Klaus Honoré, låsesmed
Portræt af låsemontør Klaus Honoré: Sikring må gerne tænkes ind i bygningens startfase
På Peter Bangs Vej kan man gå ind og få lavet en nøgle hos A/H Låsemontage. Men sikring er i dag langt mere elektronisk med avanceret adgangskontrol og videoovervågning, fortæller Klaus Honoré.
Låsebranchen har været på en rejse og spænder i dag fra at kunne omstille en lås - til at tegne og installere komplekse elektroniske sikringsløsninger til store virksomheder, kommuner og ejendomme. En af dem, som har været med på den rejse, er låsesmed Klaus Honoré. Hans bedstefar startede A/H Låsemontage som et klassisk låsesmedsfirma på hjemmeadressen i Rødovre, i dag har de 4 afdelinger på Frederiksberg, Rødovre, Kalundborg og Haslev, herfra dækker de hele Sjælland.
I dag kan navnet næsten ikke følge med, for låsesystemer er blevet elektroniske og 80 % af opgaverne hos A/H Låsemontage er de elektroniske løsninger, fortæller Klaus Honoré:
- Når jeg fortæller, at vi er 45 mand i virksomheden, er det virkelig ofte at folk siger: Det er da godt nok mange mennesker, der smækker sig ude.
- I gamle dage var låsebranchen finmekanik, hvor man filede og nussede om låsehåndværket i værkstedet. De filede låse er i dag dyrt håndværk, og selvom der er et fokus på at genbruge og renovere, bliver håndværket alt for dyrt. Kunderne vil ikke betale for det. I dag er vi gode til både låse, alarmer, videoovervågning og elektronisk sikring. Det kræver specialiserede medarbejdere og A/H består af flere afdelinger - elektronisk sikring, projektafdeling og nybyg samt serviceafdeling. Vi har fokus på slutbrugeren og hvordan systemet skal bruges.
Den udvikling begyndte for otte år siden, da kunderne begyndte at efterspørge større komplekse løsninger frem for enkelte produkter.
Videoovervågning overgår fantasien
Verdens gang påvirker også låse- og sikringsbranchen.
- Vi mærker, at sikkerhed er på dagsordenen. Nu snakker vi liv, kritisk infrastruktur - vandforsyning, internet, strøm. Tendensen i dag er en eksplosion af videoovervågning. I gamle dage registrerede et sikkerhedssystem, når man rørte bygningen, men i dag kan det få øje på en person, der kommer ind på et område og følge personen og lukke bygningen ned, så personen kun kan komme ud. Intelligente kameraer kan tælle personer, analysere og lave ansigtsgenkendelse, for eksempel til festivaler.
Tendensen er også, at adgangssystemer kan tale sammen med bygningssystemer, så man kan spare på energien, rengøring, varme, strøm og lys.
Før bygningen er færdig
Når vi kommer ind på byggeprojekter, kunne Klaus Honoré godt tænke sig, at man kunne tale sikring af bygningen allerede i startfasen. Gerne inden bygningen er lavet færdig og lofterne er lukket til.
- Ofte er der ikke en egentlig sikringsentreprise, for i udbudsfasen ligger den elektroniske sikring af bygningen ofte hos elektrikeren, som hyrer en sikringsekspert ind som A/H. Sikring er måske halvdelen af elektrikerens entreprise. Her kunne man i stedet med fordel dele entreprisen op i flere fag.
- For i langt de fleste tilfælde kommer vi ind i 11. time, og der bliver meget travlt. Hvis vi i stedet kom ind tidligt i udbudsfasen, kan vi som sikringseksperter bedre rådgive, så slutkunden ender med det rigtige produkt og det kan også blive en billigere pakke, da man sparer på tid.
- Når sikringssystemer bliver større og mere avancerede, er det ikke nok med bare at installere et anlæg. Der er en overgang, når byggeriet slipper til bygherre, hvor det er vigtigt at brugerne får den rigtige oplæring, så det bare kører.
Hvordan er sikkerheden i morgen?
Ejerne i dag ønsker, at bygningen er så sikker som muligt og så let at færdes i som muligt.
- Vi har fået større kunder. De stiller høje sikringskrav og samtidig skal systemerne være brugervenlige og innovative. Alt skal spille sammen, så man har ét adgangskort til det hele – til p-kælderen, kontor og hoveddør. Ofte er det også et krav, at systemet kan tale sammen med andre systemer – kantineordninger, printer m.m. Fremover vil vi også se flere cloudbaserede løsninger, for løsningen skal være simpel at bruge og administrere.
Samtidig skal man se på, om teknikken i systemet er sikker, siger Klaus Honore:
- Man skal sørge for at købe adgangskontrol med teknologi, hvor koden ikke er knækket.
Åbne de unges interesse
Små låsesmede kan i dag have svært ved at følge med udviklingen og tiltrække arbejdskraft. For de unge i dag har høje ambitioner og vil gerne være i en større virksomhed, hvor de kan specialisere sig, fortæller Klaus Honoré.
- Vores størrelse har gjort, at vi kan tilbyde udviklingsmuligheder. Vi har mange unge lærlinge og i dag er vi også godkendt til at have elektrikerlærlinge. Hvis nogen af de unge bliver nysgerrige på de avancerede sikringssystemer, så får de lov til at arbejde med dem. Vi går op i at uddanne egne folk og lave rotation, så man kommer rundt i forskellige funktioner. Man kommer på interne kurser og får uddannelse hos producenterne.
Jeg vil helst tage nogle ambitiøse mennesker ind og få bygget på dem. For det er vigtigt at man laver det, man brænder for, slutter Klaus Honoré.
Læs mere om sikring og adgangskontrol