<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Torben_Snoer

Torben Snoer på værkstedet

Portræt af Torben Snoer: Glarmesterfaget er slet ikke støvet

 • Materialer og Løsninger
 • Tag og Facade
 • 2024-02-13
 • | Af Malene K. Holm
 • | Fotos: Snoer Glas
 • Engang emmede kvarteret i Nordvest af håndværkserhverv, fortæller glarmester Torben Snoer, men i dag presses det mindre erhverv ud af større efterspørgsel efter boliger.

  IMG3984_600


  Kører man ad Lærkevej, ligger Snoer Glas A/S gemt inde i et efterhånden tættere bebygget boligkvarter. Før i tiden var det i Københavns Nordvestkvarter, at man kunne finde mindre industri- og håndværksvirksomheder, og det havde sin helt særlige charme, synes Torben Snoer, hvis bedstefar Johan Snoer åbnede Glarmester Snoer i 1922.

  – Førhen ønskede Københavns Kommune at have de små erhverv i byen. Nu kan vi godt føle os klemt, for arbejdet med glas fylder en hel del, og vi kan ikke udvide. Vi mistede også parkeringsmuligheder for vores medarbejdere og firmabiler til et nyt byggeri. Det gør det efterhånden sværere og dermed mindre attraktivt at drive erhverv med værksted og produktion i byen.

   

  I 1981 flyttede glarmestervirksomheden fra et lejet butikslokale på Frederikssundsvej hen til Lærkevej 17, hvor nogle større og egnede bygninger var blevet tilgængelige.

   

  – Det var ganske betydende for os, fortæller Torben Snoer, som allerede den gang havde udvidet forretningen med også at inkludere både snedker- og alu-håndværket. Dette muliggjorde håndtering af mere komplekse og større entrepriser, med kun én kontakt til opgaverne. I dag beskæftiger virksomheden 55 medarbejdere.

   

   

  Solvgade_skoleSølvgade skole

   

  Fra blyindfattede ruder til brandbeskyttende glas

  Op af en kasse på værkstedet løfter Torben Snoer vinduer fra Københavns Rådhustårn og Statens Naturhistoriske Museum, som begge er ved at blive restaureret, men glarmestervirksomheden tilbyder også løsninger som glasfacader til nybyggeri, brandbeskyttende glas til tag og elevatorhuse samt almindelige reparationsruder.

   

  Snoers projektliste er lang og inkluderer udover private kundeopgaver en bred vifte af projekttyper, såsom renovering af Østerport Station, restaurering af kirker, installation af glasvægge i BLOX og DTU, glasmontrer til diverse udstillinger og meget mere.

   

  Simeons Kirke_1600Simons Kirke

   

  Helt fra barnsben har glas og glarmesterhåndværket interesseret Torben Snoer, som også håber, at faget kan tiltrække flere lærlinge, for det har man brug for. På spørgsmålet, hvad er det ved faget, som fangede ham, lyder svaret:

   

  – Det er et faghåndværk, der er synligt i byggeriet. Det er ikke som at støbe et fundament, som bliver lukket til, så ingen kan se, hvor godt det er udført. Så kan jeg også godt lide, at man kommer rundt til vidt forskellige kunder.

   

  – Selvfølgelig var det nærliggende for mig at gå ind i familieforetagendet, men først blev jeg udlært hos en kollegavirksomhed. Senere var jeg også væk fra faget i fire år og lærte andre fag, f.eks. at støbe. Det har helt sikkert givet mig noget mere ballast og forståelse for byggeri og projektering.

   

  20240107-IMG_5545_1600Home of Carlsberg. Levering og montering af skydelåger og faste glaspartier til montrer til udstilling med flere end 22.000 ølflasker, udført for Albechs ApS der stod for design.

   

  Glasfacader giver lys helt ind i rummene

  Glas og glasfacader præger byggeriet i dag, for som mennesker søger vi lys, især os her i Norden, siger Torben Snoer:

   

  – Man er blevet mere opmærksom på kvaliteten af lys, at have godt udsyn og kontakt med omgivelserne. Der er kommet flere glaskvaliteter, som giver nye muligheder, hvor vi i dag kan lave større glasfacader med energiglas, der ikke kræver helt så dyb fals. Det helt nye er vakuumglas, som er tynde og har høj isoleringsevne. Det kan sættes i gamle bygningers vinduer, da det hverken er tungt eller fylder så meget i dybden.

