<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Scandi Byg_Træopbevaring

Ser et potentiale for mere dansk træ i byggebranchen

 • Materialer og Løsninger
 • Tag og Facade
 • Målbar bæredygtighed
 • Træ
 • 2023-06-20

  Scandi Byg tester, hvor meget dansk træ, de kan indtænke og bruge i modulbyggeriet for at bygge mere klimavenligt. Træet får de fra det nordkyske savværk Norlund A/S.

  500 tons dansk træ anvender Scandi Byg om året i produktionen af modulbyggerier. Men udviklingschefen hos Scandi Byg, Mads Skalborg Simonsen, øjner et potentiale for at øge brugen af dansk træ.

   

  – Hos Scandi Byg har vi en klar strategi om, at vi vil bygge så klimavenligt som muligt. Vi er et godt stykke på vej og kan blandt andet allerede nu leve op til den frivillige bæredygtighedsklasses mål i 2029. Men vi vil hele tiden blive endnu dygtigere og klimaoptimere endnu mere. Her er det træ, som vi bruger til at bygge vores modulbyggerier af, en vigtig faktor, og vi kan blandt andet se, at brugen af mere dansk træ har en positiv effekt i byggeriernes samlede klimaregnskab. Vi har derfor indledt en testfase, hvor vi undersøger, hvor meget dansk træ, vi kan bruge og indtænke i vores modulbyggerier, fortæller Mads Skalborg Simonsen i en pressemeddelelse.

   

  Scandi Byg_Robotanlæg   

  Modulproducenten arbejder målrettet med at nedbringe CO2-udledningen af sine modulbyggerier, og derfor undersøger de løbende nye muligheder, materialer og løsninger. Derfor undersøger virksomheden i øjeblikket, hvordan man kan anvende endnu mere dansk træ i produktionen af modulbyggerier, hvis bærende konstruktioner er bygget af FSC- eller PEFC-certificeret træ.

   

  Ifølge EPD’er udleder det danske træ nemlig væsentlig mindre CO2 i både transporten og produktionen af træet.

   

  Lige nu anvender Scandi Byg 500 tons dansk træ om året, mens det resterende træ kommer fra Sverige eller Norge. Men det må der gerne skrues op på. Mads Skalborg Simonsen udtaler sig pressemeddelelsen:

   

  – Vi kommer nok aldrig helt væk fra det svenske eller norske træ, da der er nogle dimensioner, som kun kan fås i de nordligere lande, hvor træerne vokser sig større. Men vi arbejder løbende på at bruge endnu mere dansk træ, hvor vi kan – og jeg er overbevist om, at der er potentiale for mere dansk træ generelt i byggebranchen.

   

  Mindre CO2-udledning fra træ i Nordjylland

  Det er Norlund-savværket, der leverer det danske træ, som Scandi Byg anvender i sine modulbyggerierne. Norlund A/S ligger i Rold Skov i Nordjylland knap 40 minutters kørsel fra Scandi Bygs fabrik i Løgstør. Det lokale samarbejde er man glad for på savværket, da det er vigtigt for at nedbringe byggeriets CO2-udledning i forbindelse med transporten, og administrerende direktør hos Norlund, Jørgen Sølvsten Skriver siger:

   

  – Ifølge vores branche EPD’er udleder det danske træ 29 % mindre CO2 sammenlignet med træ fra udlandet. Det gælder både transport- og produktionsmæssigt. Så jo mere dansk træ, der kan bruges i byggebranchen, des mindre CO2 vil vi udlede. Derfor er vi glade for vores lokale samarbejder, så vi sammen kan være med til at gøre byggebranchen grønnere, forklarer Jørgen Sølvsten Skriver og fortsætter:

   

  – Det danske træ har samme høje kvalitet som det svenske eller norske – både i forhold til brudstyrke og funktion. Dér, hvor det danske træ, adskiller sig, er det visuelle udtryk. Dansk træ vokser nemlig hurtigere end eksempelvis svensk træ, og derfor kommer der flere knaster end hos langsommere voksende træ, men kvalitetsmæssigt har det ingen betydning, afslutter han.

   

  Det lokale samarbejde betyder, at transportled kan spares væk. Norlund leverer nemlig det høvlede træ direkte til Scandi Byg i Løgstør.

   

  Om Scandi Byg

  Scandi Byg A/S har over 40 år bag sig og er Danmarks største inden for industrielt fremstillet byggeri af blandt andet boliger, kontorer, institutioner, skoler og diverse pavilloner for professionelle og offentlige kunder. Virksomheden har et stort fokus på at skabe mere klimavenlige byggerier og kan dermed levere byggerier med LCA-beregninger på helt ned til 4,6 kg CO2-ækv./m2/år, som således lever op til den frivillige bæredygtighedsklasse. Herudover kan modulproducenten også tilbyde blandt andet DGNB- og Svanemærket-certificerede byggerier og arbejder målrettet med cirkulær økonomi.

   

  Scandi Byg beskæftiger godt 250 medarbejdere fordelt i administration, produktion og projektafdeling. Virksomhedens hovedkontor og produktion ligger i Løgstør cirka 40 minutters kørsel fra Aalborg, hvor samtlige modulløsninger udvikles og produceres for derefter at blive transporteret til den pågældende byggeplads i Danmark eller udlandet.

  Anbefalede artikler