
Maskinleverandører er klar til den grønne omstilling – men kunderne lader vente på sig
Der tales meget om den grønne omstilling inden for entreprenørmaskiner. Men pengene vejer tungere end idealismen i branchen, mener direktør.
Men den megen snak bliver ikke afspejlet i virkeligheden. For nok findes der eldrevne maskiner og redskaber til stort set alle opgaver – men det er stadig i høj grad dieselmaskiner, der dominerer på byggepladserne.
Det er i hvert fald Robert Kjærgaards oplevelse. Som direktør for Stemas, der gennem mere end 40 år har leveret rådgivning og materiel til blandt andet entreprenørbranchen, oplever han en grøn omstilling, der går meget langsommere end det store fokus kunne give håb om.
- Da vi introducerede vore første læssemaskiner på el i 2015, var de en succes, selv om prisniveauet var højere. Men der er kommet mere stilstand,' siger han.
- Vore leverandører har haft en ambition om, at 50 procent af maskinerne skulle være fossilfri i 2026, men der når vi ikke hen. For selv om både fabrikker og forhandlere byder ind med et bredt udvalg, er situationen, at prisen er afgørende hos slutkunden.
De elektriske redskaber er ganske simpelt dyrere at producere – og dermed også dyrere at hjemkøbe. Det har betydning i en branche, hvor udbud stadig ofte lander hos den entreprenør, som kommer med det laveste bud. Men også på myndighedssiden oplever Robert Kjærgaard, at der bliver hængt i bremsen.
- Vi kan sidde til møde med offentlige myndigheder, der ellers prøver at have en grøn profil, og se, at de sidder og tæller på fingrene og kommer frem til, at elløsningerne er for dyre, siger han.
Tilskud
Selv om han har forståelse for de økonomiske hensyn, finder han det meget ærgerligt, at det bremser udviklingen.- Jeg brænder for de grønne løsninger, men vi føler, at de bliver skudt ned. Det samme ser man hos de store udlejere, der mere eller mindre har stoppet indkøb af elgrej, fordi det ikke bliver lejet ud. Hvis du skal bruge en pladevibrator, lejer du som regel ikke en eludgave til 800 kroner i døgnet, hvis du kan få en traditionel model for 100 kroner. Det samme gælder ved gravemaskiner og alt andet udstyr,' siger han.
Som det er nu, er elmaskinerne dyrere at producere end de traditionelle modeller - og selv om forhandlere og fabrikker har mindsket avancen, er det begrænset, hvor mange af udgifterne, der kan ædes på det område.
- Havde det været bilbranchen, kunne man justere på afgiften. Det kan man ikke ved entreprenørmaskiner, men man kunne måske forestille sig en tilskudsordning, siger han.
Helt sort ser det dog ikke ud.
- Nogle kommuner går sammen og kræver, at der skal være en procentdel fossilfri maskiner ved udbud, og nogle af de store entreprenører er også langt fremme. Det er meget vigtigt for at underbygge forandringerne, siger han.
For at den grønne omstilling kan rulles helt ud på byggepladserne, skal der dog også større fokus på infrastruktur. Der skal være mulighed for at oplade maskinerne på selve byggepladsen, men det mangler ofte.
- Det handler om, at det skal være bekvemt, så der ikke opstår nedetid ved at materiellet skal transporteres andre steder hen for at blive ladet op, siger Robert Kjærgaard, der dog stadig ser økonomien som den største hindring for en reel grøn omstilling.
- Prisen skal ned. Når du skal træffe et valg mellem diesel og el, skal der ikke være den store prisforskel, siger han og trækker igen perspektiver til elbilmarkedet.
- For bare et par år siden var der ikke mange, der troede, at elbiler ville blive så udbredte, som de er i dag. Men her har både pris og infrastruktur tilpasset sig, og den udvikling mangler vi inden for entreprenørmaskinerne.