Ny tendens: Daginstitutioner øger sikkerheden med højere hegn
Flere daginstitutioner vælger at opsætte højere hegn for at forbedre sikkerheden, oplever SER Hegn A/S, der er en af Danmarks største leverandører af hegn. Tendensen overrasker ikke børnehaveforsker.
Ulrich Overgaard Andreasen, Branch Manager hos SER Hegn Øst
Igennem de senere år er sikkerhedsniveauet blevet opjusteret flere steder i samfundet, både ved offentlige bygninger, museer og sportsbegivenheder. Nu ser man også denne tendens komme ind daginstitutioner. Hos SER Hegn A/S, der er en af Danmarks største leverandører af hegn, har man bemærket en stigende efterspørgsel på højere hegn fra børnehaver og vuggestuer.
– Igennem mange år har det været standard i daginstitutioner at opsætte et hegn på 1,2 meter i højden, men det billede ændrer sig nu. Vi ser en enorm efterspørgsel fra daginstitutioner, som vil have udskiftet deres hegn med et højere. Det er der to årsager til: Man vil sikre, at dem der skal være inde, ikke kan komme ud, og at dem der ikke skal ind, holdes ude. Det er simpelthen et sikkerhedsspørgsmål, siger Ulrich Overgaard Andreasen, Branch Manager hos SER Hegn Øst i en pressemeddelelse.
Ølsemagle Børnegård i Køge er en af de institutioner, der har valgt at opsætte et nyt hegn for at øge sikkerheden.
– Vi måtte sande, at verden bare ser anderledes ud i dag, end da institutionen blev bygget i 1970’erne. Der er nogle andre behov, og derfor valgte vi at få lavet et hegn, der sikrer, at vi kan koncentrere os om vores pædagogiske kerneopgave, siger Natali Juul Hedemann, dagtilbudsleder hos Ølsemagle Børnegård.
Tryghed i fokus
Flere kommuner er begyndt at prioritere hegnenes kvalitet omkring institutioner. Københavns Kommune har eksempelvis inkluderet hegnsstandarder i deres funktionsprogram. Denne udvikling overrasker ikke børnehaveforsker og lektor på institut for daginstitutionsforskning på Roskilde Universitet, Tomas Ellegaard.
– Der på mange måder er tale om en generel tendens til øget risikotænkning i samfundet – og særligt i forhold til børn. Institutionerne bliver pålagt mere og mere fra forvaltningerne. Hos forældrene er der en stigende tendens til at ville sikre deres børn. Begge dele animerer til flere tekniske løsninger, så man minimerer risici. Og her er et højere hegn en relativt let ændring for institutionerne. Men det indebærer sådan set også et pædagogisk valg, siger han.
Hos Ølsemagle Børnegård handler det om at skabe tryghed for både børn, ansatte og forældre.
– Man hører jo om flere og flere sager, hvor enten børn er blevet kontaktet over hegnet, eller hvor børnene er hoppet over et hegn. Børnene er det vigtigste i vores liv. Vi vil ikke risikere noget, og når man først er blevet opmærksom på, at sikkerheden måske ikke er helt optimal, så fylder det også mere i hverdagen, siger Natali Juul Hedemann.
Ingen lovkrav til hegn
Selvom legepladser og andre børnefaciliteter skal godkendes og løbende kontrolleres, er der ingen krav til godkendelse eller kontrol af hegn omkring daginstitutioner.
– Det er egentlig pudsigt, at hegnet som en af de få ting, ikke er underlagt kontrol. Et hegn er ikke bare et hegn. Der er flere tekniske detaljer, der skal være gennemtænkt, siger Ulrich Overgaard Andreasen og forklarer:
– En ting er højden. Noget andet er, at vi så at sige vender hegnet rundt, så ydersiden af hegnet vender ind mod institutionen, for at børnene ikke kan klatre på hegnet og komme til at hænge fast. Det lyder simpelt, men ikke desto mindre er det essentielle tekniske detaljer, som i sidste ende kan udgøre en sikkerhedsrisiko, hvis de ikke overholdes.