<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Billede-2-Plastmontoeren-scaled
Annonce

Benny Walsøe Pedersen

Hos Plastmontøren kan gode plastrør have flere liv

 • Målbar bæredygtighed
 • Materialer og Løsninger
 • Energi og Energioptimering
 • Gulve, Vægge og Lofter
 • Tag og Facade
 • 2023-02-22
 • Plast er ofte udskældt, men har mange nyttige egenskaber, og det gælder om at holde plast i brug så længe som muligt. Plastmontøren genbruger plastrør, men det kræver et bredt samarbejde i branchen at få det til at lykkes.

  Hos Plastmontøren mærker man en stigende efterspørgsel fra kunderne. Virksomhedens speciale er plastsvejsning, plastmontage, og udvikling af plastikkonstruktioner til byggeriet, blandt andet brønde, vandinstallationer, ventilationssystemer og rør til biogasanlæg.

  2019_11_20_employer_Branding_Plastmontage_Br├ndby_0039Benny Walsøe Pedersen


  Med indførslen af den nye frivillige bæredygtighedsklasse i Bygningsreglementet fra 2023, vil valget af materialer i bygninger pege hen imod øget brug af materialer lavet af genbrugt og genanvendt plast.

  Plastmontøren har valgt at arbejde med bæredygtighed af flere grunde:

  - Det er et strategisk valg, for det er nødvendigt, men det ligger også i forlængelse af den måde, vi arbejder på, fortæller Benny Walsøe Pedersen, der ejer virksomheden, som blev stiftet af hans far Poul Walsøe Pedersen. I dag tæller virksomheden i Brøndby tre medarbejdere.

  At passe på ressourcerne ligger i virksomhedens DNA. Plastmontøren har altid gemt rester af plast- eller metalrør, og de går op i at levere god kvalitet ud fra devisen, at ting skal både kunne holde længe og kunne repareres.

   

   

  Genbrug, genanvendelse og ikke noget spild 

  Genbrug er, når man bruger et produkt til det samme, for eksempel kan en mursten renses og bruges igen, som den er.

  Genanvendelse er processen, hvor et produkt inddrages i produktion af et nyt eller helt andet produkt. Det vil for eksempel sige, at en plastikflaske knuses, og stumperne bruges til at støbe en ny flaske.

  Plastmontøren er tilmeldt initiativet ”Operation Clean Sweep” og udarbejder nu en proces for, hvordan de kan få plaststykker samlet sammen, når de skærer og svejser ude på byggepladser og derved undgå, at plasten ender i naturen. Operation Clean Sweep er et internationalt initiativ, der er udviklet af The Society of the Plastics Industry og The American Chemistry Council. Operation Clean Sweep har til formål at bekæmpe spild af plastgranulat fra produktionsvirksomheder som påvirker miljøet.

   

  Billede-Plastmontoeren-ekstra
  IMG_2518
   
     Indlejret CO2 i plast

  Plastmontøren har de seneste år deltaget i projektet Bæredygtig Bundlinje 2.0, hvor de har fået rådgivning til at gøre deres virksomhed grønnere. I et forløb med en rådgivningsvirksomhed har de set på to områder:

  1. Hvordan kan man genbruge plastrør og plader, eller bruge rør og plader af genanvendt plast fra en brønd, til for eksempel kloakker?
  2. Kan der laves en take back-ordning, hvor Plastmontøren tilbagetager brugte plastrør til genbrug?


  Rådgiveren har set på de økonomiske og miljømæssige gevinster ved at genbruge eller købe rør og plader af genanvendt plast i to af virksomhedens mange arbejdsopgaver: En brønd med materialer af genanvendt plast samt et ’take back’ i forbindelse med et tidligere anlægsarbejde.

  Resultatet af beregningerne viste, at CO2-udledningen ved transport og svejsning af rør er nærmest ubetydelig i forhold til den mængde CO2 som er indlejret i plastmaterialerne. Det overraskede Benny Walsøe Pedersen:

  - Jeg havde troet, at transport vejede tungere. Det gør det relevant at se på, om vi kan få længere levetid på plasten.

  EVT. FREMHÆV denne sætning: Hvis Plastmontøren altså vælger at genbruge plastrør eller købe rør af genanvendt plast, giver det en stor CO2-besparelse.

  1 ton ny plast har en CO2-udledning på 3,17 tons, mens 1 ton genanvendt plast udleder 1,34 tons CO2. Dermed opnås der en besparelse på næsten 2 tons CO2 for hvert ton plast, der genanvendes.

  Benny Walsøe Pedersen har talt med flere mulige leverandører, som vil kunne lave rør af genanvendt plast til virksomhedens projekter i løbet af få år.

   

   

  Take back-ordning skal sikre genbrug

  For at få plast tilbage til genbrug vil Benny Walsøe Pedersen kontakte sine tidligere kunder og tilbyde dem en take back-ordning.

  Der er dog nogle udfordringer ved at tage rør retur, som skal afklares først. Hvis rørene har været brugt til andet end vand, skal Plastmontøren være sikker på, at rørene ikke indeholder kemikalier, som kan videreføres i nye installationer. De cirkulære forretningsmodeller kræver desuden en infrastruktur, som endnu ikke er på plads.

  Topbillede-9


  Benny Walsøe Pedersen oplever, at hos Plastmontøren er man kommet et skridt foran deres konkurrenter, og deltagelsen i Bæredygtig Bundlinje 2.0 har givet dem et overblik over, hvad næste skridt skal være:

  - Vi har fået en køreplan, så vi nu ved, hvor vi skal starte. Med rapporten er det meget nemmere at gå til. Det første skridt er at få rør i genanvendt plast, og jeg tror på, at vi kan begynde at svejse i genanvendt plast, slutter han.

   

  Gode råd fra Plastmontøren

  Tag imod al den viden og hjælp, som du kan.

  Kom hellere i gang i dag end i morgen, for på et eller andet tidspunkt har det betydning for din forretning.

  Deltag i erhvervsnetværk, hvis det findes i din kommune.

  Bæredygtig Bundlinje 2.0

  Bæredygtig Bundlinje er et EU-støttet projekt, der har 21 aktører, heriblandt ni kommuner i hovedstadsområdet, DTU, Aalborg Universitet og fire brancheorganisationer.

   

  Projektet er støttet med 1,9 millioner kroner fra EU’s Regionalfond, som har til formål at støtte aktiviteter i Danmark. Fra 2021-2027 er der særligt fokus på at udvikle små og mellemstore virksomheder, der skaber vækst og arbejdspladser.

   

  Målet med Bæredygtig Bundlinje 2.0 er at hjælpe 100 små og mellemstore virksomheder i Region Hovedstaden med at udvikle grønne og cirkulære forretningsmodeller.

  Anbefalede artikler