<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
morten-c-henriksen

Konkurrencebassin stillede store krav til støbeprocessen

 • Byggeriets udvikling
 • Byggeprojekter
 • Beton
 • 2024-05-22
 • | Af Tim Panduro

  Næstveds nye svømmebad skal leve op til konkurrencenormer, og det kræver præcise mål, fortæller projektchef Bo Vincentsen Saaek fra totalentreprenøren Morten C. Henriksen A/S

  En ny bydel er ved at vokse op under navnet Stenlængegårdens kvarter – og i hjertet af den står en monumental bygning, der både er tænkt som et sportscentrum og et mødested for den kommende bydels beboere.

  Næstved Svømmebad hedder den. Når den bliver indviet ved årsskiftet, kan den 238 millioner kroner dyre bygning prale af både solide publikumsfaciliteter, varmvandsbassin og bassiner på både 25 og 50 meter.

  Totalentreprenøren Morten C. Henriksen A/S har været i gang med projektet i halvanden års tid. Nu er der blevet rejst både vægge og tag, og bassinerne er ved at blive beklædt med klinker.

  - Næstved Kommunes svømmehaller er lidt gamle og utidssvarende, så de har ville samle funktionerne i den nye bydel, siger Bo Vincentsen Saaek, der er Morten c. Hernriksens projektleder på totalentreprisen.

  - Det er en forholdsvis stor opgave, og den har været undervejs i mange år hos Næstved Kommune, så det er selvfølgelig noget, der er stor opmærksomhed på.

  Fra øverste hylde

  Som så mange andre større byggerier har de seneste halvandet år været udfordret af vejret, og en konkurs hos en underentreprenør har også presset totalentreprenøren en smule – men som det ser ud nu, kan svømmehallen åbne efter planen til årsskiftet.

  Og det, den sydsjællandske bys borgere får, er fra øverste hylde, fortæller Bo Vincentsen Saaek.

  - Kommunen er gået all in, og der er ikke gået på kompromis, siden projektet blev begyndt. Der har ikke været sparerunder undervejs, og udstyret er valgt efter kvalitet, selv om vi selvfølgelig har skulle holde os inden for den prisramme, der var aftalt.

  Projektlederen har ikke stået i spidsen for et svømmehalsbyggeri før, så han har skulle læse på lektien og trække på forskellige fagekspertiser igennem byggeprocessen.

  - Det har været en sindssygt spændende rejse. En svømmehal er ikke bare et hus. Et er, at den selvfølgelig skal fyldes med teknik, men et andet er materialerne. Miljøet er aggressivt i svømmehaller, så der er store krav til både beton, stål, overfaldebehandling og stort set alt andet. Man kan ikke bare hive tilfældige varer ned af hylderne, siger han og tilføjer, at landmålerne også er kommet på overarbejde i processen.

  Konkurrencebassin-stillede-store-krav-til-stoebeprocessen
  Konkurrencebassin-stillede-store-krav-til-stoebeprocessen-2
   
   

  Præcis støbning

  Konkurrencebassinet på 50 meter skal nemlig være netop det – eller rettere, det skal være 50 meter og to centimeter langt, fordi der skal være plads til tidstagningsplader. Det har krævet enorm præcision hos betonfolkene.

  - Bassinerne er jo blevet støbt uden for og bygget på stedet. Vores betonfolk har gået nede i et stort hul og stablet forme op og bundet armering ind, før de har støbt det. In-situ-betonarbejde har normalt ikke nultolerance, så man forventer ikke, at det passer på milimeter, når man støer fire meter høje vægge, der har stopfulde af armering. Derfor har vi hele tiden haft landmålere til at kontrollere, og vi må konstatere, at vores betonfolk har gjort det rigtigt godt, siger projektlederen, der er glad for at se bygningen skyde til vejrs.

  - Nu står der et hus med tag på, vinduerne er sat i, og vi er i gang med facaderne. Vi har en lukket bygning, siger han og ridser nogle tal op, der viser, hvilket kæmpe projekt, der er tale om:

  - Der er brugt 3500 kubikmeter beton og 500 ton armering til støbning på stedet. Derudover er der kørt 3700 ton betonelementer ind, blandt andet nogle store betonsøjler på 36 ton.
  Anbefalede artikler