<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Christian Esbensen_Lilleheden

Christian Esbensen, Lilleheden

Lilleheden har doneret træ til erhvervsskolernes klimavenlige træbyggeri

 • Byggeriets udvikling
 • Materialer og Løsninger
 • Virksomhedsnyt
 • Uddannelse og Rekruttering
 • Målbar bæredygtighed
 • Træ
 • 2023-04-13
 • Når erhvervsskolerne d. 14. april holder rejsegilde på Danmarks mest bæredygtige ungdomsbolig, bakker Lilleheden med sin trædonation op om projektet, der skal give de unge lærlinge bedre viden og erfaring med træbyggeri.

  Foto 1 - studiebolig


  Videnscenter for Håndværk – Arkitektur & Design har i samarbejde med Lærlinge for Bæredygtighed lanceret et ambitiøst projekt til UIA 2023 CPH udstillingen, hvor tømrerlærlingene giver deres bud på Danmarks mest bæredygtige studiebolig.

   

  Limtræsproducent Lilleheden har valgt at donere limtræsbjælker til konstruktionen, fordi de ser at:

   

  – Træbyggeri er vejen frem mod en mere bæredygtig fremtid, og vi ønsker derfor at bakke op om inspirerende projekter som dette, der netop har fokus på at udbrede viden om og erfaring med byggeri i træ. Her spiller både håndværket og materialet – og særligt samspillet imellem dem – en stor rolle for det samlede byggeri, hvilket er vigtigt at få sat endnu mere fokus på. Det gør projektet her, og vi er derfor glade for at kunne støtte det, siger administrerende direktør i Lilleheden, Christian Esbensen i en pressemeddelelse.

   

  Studieboligen er et såkaldt tiny house på blot 28 m2 og bliver bygget med så klimavenlige byggemetoder og materialer som muligt, hvilket blandt andet indebærer genbrugsprodukter og en hel masse træ, herunder limtræsbjælkerne fra Lilleheden, fortæller projektudvikler hos Videnscenter for Håndværk – Arkitektur & Design David Rangan:

  Foto 2 - studiebolig

  – Lilleheden er en dansk virksomhed med lokal arbejdskraft, som anvender certificeret træ fra nordisk skovdrift, hvilket har været særligt vigtigt for os, da alt tæller med i CO2-regnskabet og den livscyklusanalyse, som vi skal til at udarbejde for det samlede byggeri. Derudover er træet lettilgængeligt via trælasterne, hvilket også har vægtet højt i projektet. Han tilføjer:

   

  – Limtræsbjælkerne er robuste og kan således tåle at blive flyttet og transporteret rundt uden at blive beskadiget, hvilket har været en nødvendighed, da studieboligen skal flyttes og udstilles. Den solide kvalitet sikrer samtidig en lang levetid, hvilket igen spiller ind i vores livscyklusanalyse.

   

   

  Selvom alle beregningerne endnu ikke er på plads, og blandt andet ikke tager højde for husets placering, er byggeriet ifølge David Rangan CO2-neutralt, hvis man udelukkende medregner materialerne, inklusive forarbejdning og transport. Det skyldes blandt andet, at der næsten udelukkende er brugt træ, samtidig med at et materiale som beton slet ikke indgår.

   

  Erhvervsskolernes bud på Danmarks mest bæredygtige ungdomsbolig har rejsegilde den 14. april og kommer fra den 30. juni og en måned frem til at blive udstillet ved Søpavillonen i København som en del af fejringen af arkitekturhovedstadsåret.

   

  Om Lilleheden

  Lilleheden blev grundlagt i 1930 og beskæftiger i dag 65 medarbejdere på fabrikken i Hirtshals. Kerneproduktet er klimavenligt konstruktionslimtræ til byggeprojekter i både ind- og udland. Derudover har virksomheden fokus på logistikløsninger, der sikrer hurtig ekspedition og landsdækkende levering til tiden.

   

  Lilleheden er en del af koncernen Nordic Wood Industries.

   

  Anbefalede artikler