<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Konkurrence (002)
Annonce

Praca sørger for dygtige vikarer fra Østeuropa til dansk byggeri og industri

 • Byggeriets udvikling
 • Uddannelse og Rekruttering
 • Den effektive byggeproces
 • 2022-05-16
 • Tekst af John Bo Northroup
 • Vikarbureauet Praca sørger for ordnede forhold for østeuropæiske håndværksvikarer, der gerne vil til Danmark i en periode. Nogle gang bliver tilfredsheden så stor, at vikaren flytter permanent til Danmark – til gavn for vækst og beskæftigelse.

  Det Hinnerup-baserede vikarbureau Praca har godt gang i formidlingen af kompetente vikarer fra Østeuropa til dansk industri og byggeri.


  Praca tilbyder vikarservice og mandskabsudlejning inden for industri og byggeri. Det kan være lige fra tømrer, maler, gulvlægger, CNC-operatør, klejnsmed, brolægger, beton og andet.


  - Vi arbejder kun efter danske overenskomster med hensyn til løn, feriepenge, SH-dage, pension med videre, siger Helge Højland Berg, indehaver af Praca.

  IMG_1026 (002)Helge Højland Berg, Stifter af Praca


  Står for alt det praktiske

  Praca står for alt det praktiske med lønudbetaling, opholdstilladelse, cpr-nummer, sundhedskort og formidling af logi. For den danske kunde svinger faktureringsprisen mellem 250 og 350 kroner i timen, alt efter arbejdets beskaffenhed. Kunden godkender timetal en gang om ugen og det på grundlag sker der afregning med Praca.


  Typisk kommer de østeuropæiske vikarer i mindre grupper og Praca garanterer, at der som minimum altid er én person i teamet, der kan tale og forstå engelsk på et tilstrækkeligt fagligt niveau.


  Kunden betaler kun for effektive timer, og det betyder, at vejrlig eller sygdom er noget, Praca tager på sin kappe. Kunden skal typisk forpligte sig til minimum to-tre måneders arbejde, men de konkrete vikarer kan om fornødent udskiftes. Hvis kunden ønsker det, er der mulighed for selv at deltage i udvælgelsesprocessen af de konkrete vikarer, men som regel har kunden tillid til, at Praca har foretaget den relevante
  udvælgelse.
  Hvordan rekrutterer I de østeuropæiske håndværkere?

  - Praca har en hjemmeside på polsk. Vi har løbende opslag i de lokale medier i Polen og også via de sociale medier, og så modtager vi dagligt uopfordrede ansøgninger, fortæller Helge Højland Berg og fortsætter:


  - Meget af det kommer via netværk – nogen der kender nogen – og her tager jeg det som en hædersbevisning når en nuværende ansat vikar anbefaler andre landsmænd og kolleger at søge ind hos os. Vi går nemlig op i at fastholde og udbygge det gode ry – både hos de danske kunder og de østeuropæiske håndværkere. Derfor skal vilkårene også være ordentlige, og alle skal behandles ordentligt og respektfuldt. Det kommer man længst med, siger Helge Højland Berg.


  Praca sørger for at tage reference på vikaren. Det sker ved at kontakte tidligere arbejdsgivere.

  Nogle gange kan det ske, at den danske kunde bliver så glad for den østeuropæiske vikar, at denne bliver tilbudt fastansættelse.

  - Det synes jeg kun er glædeligt, og så finder vi en mindelig løsning på den nye situation, siger Helge Højland Berg.

     Er i Danmark fire til seks uger ad gangen

  De østeuropæiske vikarer er typisk i Danmark i fire eller seks uger ad gangen. Hele kadencen bliver aftalt mere præcist med den danske kunde, men det typiske billede er, at vikaren får ca. en uge i hjemlandet inden turen igen går til Danmark.

  - Jeg har haft vikarer, der har arbejdet for mig lige siden starten i 2017. For dem er det blevet en livsstil, og der er også nogle, der vælger at rykke familie og teltpælene permanent til Danmark.


  Inden Helge Højland Berg stiftede Praca var han i en årrække beskæftiget med rekrutteringer fra især de baltiske lande til dansk gartneri og landbrug, og han har med egne øjne set, hvordan det er lykkedes flittige og arbejdsomme mennesker at skabe sig en ny tilværelse, få fod under eget bord, skabe velstand og muligheder til gavn for familie og omgivende samfund.


  - Det gør mig faktisk rørt, når jeg kan se, at jeg har været med til at hjælpe arbejdsomme mennesker godt i vej, siger Helge Højland Berg, der den dag i dag stadig er personlige venner med nogle af de tidligere baltiske ansatte. Og det er den grundholdning, der også i dag præger Helge Højland Berg i arbejdet med at skaffe kompetente og flittige mennesker til industri og håndværk i Danmark.

   

  Om Praca

  Vikarfirmaet Praca er stiftet i 2017, ejet af Helge Højland Berg og har hjemme i Hinnerup ved Aarhus.

   

  Praca formidler vikarer fra Østeuropa til dansk byggeri og industri. Praca har pt. 43 vikarer og de spænder i aldersgruppen fra 20 til 65 år. Vikarerne er primært fra Polen. Praca er medlem af Dansk Byggeri.

  Anbefalede artikler