<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Snævre kurver

Ny stiksav fra Bosch klarer også de snævre kurver

 • Værktøj
 • TIL HÅNDVÆRKEREN
 • Test af værktøj, varevogne og udstyr
 • 2023-03-06
 • | Af Frank Ulstrup

  Der er masser af godt at sige om GST 18V-155 SC fra Bosch. Det væsentligste er den helt overordnede fornemmelse af kvalitet, og at maskinens nye savklingestyr holder klingen lige – også i de allersnævreste kurver.

  Det er en velkendt problematik, at stiksavsklinger bøjer af, når saven svinges rundt i snævre kurver. Resultatet er et snit, der ikke er vinkelret med overfladen, og som derfor kræver yderligere forarbejdning.

  Men den slags sker ikke med GST 18V-155 SC, som Bosch præsenterede i januar 2023. Årsagen er, at den 18V-baserede stavgrebs-sav, er udstyret med en justerbar klingeguide, der eliminerer bladets sidevers bevægelser. Med en unbrakonøgle kan spillerummet justeres til et absolut minimum, hvilket sikrer et præcist snit.


  Tysk ingeniørkunst

  De tyske ingeniører har også udstyret GST 18V-155 SC med et stort greb, der gør det let at udskifte gamle klinger. I mange tilfælde forlader klingen faktisk maskinen helt af sig selv, når grebet er vredet, og man undgår dermed at skulle berøre en eventuelt varm klinge.

  Dertil kommer den såkaldte Drop Control-funktion, der afbryder strømmen til maskinen, hvis den tabes. Sidstnævnte funktion havde vi ikke hjerte til at teste, men vi tror på Bosch, når de siger, at det virker.

  Hvad, vi derimod har efterprøvet, er, ergonomien. Maskinen er let at gribe og holde, og der er masser af plads, så den også kan håndteres med handsker på. Dertil kommer de to startknapper, der er placeret på hver side af saven, og som betyder at den kan holdes på et utal af måder og desuden betjenes med begge hænder. Godt tænkt.


  Klingeguide
  Effektiv og præcis

  Ud over den overordnede følelse af god kvalitet, samt den kulfrie motor, der betyder færre sliddele, er vi også begejstrede for Bosch’ Adaptive Speed Control.

  Funktionen gør, at maskinen starter langsomt ud, og derefter øger antal slag i minuttet, som belastningen øges. En feature, der helt klart gavner præcisionen. Connectivity-modulet, der muliggør bluetooth sammenkobling med mobiltelefon og yderligere individuel indstilling af hastighed og lys, er vi dog ikke sikre på, at vi får brug for. Men andre gør helt sikkert.

  Med en skæredybde på 155mm og en slagvariation på 800 – 3800 slag i minuttet er GST 18V-155 SC en særdeles effektiv sav, der både klarer de små hårnålesving, men som også kan komme fremad i en fart. Sidstnævnte producerer i sagens natur en hel del savsmuld, som den indbyggede blæser, dog holder effektivt væk fra sigtelinjen.


  TEKNISKE DATA

  Slagtal, ubelastet: 800 – 3800 slag/min

  Slaghøjde: 26 mm

  Vægt ekskl. Batteri: 2 kg.

  Batterispænding: 18V

  Snitdybde i træ: 155 mm

  Snitdybde i aluminium: 20 mm

  Snitdybde i ulegeret stål: 10 mm

  Anbefalede artikler