<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Øresundskollegiet før renovering 3A

Øresundskollegiet før renovering

Når Øresundskollegiets 70er-blokke bliver renoveret

 • Byggeriets udvikling
 • Materialer og Løsninger
 • Renovering
 • Energi og Energioptimering
 • Tag og Facade
 • Indeklima
 • 2022-11-16
 • Tekst af Malene K. Holm
 • I renoveringen af Øresundskollegiet fra 1974 er udskiftningen af de markante røde vinduespartier en væsentlig vej til både energioptimering, bedre indeklima og trivsel, fortæller totalrådgiver Holmsgaard A/S og Mole Arkitekter.

  Øresundskollegiet før renovering_3Øresundskollegiet før renovering
   
   


  Øresundskollegiet er fodboldturneringer, tømmermændsbiograf, blokfester, men ofte også et ungt menneskes første bolig, køkkenhygge, nye fællesskaber og eksamenslæsning. Det ikoniske Københavner-kollegie fra 1974 ligger først på Amager og er tegnet af arkitekterne Hans Bølling og Alex Wancher. De 12 høje betonblokke danner hjem for omkring 1.500 beboere.

  Siden sommeren 2021 har beboernes hverdag skullet fungere samtidig med flere hold håndværkere på skift er i gang med en totalrenovering af bygningerne.

  For efter 48 år trængte både vinduer og køkkener til at blive udskiftet, og vand- og afløbsinstallationer og faldstammer til at blive renoveret.

  Samtidig har kollegiets fællesarealer fået en opdatering med glas i de nye døre, der skaber mere transparens og styrker det sociale fællesskab. Desuden er dørene mod boligerne blevet udskiftet til mere lydisolerede og med nøglebrikker, så kollegiet på flere måder giver en mere tidssvarende ramme om de unges hverdag og trivsel.

  Holmsgaard A/S er totalrådgivere på projektet, der er delt ud på tre hovedentrepriser. Heraf er Mole Arkitekter med som underrådgiver på entreprisen for udskiftning af vinduer og døre.

  Vi talte med byggeleder Thomas Andersen fra Holmsgaard A/S og Thomas Wille-Garvin og Monique Kyhl fra Mole Arkitekter, der er underrådgivere, om hvordan kollegiet er løftet op til nutidige energikrav.

   

   

  visualisering blok M_eks forholdVisualisering af blok med eksisterende forhold
  visualisering blok MVisualisering med nye forhold
   
   

   

  Valg af energioptimering

  Renoveringsprojektet går cirka fem år tilbage, hvor Mole Arkitekter lavede tilstandsrapporter på vinduespartierne, der dækker mere end 50 % af facaden. Vinduerne var gamle og gav træk i boligerne, men også på driftsomkostninger til løbende at skifte beslag og tætne dem.

  - Det har været den bedste investering ift. at energioptimere bygningen. Vindueselementerne bringer vi op til moderne isoleringsstandard med tre-lags lavenergiglas, så man får nogle meget moderne vinduer ift. varmetab, siger Thomas Andersen.

  - Halvdelen af kollegiet er bygget i beton, som vi aldrig kommer til at kunne optimere, og da man først begyndte at åbne op, kunne man se, at isoleringen ikke er, hvad man vil finde i nybyg. Der er valgt en opdatering, der lever op til den højeste energikrav, også i forhold til lydisoleringen er der stillet høje krav for blokkene ud mod gaden, siger Thomas Wille-Garvin, Mole Arkitekter.

   

  Mere dagslys giver højere trivsel

  Øresundskollegiet er kendt for sine markante røde vinduespartier med en meget karakteristisk opdeling og takt.

  - Vi valgte tidligt i projektet at ændre takten en smule, hvor glasset før gik helt ned til gulvet bag en lille radiator, og foroven var et lukket blændfelt, som forstyrrede lysindfaldet.


  Derfor rykker vi hele partiet opad, som giver et isoleret felt bag radiatoren, og man kan virkelig mærke, hvordan lysindfaldet kommer længere ind i boligerne, som før kunne være lidt skumle i de små køkkener, fortæller Thomas Wille-Garvin, og Monique Kyhl supplerer:

  - Foran vinduerne har vi lavet en bænk, så man kan opholde sig tættere på vinduerne.  De nye vinduer har meget mere glasareal, så beboerne får større lysindfald, end de nogensinde har haft, og man kan åbne vinduerne mere op. På den måde kan beboerne bedre være i kontakt med ude og inde.

  Opgradering af klimaskærm

  Indeklimamæssigt har det givet en stor forbedring, fordi kuldenedfaldet er blevet markant reduceret, fortæller Thomas Andersen:

  - Mere lysindfald gør, at man får en større opvarmning via passiv energi fra solen. Derfor jo mere sollys du får ind i boligen, jo varmere bliver væggene omkring vinduet og inde i boligen varmet op af solen.

  rendering -vindue åbne_rev ARendering af rum med åbne vinduer


  Og Thomas Wille-Garvin tilføjer:

  - Når man bor i en bolig, hvor man ved, at vinduer er utætte og måske taper dem til, er man mindre tilbøjelig til at få dem åbnet, og nogle af kollegieboligerne kunne godt være rimelig indelukkede. Men med de nye vinduer vil man føle sig mere tryg ved at åbne dem op. Og det er rigtig vigtigt at kunne få frisk luft ind i boligen.

  Om Øresundskollegiet:

  - Den omfattende renovering blev stemt igennem på beboermødet d. 6. juni 2018.

  - Med sine 1.024 lejemål er Øresundskollegiet Nordens største kollegium.

  - I 2020 blev kollegiet en del af boligorganisationen PAB og overgik dermed til at være almene boliger.

  - Kollegiet administreres til dagligt af boligorganisationsadministrationen FA09.

   

   

   

   

  Anbefalede artikler