<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
20230308_115748_1920

God ergonomi gør rystepudseren let at håndtere – også i ubekvemme stillinger

Test: Bosch-rystepudser til kanter og hjørner

 • Byggepladsen
 • Værktøj
 • Arbejdsmiljø
 • Træ
 • Test af værktøj, varevogne og udstyr
 • 2023-05-08
 • | Af Frank Ulstrup
 • | Fotos af Frank Ulstrup

  Bosch har sendt to nye batteridrevne rystepudsere - GSS 12V-13 Professional og GSS 18V-13 Professional på markedet. Bygge & Anlægsavisen har testet den største, der også klarer de små opgaver.

  20230308_120138_600


  Hvis man af vanvare kommer til at slå op i den tyske del af brugsanvisningen til GSS 18V-13 Professional må man bare erkende, at der bare er så meget mere swung over det tyske sprog.

  Her på side 8 hedder en rystepudser nemlig en ”Schwingschleifer” – og det er jo næsten nok til, at få smilerynkerne frem og skærpe interessen.

  Schwingschleifer med lækker ergonomi

  Men ud over det sproglige swung, er der en række faktorer, der også gør GSS 18V-13 Professional til et interessant bekendtskab.

  Den første og mest afgørende er nok ergonomien.

  ”Schwingschleiferen” ligger således rigtig godt i hånden og har et lavt tyngdepunkt. Begge dele gør den velegnet til steder, hvor pladsen er trang, og hvor det f.eks. kun er dele af slibepladen, der har kontakt med emnet.

  Dertil kommer naturligvis maskinens lave vægt, der uden batteri beløber sig til 975g. Det er også med til at gøre den brugbar i ubekvemme stillinger.


  Dog oplyser Bosch selv, at lille broderen - den mere kompakte GSS 12V-13 Professional - er det oplagte valg til vertikalt arbejde eller arbejdsopgaver, hvor hænderne skal op over hovedet.

  Om man foretrækker den ene eller den anden er nok en afvejning af arbejdets varighed – kontra krav om effektivitet.

  Begge rystepudsere kan i øvrigt udstyres med tre forskellige slibesåle i henholdsvis kvadratisk, rektangulær og trekantet udformning. Igen en variation, der gør det nemt og hurtigt at tilpasse værktøjet til slibning i hjørner eller i andre svært tilgængelige områder.

  Læs også: Test af Milwaukee dykkerpistol: Træfsikker tidsbesparer


  Effektiv støvopsamling

  Værd at bemærke er også det faktum, at der allerede efter få øjeblikkes slibning har samlet sig en betragtelig mængde savsmuld i støvposen.

  Det betyder alt andet lige, mindre støv i lungerne og alle mulige andre steder, hvor slibestøv er uvelkomment.

  Når det er sagt, kan rystepudseren selvfølgelig også kobles til en støvsuger, som vil gøre arbejdet til en endnu større fornøjelse.


  20230308_115248_1600Professional er udstyret med 6-trins hastighedsregulering og med en motor, der stopper med det samme.

   

  Stopper øjeblikkeligt

  En tredje ting, der også får smilet til at bredde sig, er den kulfrie motors evne til at bremse maskineriet op, når strømmen afbrydes. Slibepladen står så at sige stille med det samme, og man skal derfor ikke vente, før man kan sætte værktøjet fra sig. Den feature tror vi, at rigtig mange travle håndværkere vil sætte stor pris på.

  Lidt for lange fingre?

  Det er som nævnt en ergonomisk fornøjelse at tage GSS 18V-13 Professional i hånden.

  Det eneste, vi studsede over, er, at man skal bøje sin finger en del for at nå on/off knappen forrest på maskinen. Måske skyldes det store hænder og lange fingre – eller måske har Bosch-ingeniørerne tænkt, at maskinen skal løftes fra emnet, før den slukkes.

  Under alle omstændigheder er der nok tale om en vanesag – og en sag, der sammenlignet med fordelene må betragtes som perifer.

   

  20230308_115144_1600Professional egner sig rigtig godt til kanter og hjørner.  Tekniske data

  Bosch anbefaler brugen af Procore 18V 4,0 Ah-batterier

  Inklusive batteri vejer rystepudseren 1,615 kg

  Svingningstal, ubelastet: 12000 – 20.000

  Cirkeldiameter: 1,6 mm

  Slibesål, bredde: 80 mm

  Slibesål, Længde: 130mm

  Lydtryk: 70 dB(A)

   

  Vejledende udsalgspris uden batteri og lader:  2.138,- DKK

  Anbefalede artikler