<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
tidligere brugt_1920
Annonce

Slæbebåde spiller en nøglerolle på de store anlægsprojekter til søs og ved kysten

 • Anlæg
 • Veje og Infrastruktur
 • Danske Havne
 • 2023-02-28
 • | Af Tim Panduro

  NH Towage har siden 1977 deltaget i et utal af opgaver i både Danmark og udlandet – lige nu fylder vindmøller og havnebyggerier meget i ordrebogen.

  Kravene til transportkapacitet, logistik og materiel på store byggepladser og entreprenøropgaver kan være enorme – og de bliver ikke just mindre, når opgaverne ligger i det våde element.

  Det ved man hos NH Towage, der gennem 46 år har leveret slæbebådsydelser til kunder i en stor del af verden med udgangspunkt i hovedkvarteret i den gamle søfartsby Svendborg. Virksomheden hed da også Svendborg Bugser frem til 2020, men fik navneændring til det mere internationalt klingende  NH Towage. Navneskiftet var en logisk konskvens af, at virksomheden fik stadigt flere internationale kunder.

  Dolphin Jack 5-2_1600


  Ydelserne strækker sig vidt – fra lange slæbeopgaver, hvor rederiets både er ude i månedsvis fra at transportere materiel fra Rumænien og til Norge eller fra Brasilien til Tyrkiet og til deltagelse i de helt store anlægs- og ombygningsopgaver til havs og ved kysterne. 


  –  Vi er rigtigt gode til entreprenøropgaver som havnebyggerier, brobyggerier og sværgodstransport til for eksempel vindmøller, siger direktør Niels Henriksen.


  NH Towage har da også medvirket på et væld af ikoniske byggerier rundt omkring i Danmark. Rederiet var med til at bygge Vejle Fjord-broen og har også spillet en rolle på Storebæltsforbindelsen og Øresundsforbindelsen.

   

  –  Der sejlede vi materiale ud til de øer, der blev etableret for at skabe forbindelserne, og vi sejlede byggematerialer i pendulfart til Sprogø, siger Niels Henriksen.

  tidligere brugt 1600

   

  –  En del af materialet til den kunstige ø Peberholm kom fra udgravningen til den første store metroring. Vi sejlede store mængder af opgravet materiale fra Havnegade og ud til etableringen af Peberholm. Prammene blev brugt døgnet rundt i tre år, fortæller han og tilføjer, at rederiet også hetnede betonskallerne til metrobyggeriet i England og sejlede dem til Havnegade.

   

  Det seneste større broprojekt, rederiet har leveret mandskab og materiel til, er Prinsesse Mary-broen ved Frederikssund.

   

  –  Der havde vi fem enheder, hvor vi sejlede både materiel og folk til og fra byggeriet.

   

   

  Præcision

  Fælles for de mange store anlægsprojekter er kravene til præcision og driftsssikkerhed.

   

  –  Det kræver, at vi har gode folk på pladserne, folk, der kan forstå opgaverne, læse situationerne og tilpasse sig, når der kommer ændringer. Vi har mange forskellige typer mennesker ansat på lederposter. Nogle er gode til et og andre til noget andet, og de er alle så fleksible, at de kan flyttes rundt efter behov. Så vi ved, at vi altid har folk, der kan løse en bestemt opgave. Det giver tryghed hos kunderne, der samtidig ved, at de altid kan få fat på os. Man havner ikke på en telefonsvarer, for vi er altid tre mand på døgnvagt, siger Niels Henriksen.

   

  Det store fokus på offshore-anlæg til vedvarende energi fylder godt i ordrebogen hos Svendborgrederiet, der har seks slæbebåde, der flyttes rundt efter behov.

   

  tidligere brugt_1600

   

  – Vi sejler mange delkomponenter til vindmølleindustrien. Vi har to pramme, der sejler heavy lift, og sidste sommer var vi tre måneder i Sverige alene for at sejle vindmøllevinger og – tårne, siger direktøren, der ser assistance ved havnebyggerier som et andet af de store fokusområder i de kommende år.

   

  –  Der bliver færre havne, men de bliver større og større, siger Niels Henriksen, der har et håb om, at entreprenører vil få øjnene op for, at rederibranchen ikke kun kan spille en rolle i selve renoveringen, men også i transporten af materiel.

   

  – Vi har af og til opgaver med at flytte entreprenørernes grej fra A til B. Men vi forstår ikke, hvorfor der ikke er flere af den slags opgaver. Det kan ofte betale at flytte store mængder materiel via vandet frem for med lastbiler– både økonomisk og klimamæssigt, siger han og peger på, at netop de områder er noget, der er stærkt fokus på hos rederiet.

  – Markedet er under udvikling med blandt andet stigende krav til miljøvenlighed og lavt brændstofforbrug. Vi tilpasser løbende vores flåde med nyere skibe og er også meget opmærksomme på at leve op til alderskrav og andre ønsker fra kunderne.

   
  Anbefalede artikler