Log Ladies arbejder for mangfoldighed i byggebranchen
Byggefirmaet Log Ladies nøjes ikke blot med at tilbyde klassiske tømrer- og snedkeropgaver, men yder en aktiv indsats for at få flere kønsminoriteter og kvinder ind i håndværksfagene og byggebranchen.
Der mangler ikke blot hænder i byggebranchen generelt, men der mangler også en diversitet og en større mangfoldighed i ansættelserne af håndværkere, hvis man spørger byggefirmaet Log Ladies. Undersøgelser viser, at kvinder kun udgør 4 % af den samlede arbejdsstyrke, og det kan ifølge Log Ladies ændres, hvis der sker en holdningsændring inden for håndværksfagene.
- Det gør, at håndværksuddannelserne ikke er attraktive for kønsminoriteter. Derfor holder Log Ladies oplæg på folkeskoler, efterskoler og højskoler samt afholder workshops, hvor de unge kan få et indblik i, hvad de kan forvente eller komme til at forandre, hvis de vælger denne vej i uddannelses- og arbejdslivet, siger Sini Ramm fra Log Ladies.
De unge får i workshops hos Log Ladies mulighed for helt konkret at prøve kræfter med, om håndværksfagene er noget for dem. Der er fokus på sikker værktøjslære, byggeglæde og musik, og opgaven kan f.eks. være at bygge en bænk. Men hvem er Log Ladies med deres egne ord?
- Vi er et byggekooperativ med afdelinger i København og i Svendborg, som udfører alle former for tømrer- og snedkeropgaver som smårenoveringer af køkkener, isætning af vinduer og montering af terrasser. Vi er pt. fem ansatte, og vi arbejder for en dagsorden, hvor der også er rum og arbejde til dem, som ikke lige er cis-mænd – og for en mere demokratisk, bæredygtig verden, siger Sini Ram, 31 år, der er uddannet tømrer fra Roskilde Tømrerfirma og NEXT i København for tre år siden.
Hun suppleres af Laura Heiberg Pedersen, 31 år, der også er uddannet tømrer og medkooperatist i Log Ladies. Navnet Log Ladies er en reference til den amerikanske tv-serie af David Lynch, Twin Peaks, hvor en af bipersonerne gik under navnet The Log Lady.
- The Log Lady betyder jo slet og ret Kævle Kvinden, og vi har valgt navnet, da vi gerne vil identificere os med trækvinder. I Twin Peaks gik The Log Lady rundt med en kævle under armen, og den kunne tale og spå om fremtiden, og hun videreformidlede dens analyser. Det er et lidt excentrisk univers, men vi kan godt lide det, og det er et godt og fængende navn, fortæller Laura Heiberg Pedersen.
Først og fremmest håndværkere
Da Log Ladies blev grundlagt i 2018 som koncept, var der fra start fokus på, at man gerne ville have flere kvinder ind i byggebranchen. I dag har de værksted i både København og Svendborg – og har mange opgaver.
- Vores etablering hænger sammen med det faktum, at der generelt er et fåtal af kønsminoriteter og kvinder i byggebranchen, og den norm vil vi gerne gøre op med. Vi afholder derfor workshops i separatistiske læringsrum for transpersoner, ikke-binære og kvinder, hvor de selv kan prøve kræfter med, om håndværksfagene og byggebranchen kunne være noget for dem, forklarer Sini Ramme, der understreger, at kønnet i hverdagen ikke fylder noget hos Log Ladies.
- Kønnet betyder først noget i vores workshops og i de debatter, som vi bliver inviteret til at deltage i. Det fylder meget, når vi er ude på skoler og holde oplæg om, hvordan det er at være håndværker. Så køn fylder mest udadtil, hvor vi prøver at ændre holdningen i branchen, siger Sini Ramm og påpeger, at Log Ladies bygger med fokus på bæredygtighed, et sundt arbejdsmiljø og at være dygtige håndværkere.
Alle skal kunne lære at bruge værktøj og få en fornemmelse af, hvad det vil sige at bygge.
