Ny anstalt i Nuuk
Rambøll Grønland: Vi vil være dobbelt så store
Der skal vækstes kraftigt de kommende år. Det er budskabet fra Rambøll Grønland, som siden 1986 har haft kontor i Nuuk og arbejder inden for både byggeri, infrastruktur og miljø. ”Vi ser et stort potentiale og investerer i at blive dobbelt så mange inden for en kort årrække,” siger bestyrelsesformand Bjarne J. Rasmussen.
Styrket infrastruktur, stigende urbanisering og stærke ønsker om en mere miljørigtig udvikling peger alt sammen på de nye vinde, der lige nu blæser over Grønland. For Bjarne J. Rasmussen, bestyrelsesformand i Rambøll Grønland, efterlader det ingen tvivl om virksomhedens fremtid i landet:
- Vi ser et stort potentiale og satser i de kommende år på kraftig vækst. Vi investerer over en relativt kort årrække i at vokse så meget, at vi bliver dobbelt så mange som i dag, understreger han og fortsætter:
- Alle snakker om bæredygtighed i øjeblikket, men vi ønsker både at bidrage til det grønlandske samfund med konkret byggeteknik og bygninger, der fra starten er tilpasset de mennesker, der skal bruge dem. Det er her, vores strategi starter.
Har hele Rambølls organisation i ryggen
Rambøll Grønland har siden 1986 haft kontor i Nuuk og de senere år også afdelinger i Ilulissat og Sisimiut. Virksomheden har blandt andet bidraget til det nye Isfjordscenter tegnet af Dorthe Mandrup i Ilulissat samt Ny Anstalt i Nuuk med Rambøll Danmark som totalrådgiver.
Adm. direktør i Rambøll Grønland Henrik Fenger Jeppesen fortæller om arbejdet, der falder inden for både byggeri, infrastruktur og miljø:
- Vi er en integreret del af samfundet heroppe og er på medarbejdersiden en del arktiske ingeniører, som sidder med mange forskelligartede opgaver. Vi støttes derudover af Rambølls organisation i Danmark på de emner, hvor vi ikke selv har specialistkompetencer.
- Projekterne bliver generelt mere og mere komplicerede og kræver et tæt samarbejde. Ny Anstalt i Nuuk er for eksempel projekteret i Danmark, mens vi har stået for byggeledelsen og fagtilsynet på byggepladsen, da vi har et indgående kendskab til, hvordan man bygger i arktiske egne.
- På Isfjordscentret stod Rambøll Danmark for bygherrerådgivningen, mens vi igen havde ansvar for byggeledelse og fagtilsyn heroppe. Her var det en kæmpe fordel, at vi blev understøttet af faste kontaktpersoner i Danmark, som har indgående kendskab til de forskellige
problemstillinger i så kompliceret en bygning. Samtidig kan vi nemmere sikre kvaliteten, fordi vi bruger de samme metoder og arbejder i de samme modeller gennem hele organisationen.
Bæredygtig udvikling på flere fronter
Også i Grønland er spørgsmålet om bæredygtighed et centralt tema både i forhold til at bygge mere miljøvenligt, energirigtigt og langtidsholdbart. Men også håndtering af spildevand er et vigtigt emne, da der kun er kloakering meget få steder:
- Kravene fra brugerne og bygherrer stiger, og vi hjælper lige nu kommunerne med spildevandsplaner også på by- og bygdeniveau. Fortætningen i byerne betyder, at infrastrukturen til håndtering af spildevandet skal udbygges væsentligt over de kommende år, forklarer Bjarne J.
Rasmussen.
- Mere overordnet ønsker vi samtidig at hjælpe flere af de lokale virksomheder med at finde deres egne ben i bæredygtighedsdagsordenen. Det er noget, vi som virksomhed i forvejen har stor erfaring med, understreger han.
Hverdagen er fyldt med lokale opgaver
Lige nu er Rambøll Grønland godt i gang med den nye svømmehal i Sisimiut, som er vundet sammen med KHR Architecture. Men ellers er hverdagen på kontorerne fyldt op af almindelige lokale ingeniøropgaver, der ikke knytter an til de store projekter.
- Vi bidrager til de store projekter, fordi vi kan, men vi løser også alle de andre opgaver, og 95 procent løser vi lokalt i Rambøll Grønland. Vi ansætter også arktiske ingeniører og har praktikanter, ligesom vi understøtter uddannelsen af ingeniører lokalt. Det er helt afgørende for, at vi kan udvide organisationen over de kommende år, slutter Henrik Fenger Jeppesen af.