<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Gottlieb-7

Gottlieb - holdet

Menneskene er det vigtigste og skaber grobunden for at levere god kvalitet

 • Anlæg
 • Håndværker-portræt
 • Landskab
 • 2022-04-06
 • | Af Malene K. Holm
 • Siger anlægsgartner Thomas Gottlieb, der har opbygget en af landets største anlægs- og entreprenørvirksomheder. Man opnår større udvikling og bundlinje ved at skabe en ordentlig platform.

  Thomas Gottlieb er ud af en lægefamilie, men blev anlægsgartner, da han elsker at være udenfor og se ting gro og udvikle sig. Man skal ikke tale længe med ham, før man forstår, at det ikke kun er planter og landskab, han er vild med at se udvikle sig, men også mennesker og knopskydninger i firmaet.

  Gottlieb-15Thomas Gottlieb


  I 2021 var det tyve år, siden han startede sit enkeltmandsfirma Anlægsgartner Gottlieb i borgmester Madsens kostald. I dag er medarbejderantallet oppe på 152, og strategien for de kommende 10 år er lagt med mål som fordobling af omsætningen, flere medarbejdere og nye indsatsområder.

   

  ’Vi er et fodboldhold, hvor man kan kalde mig for træneren’

  Hos Gottlieb er man et fodboldhold, hvor man mødes i øjenhøjde og med respekt for hinanden, siger Thomas Gottlieb:

   

  - Jeg gør meget ud af, at firmaets DNA er respekt for hinanden. Vi skal tale pænt til hinanden og bygge hinanden op i stedet for at bryde ned. Her er der ikke nogen, som er mere værd end andre.

   

  - Det menneskesyn er sindssyg vigtigt for mig. Man kan sige, at det er jo bare nogle bløde værdier. Men helt grundlæggende tror jeg, at man opnår større udvikling og bundlinje ved at skabe en ordentlig platform.


  Flere pæle skaber sikkerhed

  De første opgaver for anlægsgartner Thomas Gottlieb var at ordne private haver og stå for service hos virksomheder. I dag har han en af landets største anlægs- og entreprenørvirksomheder med to overordnede afdelinger - en serviceafdeling og en entreprise. De ledes af to salgs- og driftsdirektør, som begge er udlært hos Gottlieb og gjort karriere i firmaet.

   

  Størstedelen af kunderne er nu erhverv -  kommuner og regioner - og kun cirka 5 % er private kunder.

   

  - Den generelle udvikling i faget har været med til at sætte flere pæle og indsatser. Men det er også sket ud fra en overbevisning om, at jo flere ben vi har at stå på, jo sikrere kan vi stabilisere denne her butik og få et bredere fundament, siger Thomas Gottlieb.

   

   

  byens arena 1Byens Arena
  byens arena 4Byens Arena
   
   

   

  Det har nemlig ikke bare været en lang ’landevejstur på lykkevejen’, fortæller han:

   

  - Det har været hårdt arbejde med buler på vejen. Vi havde en krise i 2013-15, og da vi endelig fandt ud af, at nu overlever vi, havde vi haft to år, hvor vi hver dag gik på arbejde uden at vide, om vi havde et firma i morgen.

   

   

  Ser 10 år frem

  Gottliebs strategi for de næste ti år har tre overskrifter: Grøn omstilling - biodiversitet, gode kundeoplevelser og kvalitet, samt arbejdsmiljø, fortæller Thomas Gottlieb. Mange kan konkurrere på kvalitet, men der hvor han gerne vil skille sig ud er med ordentlighed, tryghed og faglighed. Kunderne skal føle sig trygge og godt behandlet. Det samme gælder for medarbejderne.

  20191216_145940


  På hans kontorvæg hænger ’10 ordentlighedsbud’, der er valgt af medarbejderne selv på kryds og tværs af afdelinger, fortæller han:

   

  - Menneskene er det vigtigste og er grobunden for at levere god kvalitet. Hvis man har det godt, gør man også et godt stykke arbejde. Hvis man blive behandlet godt, er man også ordentlig overfor andre. Vi har altid kigget meget på arbejdsmiljø, for jeg har også været nogle steder, der ikke var sjove at være, og oplevet effekterne af det, og hvad der sker, når folk er pressede.

   

  Fokus på arbejdsmiljø

  - Vi lever i en tid, hvor det er svært at rekruttere god arbejdskraft. Vi skal gøre os lækre. Man skal kunne tilbyde meget. Vi får gudskelov flere piger ind i faget, og der skal vi som virksomhed sende et signal om, at det at være kvinde og skal have et barn - det skal bare være tillykke! Ligesom at fædrene skal have barsel. Det skal ikke være noget, man taler om på arbejdspladsen, men være helt almindeligt, siger Thomas Gottlieb.


