<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
fristad-beklædning

Nu kan slidt arbejdstøj genanvendes til nyt tøj

 • TIL HÅNDVÆRKEREN
 • Beklædning
 • 2024-04-02
 • | Af Mikkel Weber Sandahl
 • Svenske Fristads lancerer nu en sweatshirt, der er delvist lavet af brugt tøj. Det er deres første cirkulære produkt, som man regner med at udvikle på, så andelen af cirkulære fibre bliver større og større i fremtiden.

  Den svenske producent af arbejdstøj Fristads har arbejdet på at reducere miljøpåvirkningen fra deres produktion i årevis, siger Anne Nilsson, direktør for marketing og bæredygtighed hos Fristads:

  - Vi anerkender behovet for innovative cirkulære løsninger, efter at tøjet er slidt op. Den nye sweatshirt i vores sortiment er en vigtig milepæl mod at blive en mere bæredygtig producent og sikrer, at vi bevarer vores forspring, når det gælder om at lede arbejdstøjsbranchen inden for bæredygtighed.

  Trøjen er lavet af 15 % closed-loop fibre, som er skabt af indsamlet brugt Fristads-tøj. For at fremstille det nye stof er det indsamlede materiale blevet strimlet i mindre stykker og omdannet til fibre. De lukkede fibre blandes derefter med andre fibre for at lave garn.

  - Vi ønsker at fastholde den høje kvalitet i vores arbejdstøj, og det parameter har vi udvalgt andelen af cirkulære fibre i det endelige produkt ud fra for. Vores mål er at øge mængden af lukkede fibre over tid, efterhånden som vi fortsætter med at udvikle vores cirkulære løsning, udtaler Lisa Rosengren, Head of R&D Raw Material hos Fristads i en pressemeddelelse.

  Det første cirkulære produkt vil have en miljøvaredeklaration (EPD), der afslører, hvor meget miljøpåvirkningen reduceres ved at bruge eksisterende fibre til at fremstille nye.

   

  En lang rejse for genbrug af arbejdstøj er begyndt

  Lanceringen af det første cirkulære produkt er et resultat af næsten tre års hårdt arbejde med at finde den optimale løsning på, hvordan man sikrer de forskellige flows i processen og samtidig sikrer kvaliteten af materialet.

  - Det har været en lang rejse at sikre, at alle vores krav blev opfyldt, og vi har lært meget i løbet af processen. Endelig at kunne lancere vores første produkt fremstillet af cirkulære fibre er en anerkendelse af vores hårde arbejde og et vigtigt skridt for os i vores arbejde med at reducere vores miljøpåvirkning, siger Lisa Rosengren, Head of R&D Raw Material hos Fristads.

  Fristads' første cirkulære produktudvikling begyndte i 2021, da en polotrøje blev fremstillet delvist af kasseret tøj fra en af Fristads' kunder i Holland. Via et fælles pilotprogram blev slidte polotrøje indsamlet og genanvendt til nyt tøj, hvilket effektivt lukkede kredsløbet for noget af Fristads' tøjproduktion. Genanvendelsesprocessen for projektet blev certificeret i 2022, hvilket gør Fristads til den første tøjproducent i regionen, der kan garantere sporbarheden af genanvendte, lukkede råmaterialer til en bestemt kunde. Den hollandske model vil fungere som et forbillede for implementering og opskalering af genanvendelse på alle Fristads' markeder.

   

  Anbefalede artikler