  Kosmisk_rumKosmisk rum. Et glaskalejdoskop af færøsk maler og glaskunstner Tróndur Pattursson. Snoer Glas har renoveret spejlgulvet og de udvendige glas.

  – Men man skal også tænke sig om med de store glasfacader i boligbyggeriet. Det undrer mig, at boligerne skal være så åbne, at man kan se direkte ind. Det har man endnu ikke fundet den rette måde at skærme af for. Man kan blandt andet se det i Ørestaden, hvor folk hænger lagener eller stof op foran vinduerne. Det ser knap så kønt ud på facaden.

   

  Altid fagligt rigtigt

  Et af succeskriterierne for Snoer i forbindelse med renoverings- og restaureringsopgaver er at lave en løsning, der næsten ikke kan ses:

   

  – Målet for os er, at man næsten ikke kan se, at vi har været der. Jeg synes, at jo tættere på det oprindelige udseende, vi kan komme, jo sjovere er det at arbejde med.

   

  – Vi ser løsninger rundt omkring, hvor man ikke har haft fagligheden til opgaven. Der synes jeg, at man i stedet skal sørge for at samarbejde med en kollega med den rette faglighed. Hvis vi kan løse opgaven i den kvalitet, vi står inde for, så siger vi altid ja til opgaverne, siger Torben Snoer.

   

  – Vores seneste opgave var for Logik & Co som renoverede Sølvgade Skoles vinduer og hvor vi skiftede ruder. Vi tog glasset ud i en del af de gamle vinduer, og på snedkeriet gav vi vinduesrammerne en dybere fals, så vi kunne sætte hærdet glas i de udvendige rammer og energiglas og tætningslister i forsatsrammerne. Nu kan de holde bedre på varmen på skolen.

   

  Sluseholmen_1600Sluseholmen

   

  Ansvar for kvalitet

  Hvis der skulle være noget, Torben Snoer ærgrer sig over i faget, er det, at forsikringsbranchen ikke altid vil betale for den korrekte kvalitet i reparationer. For eksempel når der er brudskader i store butiksruder, hvor der er risiko for personskade.

   

  – Når man udskifter en rude, og der ikke tidligere har været personsikkerhedsglas, så vil forsikringsselskaber ikke betale for, at vi sætter det i. Men vi vælger at sætte personsikkerhedsglas i, for sker der en skade ugen efter – et barn løber gennem ruden – så er det os, der står til ansvar for skaden.

   

  Det digitale er en del af glarmesterfaget

  I dag er det digitale en stor del af glarmesterhåndværket, hvor man tegner løsninger i 3D, som bliver taget videre til produktion. Det ser glarmesteren som et værktøj til at få flere unge til at få øjnene op for faget.

   

  – Det digitale er klart en fordel og kan vise, at glarmester ikke er et støvet fag. Vi bruger det digitale hver dag både i design, men også til at eftervise kvalitetssikring og proces som en hjælp for den udførende.

   

  osterport_1600Østerport

   

  Tog til Tyskland for at videreuddanne sig

  For flere glarmestre er det en udfordring, at der ikke er nogen til at overtage virksomheden. Hos Snoer Glas er sønnen Tobias klar til at overtage en dag, og det er Torben Snoer glad for:

   

  – Næste generation vil helt sikkert gøre tingene på en anden måde. Tobias har været i Tyskland for at videreuddanne sig til Glasbautechniker, som er en slags glaskonstruktøruddannelse, hvor man tilegner sig viden om glassets muligheder indenfor statik og dimensionering. Et dybere kendskab til materialet giver mulighed for flere anvendelsesmuligheder i fremtidens byggeri.

   

  – Det giver da fornyet motivation til fortsat at udvikle virksomheden, siger Torben Snoer, inden vi bliver lukket ud på Lærkevej igen.

   

  Torben Snoers gode råd til en nystartet glarmester

  – Lær om virksomhedsdrift

  – Sørg for at lave klare aftaler med kunden, så begge parter har en tydelig forventningsafstemning ift. hvad det er der skal leveres.

   

  – Vær opmærksom på at have fagligheden til opgaven. Og har man den ikke, så kan man danne samarbejder med en kollega, der kan. På denne måde leverer man gode resultater og man bliver ved med at dygtiggøre sig.

  Anbefalede artikler