<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
polesen1

Fremtiden er cirkulær og nedriverbranchen er klar

 • Byggepladsen
 • Nedrivning
 • 2023-10-18
 • | Af Mikkel Weber Sandahl
 • … det mener Kenneth Olesen, ejerleder og direktør i nedrivningsfirmaet P. Olesen, som ser manglende fælles standarder for genanvendelse af byggematerialer som den største udfordring lige nu for den cirkulære byggebranche.

  polesen2


  - Det cirkulære er det nye sort. Det mærker man som nedriver meget tydeligt, siger Kenneth Olesen, ejer og direktør i nedrivningsfirmaet P. Olesen, og han fortsætter:

  - Og jeg er 100 % sikker på, at vi i fremtiden vil se meget færre totalnedrivninger og flere renoveringer foretaget selektivt, hvor byggematerialerne genanvendes. Det bliver en større del af vores forretningsområde, og vi vil gerne tage ansvar og skubbe på den udvikling. Som en del af bestyrelsen i Nedrivningssektionen under DI kan jeg uden tøven sige, at vi som branche er kommet langt, og vi er klar til at demontere langt mere til genbrug, end vi gør i dag.

  Men der mangler stadig visse ting, inden genanvendelse for alvor bliver en integreret del af enhver byggeplads, påpeger Kenneth Olesen:

  - Der skal være standarder for genanvendelse af byggematerialer, ligesom med nye materialer. Eksempelvis betonelementer kan vi sagtens genanvende i højere grad, men det kræver lige nu en godkendelse, hvis det skal bruges til nybyggeri, og det gør det vanskeligt i praksis.

   

  polesen3
  polesen4
   
   


  Der skal være en større gulerod for at genanvende

  Kenneth Olesen kan fornemme, at hele udviklingen med den grønne agenda – både hos private og professionelle aktører - er med til at skubbe til forståelsen for den cirkulære udvikling. Problemet er, at det er alle virksomheder på tværs af værdikæden, som skal være enige om at bevæge sig i den retning. Eksempelvis i forhold til en ensartet prissætning af opgaven.

  - Vi er fuldt ud bevidst om, at udviklingen går den vej. Og vi gør det i forvejen – vi skal bare til at gøre mere af det, siger Kenneth Olesen, og fortsætter:

  - Nedriverbranchen er langt med det cirkulære, men vi skal have alle til at spille med. Problemet er, at der er mange små virksomheder i byggeriet, og her bliver der til tider skåret hjørner. Som branche er vi fortalere for strengere krav og mere kontrol, så alt bliver udført ordentligt. Der ryger stadig for meget ved siden af, og alt for mange firmaer er ikke gearet til hele miljøsaneringsdelen. Mange bygherrer ved godt hvad, de får, men måske er der nogle, som undervurderer det korrekte nedrivningsarbejde.  polesen5

  En ny cirkulær økonomi

  Og det er byggebranchens evige dilemma – at der i sidste ende skal være en bygherre, som er klar til at betale for, at der bliver truffet de rigtige miljømæssige valg.

  - Udfordringen er, at demontering tager tid, og vi er vant til, at tid og penge er afgørende parametre i byggebranchen. Her skal der være en gulerod for entreprenører og bygherrer ved at genanvende, ligesom der skal opbygges en markedsplads for det. Når vi har udført sporadiske pilotprojekter, har vi efterfølgende har haft svært ved at komme af med de genanvendelige materialer, fortæller Kenneth Olesen. I samme åndedræt fremhæver han, at P. Olesen nu sammen med bl.a. Kingo og Tscherning har investeret i online-platformen GreenDozer for salg af genbrugsmaterialer.

  - Vi håber, den platform kan være med til at sikre, at materialer fra vores nedrivninger får et nyt liv i andre projekter. Som jeg nævnte tidligere, så er én af de tilbagevendende udfordringer ved at bygge med genanvendte materialer, at der er nogen, der skal stå med risikoen – hvem har ansvaret? Og her løser GreenDozer nogle af problemerne ved at have tegnet en forsikring, der dækker evt. følgeskader ved brug af genbrugsmaterialer. Det er én løsningsmodel på den udfordring – ellers får vi aldrig genanvendelsen af byggematerialer op i stor skala.

   

  Anbefalede artikler