<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Skolen

Skolen i Fløtum af SNA Arkitekter ligger i Tórshavn og er med sine 850 elever og 150 medarbejdere Færøernes største folkeskole. Bygningens stramme ydre samler skolen som en helhed, mens det varme og organiske indre giver plads til de forskellige funktioner og alderstrin. Foto: SNA Arkitekter

Et indblik i arkitektur og projekter på Færøerne

 • Landskab
 • Nordatlantisk Byggeri
 • Byggeriets udvikling
 • 2021-10-13
 • | Tekst af Karen Sejr, Danske Arkitektvirksomheder

  En rivende økonomisk udvikling på Færøerne ses også i byggeriet, hvor aktivitetsniveauet er højt. De seneste års vækst er bl.a. resulteret i en række nye byggerier og arkitektoniske skønheder der trods skala og kompleksitet har det færøske ”sense of place” i behold.

  billede4Lene Espersen har besøgt færøske medlemmer og benyttede også lejligheden til at kigge forbi en række nyere projekter, bl.a. Eystur Rådhus af Henning Larsen, hvor hun også fik hilst på borgmesteren Jóhan Christiansen. Foto: Karen Sejr


  Danske Arkitektvirksomheder besøgte i starten af september 2021 medlemmer på Færøerne. Besøget havde fokus på arkitektvirksomhedernes projekter og rammevilkår i det nordatlantiske ørige, på bæredygtighed og arkitekternes rolle i et samfund, hvor fiskeri og lakseopdræt er hovederhverv, men som også oplever en enorm aktivitet i byggebranchen. Og selvom den primære besked fra de færøske arkitekter til omverdenen er at ”her går det godt”, så er det samtidig en branche der lige nu er præget af mangel på materialer, stigende priser og boligmangel.

   

  Manglen på materialer og stigende priser lyder sikkert bekendt i mange ører, og på Færøerne er, dét da også en stor udfordring. Derfor er det også tankevækkende, at Færøerne der importerer så godt som al byggemateriale endnu ikke for alvor har sat erhvervspolitisk fokus på at genbruge mere, når gamle bygninger skal rives ned og erstattes af nyt. Lene Espersen, direktør hos Danske Arkitektvirksomheder uddyber:

   

  - Der mangler et mere bredt politisk fokus på bæredygtighed og behov for at tænke i cirkularitet i byggeriet.

   

  Herudover er udfordringen de klassiske om, at byggeriets parter skal være bedre til at samarbejde. Svend Sivertsen fra arkitektfirmaet Fuglark, der sammen med BIG står bag det spektakulære Glasir College i Torshavn fortæller:

   

  - Den største udfordring i dag for arkitektvirksomhederne på Færøerne er, at bygherrer i højere grad indleder direkte projektdialog med entreprenører, og at arkitektens andel dermed reduceres til et skitseforslag, der så fortolkes af entreprenørens egen organisation.

   

  DomeEasy Domes af Kari Thomsen, KT-Architects er et koncept tilbage fra 1990, hvor den første dome blev bygget i Torshavn som kulturhus for Den Grønlandske Forening på Færøerne. Et kuppelhus - som siden er videreudviklet til præfabrikerede træsektioner i et minimum materialebrug og klar til montering.”Domene” findes både på Færøerne og i Danmark, hvor de fungerer som både familiebolig, fritidshus, forsamlingshus, kontor og yoga-sal. Foto: Easy Domes
  Og den fortolkning kan have afgørende betydning for det endelige resultat. Situationen vidner også om, at potentialet for at udbrede kendskab til arkitekters værdiskabelse er stort blandt både politikere og den almene befolkning på Færøerne.

   

  Men når det er sagt – så er det alligevel som om, at færingerne sætter pris på byggerier med høj arkitektonisk kvalitet, og der er de seneste år skudt en række smukke byggerier op i det grønne nord. Lene Espersen er da også – om end ikke helt så ”upartisk” – begejstret:

   

  - På trods af nogle svære rammevilkår har jeg meget stor beundring for, hvor dygtige vores medlemmer er til at få designet utroligt smukke og funktionelle bygninger, der giver øget livskvalitet for brugerne og som passer ind i landskabet.

   

  Glasir_Rasmus_HjortshojGlasir College i Tórshavn er resultatet af samarbejdet mellem BIG – Bjarke Ingels Group og de lokale arkitekter hos Fuglark. Skolen samler tre gymnasiale uddannelser under ét og samme tag, og er - trods dens skala og kompleksitet - et sted, som både elever og ansatte har taget til sig. Foto: Rasmus Hjortshøj

  Danske Arkitektvirksomheders færøske medlemmer:

  FUGLARK

  KT-Architects / Kári Thomsen

  MAP Arkitektar

  Osbjørn Jacobsen Arkitektar / Henning Larsen

  SNA (Selmar Nielsen Arkitektur SP/F)

  ZETA architects  Kort om Færøerne

  Færøerne består af 18 i øer i den nordlige del af Atlanterhavet. Det er en delvis selvstyrende del af Rigsfællesskabet med et af verdens ældste parlamenter, Lagtinget. Administrativt er øerne opdelt i 29 kommuner. Færøerne oplever, som i Danmark, også en stor vækst i byggeriet. Befolkningstallet på Færøerne er de seneste år vokset med så voldsom fart, at det har skabt bolignød. Det færøske boligmønster har hidtil været meget ensartet og traditionelt med mange store villaer og få leje- og andelsboliger.

  Anbefalede artikler