Kan vi gøre godkendelse af CLT-byggeri nemmere for brandrådgiverne?
Interessen for CLT i byggeriet vokser, men der er kun lille erfaring med træbyggeri hos brandrådgiverne, og det forsinker godkendelserne. CLT Denmark og DI’s Træsektion savner præ-accepterede løsninger, der kan hjælpe rådgiverne.
CLT er et relativt nyt produkt i Danmark, der har vundet ind som materiale i både mindre og større træbyggerier. Og hos CLT Denmark er de glade for, at der er åbnet for, at man kan bygge med træ i store byggerier, også i højden. Men ligesom interessen er høj fra alle sider i byggeriet, oplever CLT Denmark en vis ængstelse overfor materialet, når det gælder brandgodkendelser, fortæller Per Thomas Dahl, medstifter og ejer af CLT Denmark:
- Man kan måske sige, at det er manglende erfaring, og det kan vi godt mærke på projekteringssiden, hvor det er lidt mere besværligt at få godkendelserne. Vi kan især mærke lidt træghed på de store byggerier. Vi har også eksempler på, at vi har fået en godkendelse hos de rådgivere, vi har med om bordet, men når de så går til tredjepart for godkendelse, trækker det ud igen.
- Kombineret med et relativt volatilt marked i øjeblikket på råvarer, så begynder man, når godkendelsen trækker ud, at blive ængstelig for sin økonomi og tidsplaner. Det bider sig lidt i halen for træbyggeriet.
Jesper Salling Nielsen, Træsektionen i DI Byggeri, sidder med lignende problematikker på byggeri med stråtag, der også er et biomateriale:
- Det er forholdsvist nyt med certificerede brandrådgivere, og hvis de ikke har særligt meget indsigt i stråtage, går de måske nogle gange med livrem og seler, og så kommer vi meget hurtigt op i brandklasse 3. Men forsigtigheden gør, at det tager længere tid og giver usikkerhed i byggeriet, pga. usikkerhed om prisen på byggematerialer.
Kan man få præ-accepterede løsninger på hylden?
CLT Denmark er klar over, at i Danmark står de med et innovativt produkt og er på et marked, der er inde i en opbygning. Men de er klar til at dele deres viden til at få præ-accepterede løsninger, siger Per Thomas Dahl:
- Der bliver eksekveret træbyggeri herhjemme i alle mulige skalaer, og der er bygget tusindvis af referencer og kvadratmeter rundt om i verden i det her materiale. Der er derfor masser af erfaringer at bygge på. En løsning kunne være at ophøje nogle byggerier til præ-accepterede løsninger, som man kan bruge som udgangspunkt til kommende byggerier. Det er en nem måde at gøre det på, når byggerierne er godkendte og bygget. Det vil være løsninger, der er verificerede i et projekteringsforløb.
- Man kunne spare både penge og tid ved at gå ind og sige, nu har vi lavet en hel del løsninger, som alle har sagt godt for – og allerede er godkendt af brandrådgivere, hvorfor kan vi ikke bruge dem som præaccepterede løsninger? supplerer Jesper Salling Nielsen:
- Når vi ikke har den præ-accepterede løsning, som kan stå oppe på hylde, skal vi hver eneste gang have dem godkendt og have en brandrådgiver ind. Derfor vil vi gerne have det standardiseret, så man kan sige, hvis I bygger det sådan her, så er I home safe.
Det åbne spørgsmål der står tilbage er - Hvordan kommer man videre med at udvikle en metode for at ophøje godkendte løsninger på godkendte projekter til præ-accepterede løsninger i til byggeriet? Er det vejen frem?