<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Dm&e

Mangel på maskinførere skaber behov for en maskinføreruddannelse

 • Byggeriets udvikling
 • Den effektive byggeproces
 • Uddannelse og Rekruttering
 • 2023-04-24
 • | Af Lars Krogh
 • Vi har mange dygtige maskinførere i Danmark, men mange af dem er ved at være oppe i årene. For at sikre at vi også i fremtiden har kompetente maskinførere, er der behov for en maskinføreruddannelse. Dét mener Sebastian Skipper Ravn, chefkonsulent hos DM&E - brancheorganisationen for Danske Maskinmestre og Entreprenører.

  Det er i høj grad en ændring i samfundet, der er årsag til, at behovet for en maskinføreruddannelse er opstået. Sebastian Skipper Ravn forklarer:

   

  - Mange fra den nuværende generation af maskinførere har langt tidligere stiftet bekendtskab med arbejdskøretøjer af den slags, vi bruger i entreprenørbranchen. Mange er kommet fra landet, hvor de i en tidlig alder har kørt traktor eller andre landbrugsmaskiner. Og selvom det ikke er det samme som at føre eksempelvis en gravemaskine, så giver det et en god basisforståelse af, hvordan den slags maskiner fungerer. Men samfundet har ændret sig, og vi har ikke længere lige så mange gårde som tidligere. Derfor står de unge mere på bar bund i forhold til, hvordan maskinerne skal betjenes.

   

   

  Maskinfører som et seriøst karrierevalg

  En konkret maskinføreruddannelse vil også være gavnlig for i det hele taget at kunne tiltrække unge mennesker til branchen.

  - Det vil helt klart gøre det nemmere og mere overskueligt for de unge mennesker at kunne forfølge en karriere som maskinfører, hvis der er et konkret uddannelsesforløb tilgængeligt. Det gør også, at man vil se på hvervet med andre øjne. Det vil blive taget mere seriøst og få større anseelse. Det gælder også, når man eksempelvis skal forklare familien, at man gerne vil være maskinfører. Det vil blive simpelthen bare blive anset som et mere seriøst karrierevalg, mener Sebastian Skipper Ravn.

   

  Faktisk findes der allerede en maskinføreruddannelse. Mercantec tilbyder en toårig maskinføreruddannelse, der består af en sammensætning af AMU-kurser.

  - Den eksisterende maskinføreruddannelse er rigtig fin i forhold til de store anlægsprojekter, vejprojekter og den slags, fortæller Sebastian Skipper Ravn og fortsætter. Men uddannelsen imødekommer ikke behovene hos de mindre og mellemstore virksomheder, der arbejder med kloak, rørlægning og mindre entreprenør-opgaver. Det er den del af vores medlemsvirksomheder, vi ønsker at imødekomme og hjælpe med at sikre kvalificeret arbejdskraft nu og fremover.

   

   

  3-årigt forløb med mulighed for at bo på skolen

  Der er allerede en idé til et konkret forløb på bordet. I samarbejde med netop Mercantec arbejder DM&E på et treårigt uddannelsesforløb. Det vil foregå på Mercantecs uddannelsescenter i Ulfborg nær Holstebro i Vestjylland. Det er lidt langt væk fra det meste, og derfor vil der være mulighed for at bo på skolen under forløbet.

   

  - Planen er at starte første hold op i sidste halvdel af 2023 eller alternativt i første halvdel af 2024. For at komme i betragtning skal man have en kontrakt med en virksomhed, og så vil der blive lavet en kontrakt mellem skole, elev og virksomhed. Vi vil lave certifikatkurser, så eleverne får en forståelse af ting som kvalitetssikring, nivellering og korrekt rørlægning. Undervisningen bliver hovedsageligt projektorienteret, så læringen foregår i rammer, der minder om forholdene ude i virkeligheden


  Praktisk info

      3-årig uddannelse som maskinfører

      6 skoleophold af 25-35 dage

      For unge med igangværende kontrakt i en virksomhed

      Mulighed for at bo på skolen

      Opstart enten i slut 2023 eller start 2024  DM&E-maskinfører
  Anbefalede artikler