<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Bassin1920
Annonce

Svømmebassiner er en niche, der ikke skal undervurderes

 • Materialer og Løsninger
 • Gulve, Vægge og Lofter
 • 2023-12-12
 • | Af Lars Krogh
 • Etablering af svømmebassiner kræver ekspertviden, masser af knowhow og ikke mindst de rigtige materialer. Derfor var Alfix - den danske specialist i svømmebade - for nyligt inviteret til at tale ved Svømmebadsteknisk Forenings temadag om vandkvalitet, korrosion og nedbrydningen af materialer i bassinvand.

  På temadagen fortalte Alfix’s udviklingschef og kemiker Frank Pingel blandt andet om, hvad der sker, når man fjerner kalken fra vandet, og hvordan det har afgørende betydning for, hvordan man bygger. Når man ser lidt nærmere på, hvad det vil sige at lave et godt svømmebassin, står det hurtigt klart, at det langt fra er noget, man “bare lige gør”. Indholdet af klor, indlagt varme og til tider store dybder gør det til en krævende proces.

   

  Bassin_renovering_fliser_1600

   

  Læs også:

  Udvidelsen af Lystrup Svømmehal er fyldt med personlighed

  Hårdt og blødt vand

  Dette emne har en anden Alfix medarbejder, Carsten Schultz, stor viden om. Han leder “bassin-afdelingen” i virksomheden, som, stik imod hvad man skulle tro, faktisk ikke udfører  svømmebassiner.

   

  – Min rolle er mere i service-genren, som en slags konsulent. Vi er med både før, under og efter, at opgaven udføres, hvor vi leverer de nødvendige materialer og rådgiver ingeniører, håndværkere og bygherre samt foretager de nødvendige tests og kontroller, forklarer Carsten Schultz.

   

  Alfix har eget laboratorium på fabrikken i Kolding, hvor de blandt andet tester vandet for at kunne vælge den rette afretnings-/ opretningspuds, fliseklæber og fugemasse til opgaven. Vandet er i sig selv en vigtig variabel faktor, der kan have stor betydning for hele projektet.

   

  – Vand fungerer således, at det hele tiden forsøger at være i balance. Har det et underskud af kalk og mineraler, vil det forsøge at finde det andre steder såsom i fugerne, fliselimen eller opretnings-/ afretningsmassen mm. Og så har vi jo balladen, hvis ikke der er taget højde for det i materialevalget.

  Læs også:

  Tvisten om Frederiksberg Svømmehal skal afgøres ved voldgift

   

  Bassin2_1600  Skånsomt og ansvarligt

  At skabe langtidsholdbare og skånsomme bademiljøer er på alle måder essentielt for Alfix. Virksomheden er Verdensmåls-certificeret af Bureau Veritas i perioden (2022-2025) – en omfattende og holistisk virksomhedscertificering, hvor alle aktiviteter og afdelinger gennemarbejdes i relation til de strategisk valgte Verdensmål og handlingsplaner indenfor ESG agendaen.


  – Ansvarlig transformation og ESG står helt centralt i Alfix - og det er ikke bare noget vi siger, for at kunne have nogle fine certifikater hængende på kontoret, pointerer Carsten Schultz.

  – Det er en del af vores værdibaserede fundament som producent. Vi er fuldt bevidste om, at vores branche som udgangspunkt er ret CO2-tung. Derfor har vi også siden 2000 arbejdet dedikeret med at minimere vores miljøpåvirkninger og skabe arbejdsmiljøvenlige produkter og løsninger. Vi vil gerne medvirke til at skabe positive forandringer.


  – Igennem rådgivning søger vi at minimere brugen af epoxy, og samtidig bifalder vi altid at holde mængden af tilsat klor i bassinvandet på et minimum. Hver opgave er en udfordring i, hvordan vi skaber en løsning, der både er så miljømæssigt ansvarlig som mulig, er skånsom at drifte, er skånsom rent arbejdsmiljømæssigt for håndværkerne, og som stiller bygherren og slutbrugerne tilfredse.

   

  Bassin_renovering_underlag_1600
  The sweet spot!

  – Det er mange hensyn at tage, men det er udfordringen i at finde netop dét punkt “the sweet spot”,  hvor alle parter får gevinst af samarbejdet. Men det kræver overblik og knowhow, så man ikke sætter noget over styr for at tilgodese andres interesser.

  – Det er også netop af den grund, at Alfix foretrækker at være med inde over hele projektet - fra projektering og til aflevering.

  – Vi er bedst, når vi holder os i baggrunden, men hele tiden er med i, hvad der sker. Vores rolle er primært oplysning til alle parter, men vi er også nødt til at komme ud på pladsen og se, at håndværkerne følger anvisningerne og bruger materialerne rigtigt, forklarer Carsten Schultz.

   

  – Sker der fejl, er det dyrt at rette noget til på bunden af et svømmebassin tre meter under vandet. Og faktisk kan det være en lille detalje såsom, at de valgte produkter måske er gode nok hver for sig, men ikke formår at arbejde sammen. Derfor anbefaler vi altid at blive inden for samme system, så produkterne er skabt til at blive brugt sammen.

   

  Alfix’ præsentation ved årsmødet blev modtaget positivt, og Kolding-virksomheden er allerede inviteret til at vende tilbage som indlægsholder næste år.

  Anbefalede artikler