<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
18jan21_B3A2689
Annonce

Skúlin á Fløtum – når arkitektur og ingeniørkunst går hånd i hånd

 • Nordatlantisk Byggeri
 • Byggeprojekter
 • Den effektive byggeproces
 • 2022-04-04
 • | Af Frank Ulstrup
 • Den nye folkeskole i Torshavn er ikke bare kæmpestor – den er også et eksempel på, at teknik og æstetik sagtens kan forenes uden at gå på kompromis

  _MG_0742
  _Z1A3146
  _Z1A7617
  _Z1A7624
   
   

  At æstetik og teknik ikke altid er helt lette at forene, vil de fleste arkitekter og ingeniører sikkert gerne skrive under på.

  Trods det lykkes det gang på gang faggrupperne og byggeriets øvrige parter, at skabe bygninger, der både er smukke at se på og velfungerende i teknisk forstand.

   

  Men nogle projekter skiller sig ud, fordi balancegangen mellem teknik og æstetik er lykkes ekstra godt. Og spørger man Pætur Jakobsen, der er direktør i SMJ rådgivende ingeniører, er den nybyggede skole i Torshavn – skúlin á Fløtum – et godt eksempel på netop det:

   

  - Jeg tror, jeg taler på alle parters vegne, når jeg siger, at skolen er blevet akkurat, som vi havde tænkt os. Selvfølgelig har der været justeringer undervejs, men den overordnede æstetiske ide og de bærende tekniske installationer er præcis, som vi ønskede, siger han.


   

  _Z1A4359med

  Tidlig inddragelse er afgørende

  Pætur Jakobsen fortæller, at ingeniørerne i SMJ blev inddraget i processen allerede ved prækvalificering af rådgiverhold. Og den efterfølgende arkitektkonkurrence var også en frugtbar proces, hvor alle fag arbejdede rigtig godt sammen, siger han.

  Når skolen, der med 850 elever og 11.600 m2 er Færøernes største, lykkes så godt, er der særligt to forklaringer, fortsætter Pætur Jakobsen:

  - For det første blev vi som sagt inddraget meget tidligt i processen, hvilket giver en god balance mellem arkitekter og ingeniører samt et større ejerskab overfor hele projektet.

  Og for det andet, så er vi en rådgivende ingeniørvirksomhed, der er grundlagt helt tilbage i 1969, og som altid har bestræbt os på at have en holistisk tilgang, siger han og peger på tredje forhold, som også er særdeles afgørende:

  2sep21_B3A7596
  2sep21_B3A7906
  11okt21_0632
  31aug21_B3A7334
   
   

  - Færøerne er jo et relativt lille område, så vi kender arkitekterne og de andre involverede. Dermed ved vi, hvad vi kan forvente af de enkelte aktører, og de ved, hvad de kan forvente af os, lyder det.


  FB Tórshavnar kommuna 1
  FB Tórshavnar kommuna 2
  FB Tórshavnar kommuna 3
   
   

  SMJ’s andel i projektet

  Konkret har SMJ med Jóhan Magnus Gunrim i front varetaget den overordnede projekteringsledelse - herunder sikring af bygbarhed, fagtilsyn for de tekniske fag og forhandling med bygherre i form af Torshavn Kommune.


  Dertil kommer brand- og sikkerhedsrådgivning samt belysning og indeklima. Dermed har SMJ stået for projekteringen af alle tekniske installationer, så som el, belysning, VVS, ventilation og brandtekniske systemer
  IMG_7906
  IMG_7907
  IMG_7910
  IMG_7911
   
   


  Stor variation var udfordrende

  For ingeniørernes vedkommende, er det særligt de mange åbne arealer, rum med varierende loftshøjder,

  små nicher og smalle gennemgange, der har gjort arbejdet spændende - og ikke mindst udfordrende, siger Jóhan Magnus Gunrim:


  - Der har været forhold omkring ventilation og belysning, hvor vi har skullet tænke os rigtig godt om, for ikke at kompromittere æstetikken.

  Men jeg synes i al beskedenhed, at det er lykkes – ikke mindst fordi, der har været et rigtigt godt samarbejde mellem alle parter, lyder det.  Om skúlin á Fløtum

  Bygherre: Torshavn Kommune

  Omfang: 11.600 m2

  Budget: 350 mio. kr.

  Status: Færdigbygget 2020

  Rådgivere: SNA/Árni Winther Arkitektar, ZETA Architects, Brim Arkitektar, LBF og SMJ

  Entreprenør: Articon/Búsetur, med Maria Poulsen og Install som underentreprenører

   

  Om SMJ rådgivende ingeniører

  ·       SMJ rådgivende ingeniører blev grundlagt i Torshavn på Færøerne i 1969.

   

  ·       I dag har den 45 mand store virksomhed kontor i Torshavn, Klaksvik og København.

   

  ·       SMJ udfører ingeniørarbejde i hele Norden, og kerneydelserne har gennem mange år været de tekniske installationer i byggeriet.

   

  ·       Virksomhedens ydelser er opdelt i fire sektorer: byggeri, energi, lakseopdræt og vand, hvor de tre første sektorer er dominerende

  Anbefalede artikler