<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
article_image

Salget af miljøvenligt værktøj stiger og stiger

 • Byggepladsen
 • Byggeriets udvikling
 • Værktøj
 • 2022-05-17

 • Når man ser på salget af værktøj i Danmark over de seneste tre år, så kan man se en støt stigning af salg af værktøj med batteri. Det viser tal fra online-værktøjsforhandleren BLITE.

  I stedet for benzindrevne motorsave og græsslåmaskiner, maskiner på ledning eller maskiner på trykluft, bliver der solgt mere og mere af det miljøvenlige værktøj med batteri (akku-værktøj). Når man ser på udviklingen i salg fra 2019-2021, kan man således se en stigning på 12 %, viser tal fra online-værktøjsforhandleren BLITE.

  Ligesom eksempelvis elbiler, vinder værktøj med batteri altså indpas hos forbrugerne, og det mærker man tydeligt som værktøjsforhandler, hvor værktøj med batteri udgør en stadig stigende del af den samlede omsætning.

   

  - Efterspørgslen efter værktøj på batteri har været støt stigende de seneste 10 år - og særligt stigende de seneste 2-3 år, hvor udviklingen på området er gået særligt stærkt. Lige nu oplever vi ekstra stor efterspørgsel på batterier, hvilket også skal ses i lyset af sværere leveringsbetingelser fra vores leverandører pga. COVID-19 krisen samt krigen i Ukraine, forklarer Kristian Hermann Kristiansen, administrationschef hos BLITE.

   

  Teknologiske fremskridt øger populariteten

  Det er dog formentlig ikke kun miljøhensyn, som er afgørende for danskernes nyfundne kærlighed til værktøj med batteri. Det er således også en afgørende faktor, at værktøjernes batteri nu er kraftigere end tidligere.

  Det har således været denne type værktøjs store akilleshæl, at det ikke har været lige kraftigt som sine benzin-, lednings- eller trykluftdrevne alternativer. Det er der nu lavet om på, hvilket også har været med til at gøre værktøj med batteri endnu mere populært. 

   

  - Baggrunden for stigningen de seneste 2-3 år skyldes helt sikkert udviklingen indenfor batteriteknologi. Udviklingen har gjort, at værktøj tidligere drevet af benzin eller af trykluft, nu kan drives af strøm, på grund af større og kraftigere batterier, samt bedre udnyttelse af kapaciteten, fortæller Kristian Hermann Kristiansen og uddyber:

   

  - De seneste 2-3 år har vi set, at flere og flere typer værktøj på benzin, på ledning eller på trykluft har kunne erstattes af et alternativ på batteri. Dette er bl.a. set inden for slagnøgler til at løsne bolte på eksempelvis biler, hvor værktøjet på batteri i dag er fuldt ud så stærke og kraftige, som dem på trykluft.

   

  Dermed får el-værktøjet øget appel, da det også tilbyder en række praktiske fordele, der gør værktøjet nemmere at arbejde med. Eksempelvis minimerer man risikoen for faldulykker, ved at tage ledningerne ud af ligningen, ligesom el-værktøj giver et bedre arbejdsmiljø, da man slipper for den støj og de farlige dampe, som det benzindrevne alternativ bringer med sig.

     Yderligere stigning forventes

  Grundet de landvindinger der er sket rent teknologisk, forventer man hos BLITE også, at salget af værktøjer med batteri vil stige endnu mere de kommende år.

   

  - Vi er ret sikre på, at vi ikke har set toppen endnu, og at der i de kommende år vil ske en markant stigning i salget af el-værktøj på batteri. Dette skyldes bl.a., at i de seneste år har flere af vores producenter udviklet produkter i den tungere ende af skalaen, der kan erstatte store og tunge maskiner, fortæller Kristian Hermann Kristiansen. 

   

  I tråd med den øvrige udvikling i samfundet, er der da også flere producenter, der allerede har annonceret en slutdato på produktion af ledningsværktøj, forklarer Kristian Hermann Kristiansen.

   

  - Dertil skal det nævnes, at flere producenter af el-værktøj har allerede meldt ud at de stopper for udvikling af ledningsværktøj allerede i 2025, hvorefter fokus udelukkende vil være på el-værktøj på batteri, slutter Kristian Hermann Kristiansen.

  Anbefalede artikler