Kloakledning holder flyttedag, og gravearbejdet skal helst gå snorlige
Aarhus Vand rykker en stor kloakledning ved Mindet i Aarhus Havn, og det kræver gravearbejde i dybden, hvor spunsvægge, ballon, arkivtegninger og vejrudsigten spiller vigtige roller.
Det er et usædvanligt syn, når Aarhus Vand skal flytte en bid af en af de store hovedkloakledninger i smilets by. Størstedelen af opgaverne lige nu og mange år frem for Aarhus Vand er ellers separatkloakering i villakvartererne ved Åbyhøj og Viby for at gøre Aarhus bedre rustet til regnvand og stigende grundvand.
Men når der bygges tæt ved havnen, er pladsen knap.
- Ved Mindet bliver bygget et 139 meter højt højhus på den gamle korn- og foderstof-grund. Det her område ved Sydhavnen bliver byens nye erhvervs- og kulturcenter. Her har vores ledninger ligget uberørt i 50-100 år, men når de gamle havnearealer bliver attraktive og kommer i spil til nyt byggeri, så ligger vores ledninger der, hvor man gerne vil bygge, fortæller Lasse Hansen, projektleder i Aarhus Vand.
Kloakledningen er en af de store på 1.200 mm og skal sideforskydes 7-8 meter for at give plads til et parkeringshus. Den meter dybe udgravning stiller krav til sikkerhed, for under jorden fører ledningen vandmasser og over jorden færdes en masse mennesker i området.
- Det er en øvelse, der kræver rigtig meget planlægning. Man skal have en plan B, hvis det begynder at regne, og så skal man have en plan C, hvis plan B ikke lykkes. Der er beredskabssituationer, når vi er inde og pille ved de her store spildevandsledninger, fortæller Lasse Hansen.
Kloakledningen tager sig af en stor del af Aarhus midtby og Trøjborg.
- Det er en omlægning på en strækning af cirka 50 meter i 4-5 meters dybde, og det er udfordrende. Vi vil gerne så lidt i dybden som muligt, for det koster. Jo dybere, jo mere udstyr skal der til.
Hvad jorden gemmer på
Forud er gået en projekteringsfase med undersøgelser af jordbunden, så man ikke risikerer at støde på noget uventet midt i gravearbejdet og gå i stå, fortæller projektlederen:
- Vi undersøger gamle arkivtegninger af områdets ejendommene og håber på, at de afslører, hvad der ligger i jorden. Tit er det spændende at grave, især inde i midtbyen og ved Domkirken. Der kan man jo også støde på arkæologi og det helt gamle Århus.
Spuns er en ældgammel og sikker løsning
For at holde udgravningen på plads, skal der bankes spunsvægge i jorden. Spunsløsningen går langt tilbage og er det bedste værktøj for at sikre mod vand og sammenstyrtning, forklarer Lasse Hansen:
- Men det er også en af de dyre løsninger. Vi vil helst bare skal flytte noget jord og ikke grave i dybden. Så tæt på vandet står vi dog med grundvand og når vi banker en tæt lodret spuns ned, giver det mere styr på vandet inde i vores udgravning. Det kan vi styre ved at lænse grundvandet med små pumper nede i udgravningen, som vi sætter ned i grus.
- Spunsen ryger nok ned i det dobbelte eller tredobbelte (af de 4-5 meter) nogle steder af udgravningen. Den bliver hamret ekstra langt ned for stabilitet og for at sikre, at vandet ikke kommer ind under.
Hak i ledningen og overpumpning
Med spunsen på plads kan man planlægge flytningen, hvor man skal lave hul i den gamle ledning.
- I og med, at det er så stor og central en ledning, løber der meget spildevand i den fra hele byen. Så idet vi hakker hul i ledningen, skal store pumper føre vandet uden om udgravningen, fortæller Lasse Hansen:
- Vi sætter 5-6 store pumper ned og løfter de her 1.000-1.100 liter i sekundet forbi vores udgravning i store trykledninger. Vi lukker den store 1.200 millimeter ledning af ved at sætter en stor ballon i en stor bold eller murer op med sandsække. Og så kan man suge spildevandet op fra det sted, hvor vandet møder denne her prop. Så løfter vi det op på jorden og ned på den anden side. Overpumpning vil vi dog altid gerne undgå. Vi vil helst have, at det løber af sig selv.
Regnvejr kan spænde ben
I planlægningen har vejrudsigten en vigtig finger med i spillet, for flytningen skal helst ske på et tidspunkt, hvor der er så lidt vand i kloakledningen som muligt.- Vi taler om meget store mængder vand og går der et eller andet galt, så er der en risiko for at få spildevand ud i havnen. Derudover skal der tages hensyn til alle brugerne i området, da rigtig mange mennesker hver dag skal ind og ud af Sydhavnsområdet med de mange byggeaktiviteter.
- Jeg er sikker på, at vores formand går og kigger på vejrudsigten hver eneste dag.
I Danmark kan man jo ikke garantere, at det ikke regner i tre uger. Og det skal helst ikke regne, når vi gør det her, for så kan vi ikke styre vandet. Så bliver vi nødt til at trække bolden ud og lade vandet løbe i den gamle ledning.
Fuldt blus på
Hvis alt går godt, tager det ikke mere end 3 uger uge at lave det stræk på ledningen, slutter Lasse Hansen.
- Men så er der bare fuld tryk på den byggeplads og alle materialer skal bare komme til tiden. Alt skal gå snorlige.
Læs flere nyheder om klimasikring på temasiden