
Maskinparken er en vigtig del af den grønne omstilling
Kravene til reduktion af klimabelastningen i byggeriet bliver stadigt større – men den grønne omstilling går hurtigt, fortæller direktør for liftfirmaet Riwal, der selv er i fuld gang med at skifte til rent elektrisk udstyr.
Bygge- og anlægsbranchen har gennem årene haft en kedelig topplacering, når listen over de største syndere inden for udledning af klimaskadeligt co2 er blevet opgjort i Danmark.
Både lovgivere og brancheorganisationer har da også rettet blikket stift mod byggepladser, produktionsvirksomheder og andre dele af den vidtforgrenede danske byggebranche i forsøget på at nedbringe udledningen.
Fra 2023 bliver Bygningsreglementet udvidet til at omfatte maksimalkrav til udledning fra større byggerier i hele deres livscyklus. Det stiller krav allerede i byggefasen og til branchen, der da også har sat gang i flere tiltag for at imødekomme de mange klima- og miljøudfordringer i bracnhen.
Det kom blandt andet til udtryk i foråret, hvor 24 organisationer i byggeriet lancerede et storstilet strateginetværk for bæredygtigt byggeri. Det kom efter, at et Folketingsflertal havde udpeget en stribe initiativer for at øge bæredygtigheden i brancherne.
Men ikke alle indsatser kører oppe på de helt store strategiske nagler. Dagligdagen på byggepladser og renoveringsprojekter bliver også stadigt grønnere – og håndværkere og bygherrer efterspørger derfor grønne løsninger, der kan erstatte det traditionelle udstyr.

80 procent elektrisk
Det mærker man blandt andet hos
Riwal Danmark A/S. Virksomheden kalder sig Danmarks største liftspecialist og er en del af den hollandske Riwal Group.
- For nogle år siden besluttede vi os for at lægge vores materiel om til eldrift. Det er ganske enkelt der fremtiden ligger, siger Claus Kromann, der er administrerende direktør for Riwal Danmark A/S og ansvarlig for Riwal i hele Norden.
- Vores overordnede strategi er at være lagt helt om til el inden 2030. Lige nu er vi på 80 procent, siger han.
Omlægningen er drevet virksomhedens hensigter om at være så grøn som muligt. Ud over at levere grønne produkter, har Riwal Danmark indgået aftaler om grøn strøm med Energi Fyn som et led i ønsket om at få en grøn supply chain.
Desuden har liftleverandøren satset på bæredygtigt arbejdstøj, el-firmabiler og energibesparende foranstaltninger på hovedkontoret i Odense og i lokalafdelingerne rundt omkring i Danmark.
Interesserede kunder
Omstillingen kræver dog også interesse fra kundekredsen – og den er der i høj grad, fortæller Claus Kromann.- Virksomhederne spørger mere og mere efter elektriske maskiner, siger han.
- Mange har en interesse i at gøre deres byggepladser så grønne som overhovedet muligt, og det indebærer selvfølgelig også elektriske lifte.
Hurtig udvikling
Udviklingen inden for elektriske entreprenørmaskiner og lifte går da også stærkt. De fleste gængse produkter kan det samme som deres co2-udledende kollegaer, men på byggepladserne kan der stadig være lidt udfordringer, fortæller Claus Kromann.- Der er jo behov for el til maskinerne, og det kræver en stærk infrastruktur på byggepladserne, når de skal håndtere elektriske maskiner. Men udviklingen går stærkt, og vi oplever en meget stor vilje og efterspørgsel i branchen, siger han og kalder Danmark et foregangsland.
- Vi er rigtig godt undervejs med den grønne omstilling herhjemme. Der er både vilje og interesse, og det er helt fantastisk at opleve, siger direktøren.