Genbrugs- og FSC-certificeret træ
Som byggekooperativ med fokus på diversitet og bæredygtighed ønsker Log Ladies – med deres demokratiske virksomhedsmodel – at indgå aftaler med andre virksomheder om at arbejde aktivt for en bæredygtig fremtid. Som de selv beskriver det på deres website, arbejder de for ”mangfoldighed, bæredygtighed og en mere demokratisk verden.”
- Vi køber FSC-certificeret træ til vores tømrer- og snedkeropgaver, men aftager også genbrugstræ fra f.eks. GENTRÆ hos STARK og indtænker generelt genbrugstræ for at gøre vores bidrag til byggebranchen mere bæredygtigt, siger Laura Heiberg Pedersen.
Men hvordan bliver byggebranchen mere attraktiv for transpersoner, ikke-binære og kvinder? På det spørgsmål lyder svaret fra de to unge Log Ladies, at man for det første skal vide, at det er en mulighed for alle køn at arbejde i byggebranchen. For det andet skal unge på et tidligt tidspunkt præsenteres for konkrete oplevelser med håndværk ved f.eks. at få stukket et værktøj i hånden og skulle bygge et eller andet.
Der er mange unge og især piger, der ikke har brugt værktøj før, og de kan ved at prøve det af, finde ud af, om det tænder det noget dem, forklarer Laura Heiberg Pedersen, der anbefaler en vekselvirkning mellem at bruge hænder og hoved, hvilket også er årsagen til, at Log Ladies laver workshops på skoler og efterskoler samt og samarbejder med ungdomsskoler.
- I København holder vi workshops, hvor vi præsenterer konceptet for de unge, som kan se, at en håndværker ikke behøver være en mand. Det er de kropslige erfaringer, der er afgørende for, om man synes, at byggeri er sjovt eller ej. Jeg har f.eks. mødt en pige, som havde svært ved at koncentrere sig i skolen, men når hun byggede, havde hun ikke koncentrationsbesvær, forklarer Sini Ram.
Mangler forbilleder
En ting er at prøve håndværk og byggeri af, noget andet er at vælge at gå ind en branche, hvor man er minoritet i kraft af sit køn. Flere undersøgelser viser, at unge oplever, at det er svært at modtage kønsrelaterede kommentarer.
- Hvis man er den eneste kvinde på f.eks. byggelinjen på erhvervsskolen og senere på lærepladsen, er det let at føle et stort pres. Det er helt klassisk, at minoriteter presses til at bevise deres værd i højere grad end majoriteten. Derfor er det vigtigt, at man føler sig velkommen. Det skal branchen tage stilling til, men også den enkelte kollega og den generelle strukturering af fagene på de tekniske skoler, siger Sini Ramm og fortsætter:
- Der bør ansættes flere lærere, som ikke er cis-mænd, så flere unge kan sig spejle sig selv i underviseren og dermed have større forudsætninger for at lykkes med et håndværksfag. Gode oplevelser spreder sig som ringe i vandet, men det gør de dårlige også, f.eks. med sexisme, som giver færre lyst til at gå ind i branchen. Mange kvinder falder fra, hvis der ikke er nogle at spejle sig i – og hvis man er transkønnet håndværker, er det endnu sværere. Derfor skal være en nultolerance over for mobning.
Skoleledere, lærere og håndværksmestre skal ifølge Log Ladies tage ansvar for og italesætte, at der ikke skal gøres forskel i ansættelse eller opstår negativ behandling uanset køn. Ellers bliver branchen aldrig mere mangfoldig. Laura Heiberg Pedersen slutter af med at understrege, at man ikke behøver være cis-mand for at have et håndværksfirma:
- Det er synd for branchen, hvis man bare henviser til, at ”hvis man ikke kan lide lugten i bageriet, så må man smutte”. Mangfoldighed vil være et gode for alle og behøver ikke være skræmmende. Tværtimod vil det være en berigelse, at alle ikke er ens.