  For også at samle alle medarbejderne, der de fleste dage arbejder ude omkring, har Gottlieb indført en årlig sundhedsdag, hvor alle medarbejdere samles på hovedkontoret og kan møde forskellige behandlerne og undervisere: lægeteam, massører, instruktører m.m.

   

  - Jeg fik fat i nogle af de store kloakdrenge og brolæggere og sagde, nu skal vi ned og lave yoga. Det var sgu hårdt, men det skaber et fællesskab.

   

  Spire en interesse hos de unge

  Thomas Gottlieb bruger også tid på at komme ud på skolerne og fortælle om faget:

  - Vi skal jo ud allerede i folkeskolen og præge, og forhåbentlig er der nogen, som tænker: Det der gartner, det kunne være spændende! Vi skal ud og fortælle om faget, og hvordan det er at have en virksomhed. Vi må alle sammen så et frø til interessen.

   

  1

   

   

   

  Gå foran på biodiversitet

  I øjeblikket har Gottlieb sat fokus på biodiversitet og er ved at ansætte en chef for bæredygtighed og biodiversitet. Samtidig har de startet et samarbejde med Habitats, der underviser personalet. For at nedsætte deres CO2-aftryk er de også gået over til endnu mere eldreven materiel.

   

  - Jeg ser vores fag som et fag, der bør gå foran på biodiversitet. Vi kan jo gøre en forskel, siger Thomas Gottlieb:

   

  - Den helt store udfordring er, hvis man ikke tager det her seriøst. Så er jeg bange for at, man kan få det svært. Fordi kommuner, regioner, staten - de vil slet ikke handle med virksomheder, der ikke har forholdt sig til det her.

   

  Der, hvor man i anlægsopgaverne virkelig kommer til at se ændringer, er indenfor biodiversitet, grøn omstilling, LAR løsninger, omfangsdræn på huse og drift, forklarer han:

   

  - På pleje- og vedligeholdelsessiden kan vi også se en udvikling, der peger på, at i fremtiden vil man f.eks. klare græsklipningen med robotter. Men vi oplever, at der er nogle virksomheder, der er mere med på grøn omstilling end andre. Alle taler om det, men mange stopper ved prisen og går stadig efter det billigste.

   

  - Jeg tror, at det er en kulturændring, som vi er i gang med, og det kræver, at man investerer i det.

   

  casper arborist Caper Aborist

  Ser udfordringer som muligheder

  Thomas Gottlieb bobler af begejstring over sit fag. Han er ikke længere ude i praktikken, men står for den overordnede ledelse af firmaet, udvikling af nye forretningsideer, relationsarbejde, presse, overordnet økonomi og jura.


  Men han lægger vægt på stadig at komme rundt og høre, hvordan medarbejderne går og har det. Og er der helt ekstraordinært tryk på, er han også med ude i praktikken:

  - I 2021 var jeg ude tre gange, fordi der manglede en mand. Da holdt jeg herude kl. halv syv om morgenen, og de andre var ved at falde ned af ladbilerne. Men jeg tænker også, at det er et signal om, at vi er et hold.

   

  Vækst foretrækker Thomas Gottlieb at kalde udvikling. Hver af Gottliebs indsatser begynder i det små og efter nøje overvejelser, fx tog det godt fem år at udvikle den nye arboristafdeling:

   

  - Jeg elsker den proces med at få en eller anden crazy idé, lave en case på det og se, hvordan jeg kan få det til at hænge sammen og finde de rigtige mennesker.

   

  Han er overbevist om, at hvis man har tilgangen, at man hele tiden kan lære nyt, kommer man automatisk frem i bussen:

   

  - Vi er fremme og nysgerrige med de fag, vi har her i huset. Vi skal hele tiden tænke, at vi kan lære nyt og ikke blive selvfede. Det må man for Guds skyld ikke!

   

  God dialog og respekt for hinanden

  I en hurtigvoksende virksomhed gælder det om at holde dialogen fra top og på tværs, så ens grund-DNA bevares, siger Thomas Gottlieb. Han lyser dog af at have en god ro for fremtiden:

   

  - Det kan jeg gøre, fordi jeg har organisationen nu, der kan bære tingene. Det har jeg ikke altid haft. Helt grundlæggende handler det om at respektere de mennesker, som kommer ind på vores hold og bistå dem i deres funktion.

  Anbefalede artikler