<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
træhus

Med åndbare huse bygger håndværkere bro tilbage til naturen

 • Materialer og Løsninger
 • Tag og Facade
 • Gulve, Vægge og Lofter
 • Målbar bæredygtighed
 • Træ
 • 2023-10-16
 • | Af Malene K. Holm
 • Anders Mainz har længe nørdet med 100 % biobaseret byggeri og mærker nu den helt store bølge af interesse. Men kun få har kompetencerne til at bygge biobaseret, så det gælder om at dele sin viden og inspirere, mener tømrermesteren.

  Anders Mainz og Leon Hoffbeck1Anders Mainz og Leon Hoffbeck


  Det var en portion træfiber som isolering, der startede Anders Mainz’ interesse for biobaseret byggeri. For syv år siden gik han som entrepriseleder og fik en snak med isolatøren, der skulle blæse isolering ind. Træfiberisolering var helt nyt for tømreren, og kickstartede et nørderi i organiske og hygroskopiske materialer, og hvordan man bygger huse, der kan ånde og give et behageligt indeklima.

  - Der har været græsrodsorienterede bevægelser som Egen Vinding & Datter, men jeg kendte bare ikke til den type byggeri. Jeg blev fuldstændig ’hooked’ og udviklede ’Mainz hjem’ på principper med, at det skal være 100 % åndbart og 70 % selvforsynende. Min filosofi er, at vi igennem de sidste 60 år har fjernet alle organiske materialer fra byggeriet og afskærmet boligen fra naturen, og det bliver ret kunstigt.  Jeg vil gerne bygge en bro tilbage til naturen, og vores huse kalder vi levende huse, for når du er i dem, kan du mærke og fornemme, at der er en resonans. Det vibrerer i nogle bølger, der harmonerer, fortæller Anders Mainz, der kun udfører 100 % biobaseret byggeri i sin tømrervirksomhed. I øjeblikket arbejder de blandt andet på opførslen af Marmormolens bærende trækonstruktioner for Pihl & Søn.


   

  Færdigt andet træhus1Færdigt træhus

   

  Vaneændring og deling af knowhow

  De første år var han halvt inde på nogle projekter, som i sidste ende ikke er blevet til noget, da bygherre ikke følte sig helt sikker på det biobaserede. Men nu eksploderer interessen.

  - Lige nu føles det som at have ligget længe på sit surfbræt og ventet på bølgen. Hvor kl. 8 om morgenen var i 2017, så er vi nu kl. 8 om aftenen, og vi padler derudad op på den store bølge, siger Anders Mainz. Han understreger, at det selvfølgelig er fantastisk at være på den bølge nu, men han kan godt ærgre sig over, at der ikke var flere, der tidligere havde modet til at gå i gang, så kunne man være nået meget længere i dag.

  - I byggebranchen er der meget vanekultur. Dem, der laver biobaseret byggeri, kan tælles på en hånd, og det er synd. Men som en projektleder fra 5e Byg ude på Den nye journalisthøjskole ved DR-Byen, hvor vi har nogle opgaver, sagde til mig: De sidste 40 år er vi blevet tudet ørerne fulde med, at vi ikke må have noget som helst organisk i byggeriet og lige pludselig inden de sidste par år skal alt være organisk.

  Det åndbare, biobaserede byggeri er ifølge Anders Mainz ret enkelt at bygge og håndværkerne er glade for at lave det:

  - Går man tættere på det åndbare byggeri, kommer man tættere på det, som byggeri har handlet om for 1000 år tilbage. At bygge med nogle materialer, der er naturlige og hænger sammen med det naturlige miljø omkring os.

  Hvis man skal lave en grøn omstilling vil det være en kæmpe fordel at have en særligt bygningsreglement for biobaseret byggeri. Hvis man kunne læne sig op ad de brandkrav, der er i Tyskland, Sverige og resten af Europa, kunne man få interessen til at eskalere. I Tyskland og Frankrig er der eksempelvis momsfordele, når man bygger biobaseret, og det giver et kæmpe incitament til at gå aktivt ind i det.

   

  Snoezelhuset1Snoezelhuset

   

  Biobaseret byggeri lever op til brandkrav

  I dag er han oppe på 10 mand og netop har ansat endnu en ildsjæl indenfor bæredygtigt byggeri, tømrermester Leon Hoffbeck og sammen vil de gerne ind på bolig- og erhvervsmarkedet.

  - Leon og jeg vil gerne flytte den konkurrence, der er i det konventionelle marked over i det grønne marked. Han har stor erfaring fra institutions- og erhvervsbyggeri og vandt Årets Byggeri 2022 for institutionen Snoezelhuset for Helsingør kommune. Den ligger under 5 kilo CO2 pr. m2 på LCA’en og er 100 % biobaseret og lever op til paragraf 32, som er brandkategori 6 og er det vildeste niveau at opnå.

  - Jeg synes, at det gælder om at dele knowhow i byggebranchen, inspirere hinanden og give viden ud. Vi tager gerne ud og holder foredrag, Leon skal f.eks. sammen med vores ene lærling ud på erhvervsskolen i Holbæk og holde et oplæg om biobaseret og åndbart byggeri.

  - Det kan lade sig gøre at leve op til brandkrav og skabe noget smukt med et godt indeklima, og heldigvis har flere bygherrer fået øjnene op for det. EU taksonomien, som træder i kraft om nogle år, begynder at presse på oppefra, og pensionskasserne er nødt til at investere i projekter, der er grønne. Man taler meget om grønt byggeri i branchen - arkitekter, rådgivere, ingeniører, bygherrer. Men vi er kun få, der har kompetencerne til at udføre det.
  mainz
  mainz2
   
   

  Supertankeren vender

  De byggeprojekter, der kommer ind ad døren hos Anders Mainz i dag, fandtes slet ikke for bare et år siden, siger han:

  - Et eksempel er Roskilde Kommune, som ikke kunne finde nogen, der var interesserede i at bygge en biobaseret institution, og derfor trak de udbuddet tilbage igen. Nu vi er i dialog med en developer, der skal lave 3.000 m2 erhvervsbyggeri og 2.500 m2 bolig - også i Roskilde. Super smuk arkitektur, og de har taget fat i os, fordi de gerne vil bygge biobaseret med masser af ler i lofter og vægge, rå træflader osv.

  - Et andet projekt er på Refshaleøen, hvor man henover de næste 25 år vil udvikle området så organisk som muligt med størst mulig hensyntagen til det nuværende miljøet og lade det vækste, spire og blomstre.

  Sammen med designer Jane Ostermann-Petersen har Anders Mainz og Leon Hoffbeck udviklet et projekt til Refshaleøens konkurrence om Tiny Houses. Det er et projekt med små boliger i høj kvalitet, der er bygget i et let skelet med træbeklædning og isoleret med træfiber.


  Anbefalede artikler