<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
peri1

Håndværkskollegiet i Horsens bliver bygget i genbrugsmaterialer og med fokus på godt arbejdsmiljø

 • Arbejdsmiljø
 • Byggeprojekter
 • Sikkerhed
 • Kraner, lifte og arbejdsplatforme
 • 2023-04-26
 • | Fotos af PERI Danmark

  De spirende håndværkere kommer til at flytte ind på Håndværkskollegiet i Horsens fra september i år. På byggeriet er der en forventning om en DGNB Guld-certificering, og i byggeprocessen har man hos Aros Stilladser anvendt det fleksible og ergonomiske PERI UP Flex stillads.

  Visionen for Håndværkskollegiet i Horsens er, at bygningen skal afspejle de kommende beboeres håndværksmæssige kunnen, og derfor lægger man hos totalentreprenøren Nordsterns side vægt på en høj håndværksmæssig kvalitet og flot arkitektur. Opmærksomheden på håndværkerne og deres arbejdsforhold kommer bl.a. til udtryk i valget af stillads. Aros Stilladser har stået for stilladsentreprisen i projektet, og medindehaver Tommy Bugge fortæller i pressemeddelelse:

  - Jeg fremlagde for mureren og entreprenøren, at et ergonomisk stillads fra PERI ville være det helt rigtige valg til byggeriet. Det sparer mureren for mange løft om dagen, fordi han ikke skal flytte hele dæklaget, men kun konsoldækkene. Det gør arbejdet både nemmere og hurtigere for alle parter.

  Hos PERI kan de også nikke genkendende til de fysiske fordele ved netop deres PERI UP Flex stillads, der i daglig tale også bliver kaldt et ergo-murerstillads:

  - Stilladset er mere ergonomisk for en murer, der udfører sit arbejde mellem knæ og skulderhøjde. Det har en indvendig konsol, som kan flyttes for hver meter, forklarer Dennis Ingemann Jensen, der er Salgsingeniør for Stillads hos PERI i en pressemeddelelse.

   

  Sparer måneders arbejde

  Lige netop denne type stillads har været fordelagtigt, fordi man har haft mulighed for at lave en totalinddækning af byggeriet.

  - Med inddækningen har man kunnet udføre flere processer samtidigt. Man kunne f.eks. lave tag og vinduer, imens murerarbejdet var i gang. Det sparer måneders arbejde, siger Dennis Ingemann Jensen.

  PERI Flex giver nemlig murerne en høj grad af fleksibilitet både i forhold til opsætningen og udførslen af arbejdet.

  - Den øgede fleksibilitet er meget bedre for mureren og ergonomien, og det er også derfor, vi kalder det et ergo-murerstillads. Det var dog nyt for mange af murerne at skulle prøve stilladset, fortæller Tommy Bugge, der selv har brugt systemet i mange år. Han tilføjer:

  - Derfor krævede det en omstilling at gøre noget andet end dét, de plejer, men som forventet var der en stor tilfredshed med løsningen.

   

  peri_stillads2
  Billede 1
   
   

  Murerne skal lære at arbejde på en ny måde

  Det ergonomiske PERI UP Flex-stillads giver mulighed for helt nye arbejdsgange, der byder på mere frihed:

  - Med den gamle metode er mureren meget låst til ét sted, hvorimod han med ergomurerstilladset kan arbejde flere steder på én gang, fortæller Tommy Bugge.

  Selvom PERI UP Flex-stilladset har sine klare fordele i forhold til både arbejdsbyrde og produktivitet, er det dog alligevel en tilvænningssag:

  - Det er en omstilling for mureren, for det er langt fra det, han plejer at gøre. Han skal ind i en ny arbejdsvane, afslutter Tommy Bugge.

   

  Et grønt byggeri lige fra de inderste trækonstruktioner til de yderste mursten

  Kollegiet er bygget ud fra store, grønne ambitioner, der skal afspejle fremtidens byggeri. På den måde får de kommende håndværkere miljøvenlige materialer, genanvendelse og morgendagens byggeformer helt ind under neglene i de nye boliger. De kan være stolte af at bo i et langsigtet kollegie, som Nordstern forventer får en DGNB Guld-certificering.

  Den bæredygtige tankegang kommer bl.a. til udtryk i materialevalget, hvor byggeriet er beklædt med genbrugsmursten. Indvendigt er der anvendt en konstruktion i krydslamineret træ (CLT), og det er totalentreprenøren Nordsterns første byggeri i de stærke massivtræselementer bestående af brædder limet sammen i lag. Sammenlignet med materialer som f.eks. beton eller stål har træ nemlig et lavere klimaaftryk.

  Byggeriet forventes færdigt i slutningen af 2023, hvor 84 fremtidige håndværkere kan flytte ind i lejlighederne. Her kan de også benytte fællesarealer og værkstedsfaciliteter til at bygge gode relationer og udvikle deres faglighed.

  Anbefalede artikler