<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Bryggen-Guldsmeden-bathroom-scaled

Orbital bruseren på Bryggen Guldsmeden Hotel

Hoteller bidrager aktivt til den grønne omstilling

 • Materialer og Løsninger
 • Byggepladsen
 • Energi og Energioptimering
 • Renovering
 • 2023-01-30
 • | Foto af Guldsmeden Hotel, Tekst af Kristin Rabbe Larsen, Energispring- sekretariatet
 • Vi står midt i en klima- og energikrise, og det er vigtigere end nogensinde før, at alle bidrager. Hotellerne i partnerskabet Energispring viser, at de både tør og vil gå foran og gennemføre vigtige tiltag, der reducerer energiforbruget i deres bygninger. De har både sparet mange penge og megen energi ved at implementere energieffektiviseringstiltag.

  Hotel Bryggen Guldsmeden har installeret såkaldte Orbital Systems recirkulationsbrusere i alle sine 210 værelser, som et tiltag til at reducere energiforbruget. Systemet er baseret på en teknologi udviklet af NASA. Det kan spare op til 95 % af vandforbruget og 80 % af strømforbruget ved at vandet recirkuleres og renses undervejs.

   

  - Klimaet og pengepungen er begge tilfredse, siger Daniel Sørensen, Sustainability Coordinator i Guldsmeden Hotels.

   

  For at få et overblik over energibesparelserne har hotellet gennemført en analyse baseret på data fra juni til august 2018. Ved hjælp af recirkulation og genanvendelse har hotellet sparet mere end halvdelen af vandforbruget til brusebade  ̶  i alt 56.455 liter vand på tre måneder, sammenlignet med forbruget ved konventionelle bade.

   

  Ifølge Daniel Sørensen spares der mere vand, jo længere tid gæsterne står under bruseren:

   

  - I december havde vi en gæst, der tog et 30 minutter langt bad. Dette resulterede i en samlet vandbesparelse på 94 %. Der blev kun brugt 18 liter vand, hvilket svarer til en besparelse på 282 liter, siger Daniel.

  Orbital-bruseren brugte kun 97 kwt/måned, sammenlignet med en konventionel bruser, som i gennemsnit bruger 330 kwt/måned. Dette giver en besparelse på over 70 %, hvilket betyder at hotellet sparer 309,5 kg CO2 hver måned.

   

  Daniel fortæller, at det også kan ses på elregningen, da det opvarmede vand recirkuleres, at vandet ikke skal varmes op helt fra bunden. Der er derfor store økonomiske besparelser at hente.

   

   

  Billede Per Teknisk chef Admiral HotelPer Schütt, Teknisk Chef Admiral Hotel

  Admiral Hotel bruger mindre energi ved hjælp af enkle greb

  Da Admiral Hotel konverterede sin varmecentral fra damp til fjernvarme, valgte hotellet i samarbejde med HOFOR at installere en såkaldt booster-veksler, ved deres varmtvandsbeholder. Returvandet fra varmt vandsbeholderen (fjernvarmesystemet) bliver sendt igennem en veksler, og forvarmer det kolde vand (brugsvand), før det løber ind i varmtvandsbeholderen.

  Returvandet sendes så tilbage til HOFOR – endnu mere afkølet. Vi har en årlig afkøling af returvandet til Hofor på ca. 40 grader. Det betyder, at energien udnyttes optimalt, da der kræves mindre energi til at opvarme varmt brugsvand og der samtidig opnås en bedre afkøling af returvandet.

  - Vi har sparet både energi og penge ved at installere booster-vekslere. En fordel er, at dette ikke har nogen betydning for hotellets gæster, udover at vi har et varmtvandssystem, der er utroligt driftssikkert og at vi har en god afkøling, fortæller Per Schütt, Teknisk chef på Admiral Hotel.

   

  KLP Ejendomme og Scandic Kødbyen prioriterer klima og bæredygtighed

  KLP Ejendomme og Scandic Kødbyen har iværksat flere tiltag for at spare på vand, varme og el. Indtil videre er der opnået besparelser på over 15 %.

  Scandic Kødbyen lejer deres hotelbygning ved KLP Ejendomme og de to blev i år sammen nomineret til hædersprisen Årets Energispringer, en pris som uddeles i Energispring-partnerskabet. Der er tre nominerede til prisen og én vinder Prisen gives til en partner, som har gennemført et projekt, der i særlig grad har ført til et inspirerende resultat og et lavere energiforbrug i bygningerne.  

  _8502053KLP Ejendomme og Scandic Kødbyen blev sammen nomineret til prisen Årets Energispringer. Her er Tommy Hvid, General Manager på Scandic Kødbyen, sammen med Line Barfod, teknik- og miljøborgmester i København, til prisuddelingen på Building Green i november 2022. Foto af Troels Heien  Scandic Kødbyen har installeret solceller på taget. Det har bidraget til hotellets grønne drift og gjort det til kædens førende hotel i Danmark inden for grøn energi. Gæster på hotellet kan selv overvåge, hvor meget solenergi der produceres via en skærm i receptionen. Dette er et af flere initiativer, som Scandic har taget for at formidle sine bæredygtighedstiltag til gæsterne. Scandic Kødbyen er for tiden i en testfase, hvor de undersøger, hvordan gæsterne reagerer på forskellige bæredygtighedstiltag. Dette kan give mere viden om, hvordan hotellet bedst kan kommunikere om bæredygtighed til gæsterne.     

   

  Sæsonbestemt køling og opvarmning kører i hele hotellet via årlige cyklusser og justeres dagligt efter behov. Dette er med til at sikre, at der ikke bruges unødig energi til opvarmning og nedkøling af hotellets lokaler.

   

  Scandic Kødbyen har reduceret sit energiforbrug ved blandt andet at indstille timere på al LED-lys og på klimaanlæg i de offentlige områder af bygningen  ̶  herunder konferencelokaler, fitnesscenter, toiletter m.m.

   

  Tommy fortæller, at belysningen på værelserne er blevet tilpasset af housekeeping-teamet, således at kun 50 % af lyset tændes, når gæsten tjekker ind. Dette hindrer at unødvendigt lys stjæler energi.

  Holdindsats og vidensdeling er vigtige nøgleord i hotellets arbejde. Personalet inddrages, gode idéer belønnes og viden og erfaringer deles med hele Scandic-gruppen. Personalet bliver blandt andet spurgt, hvor de mener, der kan optimeres i forhold til bæredygtighed og energiforbrug, og hvor de mener, de største udfordringer ligger.

   

  - Vi inddrager aktivt personalet i indsatsen mod energispild. Gode ideer belønnes, og flere øjne alle steder på hotellet bidrager til den samlede holdindsats, fortæller Tommy Hvid, General Manager på Scandic Kødbyen.

   

  Tommy fortæller, at Scandic Kødbyen har været “best in class” i Danmark, hvad hotelcykeludlejning angår, både i juli og august 2022. Hotellet promoverer cykling på SoMe og laver meget informationsarbejde, så deres gæster vælger cyklen. Han slutter af:_

   

  - Vi opfordrer alle vores gæster til at leje en cykel fra hotellet til turen rundt i byen.

   

   

  Anbefalede artikler