Rockwooll

Tænk over affaldshierarkiet, når der vælges byggematerialer

  • Materialer og Løsninger
  • Tag og Facade
  • Målbar bæredygtighed
  • 2025-07-10
  • | Af Redaktionen
  • | Foto: ROCKWOOL
  • Rockwool, Rockfon og Rockpanel vil sætte fokus på affaldshierarkiets rolle i cirkulært byggeri.

    Cirkularitet omtales ofte i byggebranchen, men hvis ikke man har viden om  affaldshierarkiet kan selv gode intentioner føre til løsninger, der reelt ikke reducerer ressourceforbruget. Derfor deltager Rockwool og datterselskaberne Rockfon og Rockpanel på Building Green 2025 med en samlet indsats for at hjælpe til at branchen bliver klædt på med viden om, hvordan man kan gennemskue, om et produkt er cirkulært.


    Kritisk sans er nødvendig

    For selvom producenter fremhæver deres løsninger som cirkulære, er det langt fra givet, at de lever op til affaldshierarkiets principper. Dette er et hierarki – der prioriterer forebyggelse, genbrug og genanvendelse som et centralt redskab til at sikre, at materialer udnyttes effektivt.

    På Building Green 2025 vil Rockwool-gruppen derfor sætte affaldshierarkiet i centrum – både på messens fysiske stand og i en faglig talk. Her vil man forklare hvordan hierarkiet fungerer i praksis, og hvordan det kan anvendes som beslutningsværktøj i byggeriets værdikæde.

     

    Cirkularitet kræver mere end ambitioner

    - Cirkularitet kræver mere end intentioner – det kræver indsigt. Derfor går vi sammen for at styrke branchens evne til at stille de rigtige spørgsmål og udfordre løsninger, der måske ser sympatiske ud på overfladen, men som ikke respekterer affaldshierarkiets logik, siger Christian Kofod, bæredygtighedschef i ROCKWOOL, i en pressemeddelelse.

    Initiativet bygger blandt andet på Rockcycle, der er koncernens fælles genanvendelsessystem for stenuld. Rockcycle anvendes i dag til at indsamle og genanvende brugt isolering, akustikplader og facadeelementer fra Rockwool, Rockfon og Rockpanel i nye produkter – uden kvalitetstab.

    Praktisk cirkularitet

    Rockwool, Rockfon og Rockpanel præsenterer i fællesskab en skalerbar løsning, der dækker hele byggeriets skala – fra indervægge til facader. Gennem Rockcycle kan stenuld fra brugte produkter indgå i en lukket, materialebaseret kredsløbsmodel. Det giver arkitekter og planlæggere mulighed for at imødekomme både klimakrav og affaldshierarkiets principper, uden at gå på kompromis med funktion.

    Læs flere artikler om klimatænkning og – bevidsthed i udviklingen af byggematerialer

    Anbefalede artikler