<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
1
Annonce

Jord under neglene – også på stenbroen

 • Byrum
 • Landskab
 • Anlæg
 • 2017-03-29
 • | Af Rune H Jensen
 • Grønne byrum er både trendy og miljøvenlige. Hos Land Have, der skaber modulbaserede højbede, plantekasser og plantekummer, mærker man i dag en stigende forståelse – også blandt professionelle aktører – for fordelene ved bl.a. grønne tagterrasser til det urbane rum.


  Grønne byrum vinder for alvor frem som tiltrængte åndehuller i landets store byer. Og interessen for urban gardening og efterspørgslen på bl.a. grønne tage er ikke kun et efterspil til tidens forøgede krav til bæredygtighed og CO2-neutralitet. Det er også udtryk for en tendens, hvor folk i stigende grad ønsker stemningsskabende oaser med planter, grønt, krydderier og sundere miljøer omkring sig også i byen.

   

  Gang i de grønne tage

  - Der er virkelig gang i grønne tage. Det skyldes ikke kun, at der stilles krav til de offentlige rum, og at bl.a. Københavns Kommune har vedtaget, at der skal være en vis mængde grøn bevoksning – vi rammer også noget i tiden. I dag er der rigtig mange ildsjæle, der drømmer om at være selvforsynende eller bare have mere grønt omkring sig. Målgruppen har hidtil primært været private haveejere, men nu vurderer vi, at der også er en stigende interesse blandt f.eks. bygherrer, kommuner, entreprenører og landskabsarkitekter, siger partner i familiefirmaet Land Have, Søren Sohl.

   

  Virksomhedens kerneprodukter har hidtil været modulopbyggede, fleksible højbede og plantekasser med et patenteret samlegreb, så man kan sammensætte sit højbed eller plantekasse efter behov og ønske. Som et modsvar på udviklingen har firmaet nu også introduceret de mere robust designede Land Modern plantekummer. De kan selvfølgelig finde anvendelse i private haver, men har en række indlysende fordele på det professionelle marked til f.eks. tagterrasser, gårdhaver, åbne pladser eller foran butikker.

   

   

  Fleksibilitet og nordisk design til byrum

  - De mobile Land Modern er enten lavet i cortenstål eller højgalvaniseret magnelis-stål. Cortenstål var populært i 1970’erne og er nu oppe i tiden igen, fordi det er langtidsholdbart og patinerer flot – og så går det rigtig godt sammen med det grønne. Land Modern i højgalvaniseret magnelis-stål holder ti gange længere end almindeligt galvaniseret stål, og ligesom cortenstål er det særdeles robust og kan opstilles hvor som helst. Og så ligger plantekummerne designmæssigt i forlængelse af den skandinaviske tradition med enkle, stilrene linjer, forklarer Søren Sohl.

   

  - Land Modern er 40 centimeter høje, mens siderne er på hhv. 40, 60, 80 og 120 centimeter. Plantekummerne kan også kombineres med en mahognibænk, der er designet til serien, og det er desuden muligt at få skræddersyede forlængerbeslag, hvis man ønsker ekstra lange kummer.

  Eksklusive tagterrasser

  Plantekummerne giver med andre ord stor fleksibilitet og talrige kombinationsmuligheder – også til f.eks. anlægsgartnere og byudviklere, der skal opfylde bestemte krav til en specifik opgave. Og til det urbane rum er der ikke blot æstetiske og miljømæssige fordele. Til tagterrasser kan det være særdeles vanskeligt at få store plantekummer op og evt. svejse dem på stedet, og derfor er de modulsammensatte produkter også en praktisk løsning, da de samles på stedet. Samtidig kan de relativt tunge plantekummer også fås med robuste hjul, så de kan flyttes med og underlaget let rengøres. Senest har Land Have eksempelvis igangsæt et projekt på en større tagterrasse i Kbh. Nordvest i samarbejde med entreprenøren C. G. Jensen, hvor man undgår at lave X-antal plantekummer ved i stedet at samle én på hele otte meter.  

   

  Produktkvaliteten, udviklingen og den generelt tiltagende bevidsthed om fordelene ved grønne byrum har ført til succes for den lille familievirksomhed fra 2003, der har forøget omsætningen med en tredjedel i 2016. Firmaet gennemgår i disse år et generationsskifte, hvor Søren Sohl tager mere over efter faderen og virksomhedens stifter, Thule Jessen, men sigtet er at bevare de nære værdier og det danske design, når Land Have fremover skabe grønne oaser til både private haver og byens rum.

   

   
  Anbefalede artikler