<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
NGG-topbillede

Nytænkning om energi og geotermiske løsninger på ny skole i Hørsholm

 • Byggeriets udvikling
 • IT og ny teknologi
 • 2024-03-15
 • | Af Mikkel Weber Sandahl
 • Wihlborgs A/S er i færd med at opføre en ny skole for Nordsjællands Grundskole og Gymnasium (NGG), og her sigter man mod at opnå den næsthøjeste bæredygtighedsklassifikation med en DGNB Guld-certificering, hvilket blandt andet skal ske med et integreret geotermisk energisystem.

  NGG_ATES 1


  Nordsjællands Grundskole og Gymnasium (NGG) vil inkorporere bæredygtighed som en del af elevernes uddannelse.

  Det integrerede energisystem er nemlig tænkt som en værdifuld uddannelsesmæssig ressource for eleverne, idet varmepumpens energicentral og de geotermiske brøndhuse er opført med gennemsigtige vægge og gjort tilgængelige for praktiske undervisningsformål. Elever, personale og gæster på NGG vil få en unik mulighed for at udforske integrerede geotermiske løsningers kerne og forstå, hvilken kritisk rolle software spiller i overgangen til grøn energi.

  - Wihlborgs er glade og stolte over samarbejdet med Energy Machines om at skabe et innovativt varme- og kølesystem til vores nye skole NGG i Hørsholm. Vi ser frem til at implementere dette effektive energisystem til gavn for både skolen og os som den langsigtede ejer, og vi håber på fremtidigt samarbejde på vores andre ejendomme. Projektet understreger også Wihlborgs engagement i den grønne omstilling, siger Martin Dagnæs, projektudvikler hos Wihlborgs i en pressemeddelelse.

   

  Rolle som energiløsningsentreprenør

  Wihlborgs har indgået en Energy-as-a-Service (EaaS) aftale med Energy Machines ApS, der vil fungere som den totale energiløsningsentreprenør og operatør for det nye NGG. Energy Machines er stolte over at spille en væsentlig rolle i realiseringen af Wihlborgs’ og NGGs ambitiøse bæredygtighedsmål.

  Et integreret geotermisk energisystem vil sørge for 100 % vedvarende opvarmning og køling af skolens 12.500 kvadratmeter store ejendom, der rummer omkring 1.350 elever og ansatte. I modsætning til traditionelle energisystemer, som kontinuerligt genererer ny energi, muliggør det integrerede system effektiv flytning af energi mellem geotermisk lagring og skoleejendommen ved brug af en varmepumpe og agil softwarestyring.

  Skoleejendommen vil ikke være tilsluttet fjernvarmeforsyningen, og det eneste energiforbrug i systemet vil være elektriciteten, der er nødvendig for at drive varmepumpen og grundvandspumperne.

  Systemet forventes at operere med en imponerende effektivitet på 650 %, hvilket svarer til en COP (Coefficient of Performance) på omkring 6,5 for kombineret opvarmning og køling.

  NGG_ATES 4   

  Når jorden fungerer som et termisk batteri

  Det geotermiske energilagringssystem, der anvendes på NGG, er Aquifer Thermal Energy Storage (ATES), som benytter et grundvandsmagasin til effektiv energilagring. Med ATES-anlægget indfanges og opbevares sommervarmen i undergrunden til opvarmningsformål om vinteren. Omvendt opbevares kolde temperaturer under jorden om vinteren til senere brug for køling i de varmere måneder. Energy Machines’ yderst fleksible softwareplatform, EM Control, faciliterer løbende optimering af systemet for at sikre, at der altid opereres med maksimal effektivitet uden energispild.

  NGG_ATES 6

   

  Accelererer den grønne omstilling

  I henhold til EaaS-aftalen designer og ejer Energy Machines energisystemet, samtidig med at de påtager sig alt ansvar og alle omkostninger forbundet med installation, drift, vedligeholdelse og risiko. Gennem EaaS opnår ejere økonomisk frihed, reduceret risiko og mulighed for at omfavne en grønnere og sikrere fremtid.

  - Vi er ekstremt stolte over at arbejde sammen med Wihlborgs på NGG-projektet. Wihlborgs dedikation til den grønne omstilling sætter en prisværdig standard i branchen, og vi er begejstrede for den positive indvirkning vores samarbejde vil have på både projektet og det bredere samfund. Derudover er vi glade for, at vores Energy-as-a-Service-forretningsmodel anvendes på NGG, hvilket, ud over de økonomiske fordele, sikrer at risikoen allokeres til dem, der er bedst rustet til at håndtere den, siger Nicolas Kastbjerg, CEO hos Energy Machines i pressemeddelelsen.

   

  Byggeprocessen er indledt

  Vi er glade for at have indledt byggeprocessen med at udføre prøveboringer på stedet i februar og marts 2024, hvor boringer udføres af Brøndboringsfirmaet Brøker A/S. Denne fase vil gøre det muligt for Energy Machines at vurdere grundvandsydelser og indsamle vigtige data om de termiske lagringsforhold i grundvandsmagasinet ved det nye NGG.

  Om Energy-as-a-Service

  Energy-as-a-Service (EaaS) fra Energy Machines fjerner de finansielle barrierer, der hindrer overgangen til grøn energi i sektoren for kommerciel fast ejendom. Med EaaS oplever ejendomsejerne øjeblikkelige besparelser på kapitaludgifter og finansieringsomkostninger i forbindelse med opgraderinger af energisystemet, samt adskillige fordele ved et lokalt integreret grønt energisystem. Lejerne opnår deres ESG-mål og et forbedret indeklima til en pris, der er sammenlignelig med det, de betaler i dag.

   

  Energy Machines varetager hele ansvaret for design, installation, drift og vedligeholdelse gennem kontraktperioden, hvilket giver ejendomsejerne yderligere sikkerhed. Gennem EaaS opnår ejendomsejere økonomisk frihed, reduceret risiko og muligheden for at tilstræbe en grønnere og mere robust fremtid.

   

  Anbefalede artikler