<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
6_1920
Annonce

Nedrivningsbranchen har fået øjnene op for eldrevne motorbøre

 • Byggepladsen
 • Entreprenørmaskiner og Materiel
 • Nedrivning
 • 2023-03-31
 • | Af Tim Panduro

  Twinca oplever stadigt stigende interesse for motorbøre på el – grundene skal findes i både arbejdsmiljøet og i manøvredygtigheden hos maskinerne, fortæller virksomhedens tekniske chef, Jesper Strøm Kristensen.

  Når entreprenører og nedbrydningsvirksomheder tager motorbøre i brug til det tunge slid på byggepladserne, er det i stadigt stigende grad el-udgaven af den motoriserede trillebør, der kommer i sving.

  Det fortæller teknisk chef, Jesper Strøm Kristensen fra den familieejede, danske specialproducent af motorbøre Twinca.

  Udviklingen skyldes sund fornuft på flere områder. Naturligvis er der den grønne tilgang, hvor el bidrager mindre til CO2-regnskabet end benzin. Men en el-motorbør giver også et stort løft til arbejdsmiljøet på den enkelte byggeplads.

   

  1_1600
  2_1600
  3_1600
   
     – Vi lancerede en ny serie i 2020, der streamlinede vore eldrevne maskiner. Vi har arbejdet med el siden 2016, og efterhånden som vi har lært maskinerne bedre at kende, har vi kunnet sætte ind med forstærkninger og øget stabilitet, så vi kan nå en større målgruppe, siger den tekniske chef.

   

  Ikke mindst nedbrydningsbranchen har taget godt imod udviklingen og har øget sit fokus på de eldrevne motorbøre, der da også har flere fordele i forhold til de traditionelle benzindrevne.

   

  – Vi har kigget meget på de behov, nedbrydningsbranchen har. Blandt andet har vi brugt profilrør på højtippet og forstærket ladet, så det kan bruges til nedbrydning og anden heavy duty. Samtidig har vi sikret os, at flest muligt komponenter går igen over hele linjen, så der er behov for færre reservedele, siger Jesper Strøm Kristensen.

   

  – Nedbrydning foregår tit indendørs, hvor benzin mere eller mindre er forbudt, og det gør naturligvis, at elektriciteten vinder frem. Men det kræver også, at vi som producenter har blik for de særlige forhold i branchen. Vi har både en 800-kilos maskine og en 500-kilos maskine. Den sidste er 75 centimeter bred, så den kan komme gennem standarddøre. Der adskiller den sig fra traditionelle motorbøre, der er 90 centimeter brede, siger han og fremhæver en anden feature.

   

  – Vi har højtip, så man læsse direkte op i en byggecontainer henover kanten. Pladsen til murbrokker og anden affald bliver udnyttet bedre, hvis man læsser containeren jævnt i stedet for at køre det hele ind fra den ene ende.
  4_1600
  5_1600
   
     Helt særligt styretøj

  Et væsentligt fremskridt for arbejdsmiljøet ligger i det særlige styretøj, som motorbørerne fra  Twinca er udstyret med.

   

  Normalt skal en motorbør hives rundt for at blive styret i den rigtige retning, fordi hjulene sidder løst. Men Twincas sortiment har styrehåndtag og hjul, der nærmeste bevæger sig som på en bil.

   

  – De er lettere at håndtere på et ujævt underlag, og de kan bruges til mennesker, der er lettere byggede. Vi hører fra vore kunder, at kvindelige medarbejdere er rigtig glade for at bruge maskinerne, siger Jesper Strøm Kristensen.

  Twinca sælger stadig benzindrevne motorbører, men ifølge Jesper Strøm Kristensen udgør de eldrevne modeller efterhånden på 90 procent.

  Virksomhedens produkter forhandles fire steder i Danmark, og virksomheden løser selv alle garantireparationer. Det er nu ikke den store udfordring, fortæller den tekniske chef.

  – Der er færre komponenter i en elmaskine, så der er også færre komponenter, der kan gå i stykker.

  Anbefalede artikler