<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
pexels-carlo-martin-alcordo-2449785

SMVdanmark: Byggebranchen går hårde år i møde

 • Byggeriets udvikling
 • Den effektive byggeproces
 • 2022-12-21
 • | Af Tim Panduro
 • Der er ingen nemme løsninger i de kommende nedgangstider, men håndværkere og byggevirksomheder kan alligevel gøre noget for at afbøde de værste skader.

  Tiderne med fyldte ordrebøger og travlhed på byggepladserne nærmer sig sin afslutning. Oven på en stribe tumultariske år med først corona og siden energikrise, krig i Ukraine og voldsomt stigende priser på byggematerialer, går de små og mellemstore bygge- og håndværksvirksomheder endnu hårdere tider i møde. Det er muligt at komme nogenlunde helskindet ud på den anden side – men det kræver både ofre og omtanke.


  lasse
  Lasse Lundqvist, Konsulent i SMV danmark  Sådan lyder budskabet fra Lasse Lundqvist, der er konsulent i SMVdanmark, som er hovederhvervsorganisation for små og mellemstore virksomheder i Danmark.

  -  Der er nok af bekymringer og udfordringer for særligt bygge-anlægsbranchen og håndværkere i de kommende år. Forbrugertilliden er lav, og energi- og råvarerpriserne er høje. Det samme er inflationen og renterne, og en del virksomheder slæber rundt på coronagæld, siger han.

  -  Antallet af konkurser er allerede tilbage på finanskriseniveau, og byggebranchen tegner sig for en stor del af dem. Det kan sætte gang i en rullende snebold, fordi mange virksomheder i branchen er afhængige af hinanden som leverandører og kunder. Samtidig ser vi, at byggeaktiviteten er gået markant tilbage i 2022.

  For blot et år siden var frygt for overophedning i brancherne og mangel på ansatte hovedfortællingen. Og mange håndværkere har da også stadig travlt.

  -  Men det er i høj grad de gamle ordrer, der stadig fylder. Vi hører fra vore medlemmer, at forbrugerne har trukket bremsen fuldstændigt. Husejerne ser de daglige indkøb og energipriserne stige voldsomt, og så vælger de ikke at udbygge deres huse.

  Ringe formue trods gode tider

  Selv om vi har haft år med byggeboom og masser af penge i omløb i samfundet, er kassebeholdningen alligevel slunken hos mange bygge- og håndværksvirksomheder, fortæller Lasse Lundqvist.

   

  -  De fede tider er et billede, der skal nuanceres. Det har været nemt at få ordrer, men mange har sagt ja til opgaver, uden at tjene på dem for alvor. Avancen er faldet markant. Vi hører ofte fra medlemmer, der er bundet op på fastpriskontrakter, hvor man risikere at tabe penge på grund af stigende råvarepriser, siger konsulenten.  FAKTA:

  Sådan kan du gøre virksomheden mere robust


  Lasse Lundqvist fra SMV Danmark anviser flere gode råd til, hvordan de små og mellemstore bygge- og håndværksvirksomheder kan overleve de kommende års økonomiske nedgang.

  -  Skær ind til benet. Det kan lyde hårdt, men man er nødt til at tilpasse sig den situation, man er i. Det handler desværre også om at skille sig af med arbejdere, hvis der i en periode ikke er nok at lave, siger konsulenten, der også advarer mod at tage imod at tage opgaver for enhver pris.

   

  -  Det kan virke paradoksalt at sige nej til opgaver, men man skal være helt skarpe på, om det kan svare sig at acceptere en ordre. Man skal bruge mere tid på at regne på, om man skal sige ja.

  Det ligger godt i tråd med et andet godt råd – nemlig fokus på digitalisering.

   

  -  Vi ved, at små og mellemstore virksomheder i branchen ligger langt bagefter på digitaliseringsgraden. Det er problematisk, blandt andet fordi digitale redskaber er den bedste måde at få overblik over, hvilke opgaver, man tjener penge på. Hvis man vil stå krisen igennem, skal man have styr på bogholderiet og bruge tid på at gennemberegne tilbud og kontrakter, siger Lasse Lundqvist, der trods den generelle nedgang i samfundet peger på et enkelt forretningsområde, der faktisk er i vækst.


  -  Vi analyserer data fra hjemmesiden Tre byggetilbud, der er en af de største matchere mellem håndværkere og forbrugere. Der er generelt en nedgang, men vi kan se et kæmpe boom, når det handler om energieffektivisering. Det kan man prøve at udnytte.

  Anbefalede artikler