen til Skills 2019. Året efter brillierede han igen til Skills og blev Danmarksmester i bygningssnedkerkategorien. Og havde det ikke været for corona-pandemien, havde vi i år set Tobias forsvare de rød-hvide farver ved den internationale Skills-konkurrence. Med på sidelinjen havde vi også faglærer Peter Johnny Hansen, som også gennemgik værktøjet ned til mindste detalje.

 

Vi starter med dyksaven, der vakte tydelig begejstring hos Tobias efter at de havde tilbragt et par uger i hinandens selskab:

 

- Jeg har været glad for skinnesystemet og maskinen føltes helt naturlig at bruge, selvom jeg til hverdag ikke bruger Metabo. Skinnelisten er dog af gummi og svær at udskifte, så det håber jeg de ændrer med tiden. Batteriet til maskinen er stort, men man kan sagtens få det af og på med en hånd, hvilket er rart, når man er i fuld gang med en opgave. Den er måske en anelse tung, hvilket er dens største udfordring, men jeg har også brugt deres store maskine, der skærer 66mm fremfor 57mm, siger Tobias og fortsætter:

 

- Den var heftig i brug. Der var ikke rigtig noget den ikke kunne overskue. Snittet blev enormt flot og ensartet, også da jeg skar i melaminplader, som ofte flækker op når man saver i dem. Jeg var også glad for, hvordan den gled på skinnen. Ved det system jeg til daglig bruger, kan maskinen til tider sætte sig fast på skinnen, men det skete ikke her. Tolerancen kunne også indstilles og det er rigtig fint, at den kan tiltes mere end 45 mm. Det er små detaljer som måske ikke betyder så meget i hverdagen, men det er rart at de er der, når man endelig skal bruge det. Alle features er også godt markeret på maskinen, så man skulle ikke bruge meget tid før man mestrede den.

 

Metabo test1

En hidsig fornøjelse

De medfølgende batterier til maskinen fra Metabo leverer kraft nok til at maskinen kan måle sig med et 1600 watt ledningsværktøj, og netop kræfterne bag var tilfredsstillende:

 

- Den er bare hidsig og det er en fornøjelse, for sådan en maskine er ikke sjov, hvis den kører på ledning. Der skal meget power til, hvis den skal kunne klare de tunge træopgaver, hvilket den her sagtens kan klare, fortæller Tobias.

 

Metabo er også en del af en batterialliance, hvor forskellige producenter er gået sammen om et batterisystem, hvilket også var et plus:

 

- Det er interessant at man kan kombinere sin egen værktøjspakke og ikke skal binde sig til en producent. Mafell er også en del af alliancen og det mærke kender vi bygningssnedkere jo godt. Det bliver spændende at se hvad fremtiden byder på, for det kan jo give os mulighed for lettere at udvide værktøjskassen med ens yndlingsmaskiner på tværs af producenterne, siger Tobias.

 

- Ja. Mange producenter har nogle spidskompetencer, men vi afholder os fra mulige afstikkere, fordi vi ikke kan overskue en skurvogn fuld af 117 forskellige batterier. Derfor er en ny batterialliance en spændende nyhed, der kan få store konsekvenser for branchen, indskyder Peter.

 

Metabo test7
Metabo test8
Metabo test9
 
 

Let og kraftfuld støvsuger

Dernæst bevæger vi os over mod dyksavens følgesvend: Støvsugeren. Denne akku-våd-/tørstøvsuger kan med to 18 volts batterier præstere en driftstid på mere end 80 minutter og udsugningen er godkendt til erhvervsmæssig brug og certificeret til støv i støvklasse m.

 

- Jeg syntes måske, at dyksaven var lige lovligt tung, men støvsugeren vejede ikke særlig meget. Den kunne tændes ved at trykke på slangen og startede automatisk når dyksaven gik i gang (støvsugeren tænder ved at reagere på rystelserne fra dyksaven). Jeg tænkte ikke over, at det var en maskine på batteri, for den havde samme sugestyrke som dem jeg normalt bruger på ledning, siger Tobias og fortsætter:

 

- Det er virkelig rart at slippe for en ledning på støvsugeren. Når man både har slange og ledninger på kryds og tværs bliver det noget rod. Så det har været et godt bekendtskab med den her duo, fortæller Tobias og uddyber:

 

- Men jeg er også glad for at kunne save og bruge den medhørende pose til dyksaven og det skal sige at den også var ret effektiv.

 

- En god støvsuger er bare vigtig for os. Det handler både om arbejdsmiljøet, men også om at vores arbejde indebærer, at vi skal rydde pænt op efter os. Som håndværker er det god skik at efterlade alt som det så ud før man ankom. Derfor er en ordentlig støvsuger helt essentiel. At den er på batteri, er en kæmpe fordel, for det er altid godt med mere fleksibilitet i hverdagen, indskyder Peter.

Dermed satte Tobias og Peter et punktum for testen:

- Det var alt i alt en rigtig god oplevelse og værktøjet oser af kvalitet. Hele min klasse har jo også fået lov at arbejde med det, så det er blevet godt brugt og klaret alle opgaver fejlfrit. Det eneste som vi kunne sætte på maskinen var faktisk gummilisten på skinnen, der var svær at skifte. Men udover det var det to stærke stykker værktøj, afslutter Tobias.

 

Metabo test3
Metabo test4
Metabo test6
 
 

 

Tekniske Specifikationer:

Metabo akku-dykrundsav KT 18 LTX 66 BL

Batterispænding: 18 V

Drejeområde fra/ti: l- 1 / + 46 °

Skæredybde: 0 - 66 mm

Maks. skæredybde ved 90°: 66 mm

maks. skæredybde ved 45°: 43 mm

Maks. skæredybde med styreskinne: 61 mm

Savklinge-Ø x hul: 165 x 20 mm

Tomgangshastighed: 2250 - 5000 /min

Maks. Skærehastighed: 43 m/s

Vægt (med batteri): 5.3 kg

Lydtryksniveau: 88 dB(A)

 

Metabo akku-støvsuger ASR 36-18 BL 25 M SC

Batterispænding: 18 V

Maks. Luftydelse: 4000 l/min

Beholdervolumen: 25 l

Slangelængde: 4 m

Vægt (med batteri): 13 kg

Lydtryksniveau: 72 dB(A)


 

 

 

 

Anbefalede artikler