Chefkonsulent Søren Kjeldmand, Forsikring & Pension
Markant stigning i tyveri fra varebiler
Flere og flere varebiler får ubehageligt besøg af tyve, som stjæler alt fra skruemaskiner til batteridrevet værktøj. Det viser nye tal fra brancheforeningen Forsikring & Pension, som har en klar opfordring til håndværkerne.
Den mørke tid sætter igen tyveri fra varebiler på dagsordenen som en betydelig udfordring for bygge- og anlægsbranchen. Efter nogle år med stabile tal har 2024 markeret en bekymrende stigning i antal anmeldelser af tyveri fra varebiler. Samlet set ligger perioden fra januar til og med september omkring 20 procent over samme periode sidste år.
- Vi forventer også, at det sidste kvartal af 2024 viser en stigning, da der typisk er flere tyverier i den mørke tid på året, hvor tyvene kan operere mere i det skjulte. Det er ret bekymrende, at vi ser en så markant stigning. Når der bliver stjålet værktøj, har det store konsekvenser – både for den kunde, der havde behov for hjælp, men i særdeleshed også for håndværkeren, der måske mister en dags omsætning, fordi han eller hun mangler lige præcis det værktøj, der skal bruges, siger Søren Kjeldmand, som er chefkonsulent i brancheforeningen Forsikring & Pension.
Skader for mange tusinde kroner
Konkret blev der i årets første ni måneder foretaget 3.323 anmeldelser af tyveri fra varebiler fordelt på hele Danmark. Antallet af anmeldelser per 1.000 indbyggere er størst på Københavns Vestegn. Der findes endnu ikke tal på skadesomfang, men ifølge Forsikring & Pension lå den samlede skade per anmeldelse i 2023 i snit på mellem 50.000 og 70.000 kroner – heraf stod de 20.000 kroner ofte for reparation af beskadigelser på selve bilen.
- Det er typisk elværktøj, som bliver stjålet fra varebiler – lige fra mindre skruemaskiner til store batteridrevne maskiner, som er lette at omsætte på det sorte marked. Problemet er størst i den mørke tid på året, og tyverierne foregår typisk efter arbejdstid, hvor varebilen måske også holder parkeret lidt væk fra almindeligt befærdede og oplyste veje, fortæller Søren Kjeldmand fra Forsikring & Pension. Han fortsætter:
- Vi har dog også en teori om, at en del af stigningen i 2024 kan forklares med, at vi har haft mange klimarelaterede stormhændelser, hvor håndværkerne har været kaldt ud alle mulige steder for at reparere skader efter vand og vind. Det betyder, at varebilerne ikke kun har holdt på klassiske, aflukkede byggepladser, hvor der færdes mange mennesker, men måske også hos boligselskaber og små villaveje, hvor tyvene har haft bedre vilkår for at stjæle værktøj midt på dagen.
Få mærket værktøjet
Hvad kan du som håndværker så gøre for at gøre livet svært for tyvene, så dit dyrebare værktøj ikke står for skud? Her står brancheorganisationen Forsikring & Pension parat med flere klare anbefalinger.- Det handler især om at gøre det svært for tyvene både at få fat i værktøjet og komme af med det igen på det sorte marked. Først og fremmest: Tænk over, hvad du opbevarer i varebilen – måske behøver det allerdyreste værktøj ikke være i bilen, når du ikke er på job. Alternativt så lås det inde i en metalkasse i bilen og husk selvfølgelig at låse varebilen. Derudover så sørg for at parkere på oplyste veje og parkeringspladser, så tyven ikke kan gemme sig på samme måde, forklarer Søren Kjeldmand fra Forsikring & Pension og fortsætter:
- For at være med til at stoppe hælervejene lancerer vi i det nye år også den nye funktion ’TyveriTjek’ i samarbejde med blandt andre Justitsministeriet. Her kan man som køber tjekke et serienummer på fx et stykke værktøj og se, om det er meldt stjålet. Så vi har en klar appel til håndværkerne: Sørg for at få registreret og mærket jeres værktøj, så det er sværere at afsætte igen. Gem fx kvitteringer eller tag billeder af jeres værktøj, hvor serienummeret er synligt, så I kan melde ind med de informationer i databasen, hvis værktøjet bliver stjålet.
Nye tal om tyveri fra varebiler
- I de første ni måneder af 2024 er der blevet anmeldt i alt 3.323 tyverier fra varebiler. I samme periode året før lå tallet på 2.763.
- Antallet af anmeldelser per 1.000 indbyggere er i 2024 størst på Københavns Vestegn.
- I 2023 lå skadesomfanget i snit på mellem 50.000 og 70.000 kroner per anmeldelse.
Kilde: Forsikring & Pension.
Gode råd til at undgå tyveri
- Få mærket og registreret jeres værktøj. Tag fx billeder af serienummeret, så I kan registrere det i den kommende database ’Tyveritjek’ i tilfælde af tyveri.
- Parkér et sted, hvor bilen ikke er gemt af vejen, og hvor der er god belysning.
- Sørg for at låse varebilen, og lås gerne dyrt værktøj inde i en metalkasse i bilen. Sørg allerhelst for, at dyrt værktøj efterlades på arbejdspladsen eller derhjemme, når du ikke er på job.
Kilde: Forsikring & Pension.
Læs flere artikler om Sikring og Adgangskontrol på vores temaside