
Hvordan ser fremtiden for entreprenørmaskiner ud?
Hvilke tendenser præger markedet for entreprenørmaskiner lige nu, hvilke nyheder er på vej, og er selvkørende dumpere et gængs syn på byggepladsen om fem år? Få Volvo Entreprenørmaskiners bud på, hvor vi er på vej hen i forhold til alt fra elektriske maskiner til intelligente data-løsninger og fleksible finansieringsmodeller.

Grøn omstilling, bæredygtighed og ESG-rapportering er på dagsordenen hos mange virksomheder i byggebranchen lige nu, men betyder det også, at vognparken er på vej til at blive udskiftet med elektriske modeller? Hos Volvo Entreprenørmaskiner arbejder man intensivt på at introducere flere eldrevne maskiner og har netop lanceret to nye mellemklasse læssemaskiner samt en opdateret elektrisk version af en 23-tons gravemaskine. Trods interesse fra markedet oplever virksomheden dog også, at den store udbredelse lader vente på sig.
- I Danmark har vi et stort indsatsområde inden for elektrificering, så vores kunder kan leve op til klimamål – og vi er i gang med den største lancering inden for det her område nogensinde. Lige nu kan alle vores nye maskiner køre på HVO-brændstof, så der er ingen forurening fra diesel, selvom man ikke kører elektrisk. Men kunderne har også en interesse i elektriske maskiner, fordi de er mere støjsvage, kører anderledes, og servicepriserne er lavere. Interessen er der, ingen tvivl, men når det kommer til ren action, kølner interessen så at sige, siger Henrik Torp, Head of Retail Operations Denmark hos Volvo Entreprenørmaskiner.
Han fortsætter:
- Der er flere grunde til det: måske er modeludbuddet ikke stort nok endnu, og samtidig er det en stor investering for entreprenørerne, og flere er i tvivl om gensalgsværdien om fx fem år. Og hvis elektriske maskiner ikke er skrevet ind i eksempelvis udbudsmateriale som et krav, er det svært at få dem ud på byggepladserne i stor skala. Når det så er sagt, så er vi faktisk begyndt at opleve et større salg af elektriske maskiner inden for vores segment af compactmaskiner op til 8 ton. Når vi taler større maskiner, er hverken udbud eller interesse lige så stor endnu, men her sker der virkelig en teknologisk udvikling for tiden, blandt andet i forhold til hvor længe maskinerne kan køre mellem opladninger.
Datadrevne maskiner
En anden stor tendens på markedet for entreprenørmaskiner er anvendelsen af data og software i maskinerne. Her har Volvo Entreprenørmaskiner blandt andet udviklet systemet CareTrack Advance, der giver kunderne adgang til data om maskinernes performance, brændstofforbrug og CO2-udledning. Dette er ikke blot et driftsoptimerende værktøj, men også et vigtigt element i ESG-rapporteringen.- Vi ser, at flere og flere kunder efterspørger detaljeret data om deres maskiner og overvågning af deres produktivitet, og for nogle er det endda et krav. Det handler blandt andet om optimering af brændstofforbrug, dokumentation for CO2-udledning, minimering af nedetid og mere effektiv planlægning af vedligeholdelse. Derfor lancerer vi i år også en helt ny generation af store gravemaskiner og dumpere, eksempelvis vil videreudviklingen af den digitale platform CoPilot give maskinførere endnu bedre mulighed for at tilpasse maskinernes indstillinger og drift. Samtidig kan kunder gennem vores nye digitale platform Volvo Connect få adgang til al information om deres maskiner samt adgang til vores webshop ’Parts Marketsplace’, forklarer Henrik Torp fra Volvo Entreprenørmaskiner.

Selvkørende dumpere?
Hvor er vi så, når det kommer til entreprenørmaskiner om fem år, hvis man spørger Volvo Entreprenørmaskiner?
- Vi ser, at kunderne i stigende grad efterspørger fleksible løsninger. Mange er forsigtige med at købe elektriske maskiner, fordi de er usikre på teknologiens udvikling og gensalgsværdien. Derfor arbejder vi aktivt med at udvikle udlejnings- eller abonnementsløsninger, hvor risikoen minimeres for entreprenørerne. Vi ser derfor ikke en fremtid med elektriske maskiner som traditionelt køb – mere som udlejning eller på abonnement, siger Henrik Torp.
Selvom selvkørende entreprenørmaskiner er under udvikling, vurderer Volvo Entreprenørmaskiner, at det vil tage tid, før vi ser dem på danske byggepladser. Teknologien er allerede i brug i miner og stenbrud, hvor faste køremønstre gør autonom drift mere realistisk. Men i den danske byggebranche, hvor opgaverne ofte er mere komplekse og skiftende, er der stadig udfordringer, der skal overvindes.
"Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at se flere automatiserede og elektrificerede maskiner i fremtiden, men i Danmark er vi endnu et stykke fra at se fuldt selvkørende entreprenørmaskiner på byggepladser. Teknologien er der, men den praktiske implementering vil tage tid," slutter Henrik Torp.