<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
_Step_vinyl i vådrumRoomshot krediter Forbo Flooring

GVK-ordningen sikrer, at der er styr på gulvet i husets mest udsatte rum

Gulvbranchen: Bygherrerne skal tage vådrummet mere alvorligt

 • Gulve, Vægge og Lofter
 • Materialer og Løsninger
 • 2022-07-04
 • | Foto: Forbo Flooring
 • Vådrummet er et af bygningens mest kritiske rum med store mængder vand og høj fugtighed. Derfor bør bygherrerne altid bruge virksomheder, der er medlemmer af Gulvbranchens vådrumskontrol GVK, når der anvendes vinyl i vådrum.

  Indlæg af Claus Christian Jensen, chef for Gulvbranchen

   

  Det er en svær disciplin at arbejde med vådrum. Gang på gang ser vi, at samlingerne ikke er tætte nok, og der siver fugt ind til konstruktionerne bag, når der bliver svejset vinyl i vådrum. Det kan have fatale konsekvenser, når der ikke er styr på håndværket i bygningens mest udsatte rum. Derfor indførte Gulvbranchen GVK-ordningen for mere end 40 år siden for at sikre, at alle gulvlæggere arbejdede efter de samme høje standarder for vådrum.   

   

  GVK ordningen fungerer ligesom en certificering og bliver ofte efterspurgt i udbud, fordi den sikrer, at gulvlæggerne kan deres vådrum fra A-Z og følger SBi’s anvisninger til punkt og prikke. Det er bygherrernes garanti for godt håndværk. Derfor anbefaler SBi da også, at bygherrer og rådgivere skriver medlemskab af GVK ordningen ind som et krav i udbuddet, når der skal arbejdes med vinyl i vådrum. Det råd følger rigtig mange bygherrer og rådgivere heldigvis.


  Claus Christian Jensen nyt mindre format

  Claus Christian Jensen chef for Gulvbranchen

  GVK en garanti til branchen

  Desværre hopper kæden af, når tilbuddene ruller ind. Bygherrerne og rådgiverne glemmer ofte at tjekke, om de bydende er medlemmer af GVK ordningen og giver opgaven til en virksomhed, som har valgt at stå udenfor ordningen. Det skaber en større risiko for bygherren, der risikerer mangler i det endelige arbejde, ligesom det næsten opfordrer virksomhederne til at springe over, hvor gærdet er lavest og ikke søge medlemskab af GVK.

   

  For det er klart, at GVK stiller krav til sine medlemmer. Det er vores garanti til resten af branchen. Kun på den måde sikrer vi, at håndværket altid er fra øverste hylde. Som medlem af GVK skal du holde dig up to date med den nyeste viden om vådrum, du skal melde dine vådrumsopgaver ind via en portal og acceptere besøg af en uvildig inspektør udefra. Vi skal kunne kigge dig efter i kortene.

  Det er ikke alle virksomheder, der er trygge ved det. Måske fordi deres håndværk ikke er godt nok, måske fordi hverdagen i forvejen er meget hektisk. Mange gulvlæggere mangler lærlinge og kæmper med materialemangel. I sådan en situation er efteruddannelse måske ikke øverst på tapetet. Det kan være svært at prioritere tiden til kurser og kontrolbesøg, når du hænger i en klokkestreng.

   

   

  Lettere at være medlem

  Derfor har vi foretaget en række forenklinger af GVK ordningen, så det er lettere at være medlem. De nye tiltag betyder, at certificeringen fremover holder fem år, hvor det tidligere var tre år. Derudover bliver genopfriskningskurset skåret ned fra to dage til en dag. Samtidig har vi skærpet kravene til kontrollen, så de nye forenklinger ikke bliver en sovepude for medlemmerne.

  GVK ordningen er en enestående certificering. Som gulvlægger får du viden om de nyeste teknikker indenfor vådrum, adgang til rådgivning og et netværk med kolleger i branchen. Som bygherre er du sikker på, at du altid får håndværk fra øverste hylde. Så tag nu vådrummet alvorligt – det betaler sig i den lange ende.


  BOKS: GVK ordningen

  GVK ordningen er åben for alle gulvlæggere og koster kun 3600 kroner om året for firmaer, der i forvejen er medlem af Gulvbranchen. Er man ikke medlem af Gulvbranchen, koster et medlemskab af GVK kr. 6.000 om året. 

  Medlemmer af GVK ordningen skal have et vådrumscertifikat, der sikrer, at de har den nyeste viden om vådrumsteknikker. Vådrumscertifikaterne skal fornyes hvert femte år. Re-certificering og generhvervelse af vådrumscertifikat vil – uanset hvor længe det har været forældet - kunne erhverves ved gennemførelse og bestået 1-dags kursus på Gulvskolen.

  Alle udførende af vådrum skal have et gyldigt svejsecertifikat. Alle udførte vådrum indberettes på en digital portal, hvor der foretages stikprøvekontrol på udførte vådrum. Alle medlemmer får kontrolbesøg hvert andet år, hvor arbejdet på portalen gennemgås. Besøget varer 1,5 til 3 timer. Oplever auditorerne fejl på tre besøg, kan du ikke beholde din certificering.


  Boks: Om Gulvbranchen

  Gulvbranchen er et stærkt fagligt fællesskab for leverandører og entreprenører i gulvbranchen. I brancheforeningen får medlemmerne faglig ekspertise i gulve, materialer, vedligeholdelse og lægning. Brancheforeningen afholder desuden kurser i de nyeste teknikker indenfor gulve og rådgiver medlemmer i alt fra personalejura til kontrakter og kommunikation. 

   

   

  Anbefalede artikler