logo
Annonce

Fra parcelhus til supersygehus - krisen gav betonproducent et los i rumpen

Fårup Betonindustri A/S var en lidt forsigtig, familieejet virksomhed. Men så kom finanskrisen og tvang den til at spille i en helt anden liga. Nogle gange kan der komme gode ting ud af selv de værste kriser, siger direktøren.  

Tekst af Frank UlstrupDet var med skælvende hånd, at Brian Knudsen, der er administrerende direktør i Fårup Betonindustri A/S, i 2013 underskrev virksomhedens indtil da største tilbud.

Tilbuddet drejede sig om montering og produktion af betonelementer til akutmodtagelsen på det nye supersygehus i Skejby. Der var tale om en bygning på fire etager og ikke mindre end 18.450 m2.

Alene omfanget var tre gange større end noget andet, Fårup Betonindustri nogensinde tidligere havde kastet sig ud i.

Faktisk svarede entreprisesummen til et tredjedel års omsætning, og dertil kom elementerne, der med et væld af indstøbte installationer havde stor kompleksitet. Dermed var det noget helt andet, end de parcelhuse, staldbygninger og mindre industribygninger, som de seneste mange år havde været virksomhedens speciale.

Men dengang i 2009 – 2010 kradsede krisen for alvor, og telefonerne havde alt for længe været alt for tavse. Hele byggebranchen konkurrerede med Brian Knudsens ord om, hvem der kunne holde vejret længst, og man underbød lystigt hinanden med tilbud, der langt fra dækkede produktionsomkostningerne. Og i Fårup nord for Randers havde krisen bidt sig så fast, at den var begyndt at koste hoveder.

- Ud af vores daværende 70 medarbejdere, havde vi allerede sagt farvel til 20, og vi var ved at være godt og grundigt trætte af bare at kikke ud af vinduet uden at foretage os noget, siger Brian Knudsen, der som direktør for det hele og med diverse prognoser i hånden havde svært ved at se lys for enden af tunnelen.

- Vi havde jo helt tilbage fra dengang min farfar grundlagde virksomheden i 1959 haft det mantra, at vi hellere ville have ti små sager end én stor – simpelthen fordi vi ville være stensikre på, at kunne holde det, vi lovede. Den strategi betød, at det blev stalde, parcelhuse og erhvervsbygninger, vi arbejdede med. Men i 2010 vurderede vi, at det ville tage alt for lang tid før, det marked kom op i fart igen, og til den tid ville vi enten være en meget lille virksomhed eller være gået over i historien som et af de firmaer, der ikke kunne klare presset.

 

Læs mere om BetonFarvel til trygheden

Derfor var der egentlig kun én vej for Fårup Betonindustri, og det var at lægge tryghedsnarkomanien på hylden og begynde at tænke i andre baner – langt større baner, kunne man måske tilføje.

- Det eneste, vi egentlig kunne få øje på, var, de store offentlige sygehusbyggerier, der var på tegnebrættet. Vi var sådan set ikke i tvivl om, at vi godt kunne løse opgaverne rent praktisk, men vi var hunderædde for at overse et eller andet, som vi så ville komme til at hænge på. Alene udbudsmaterialet i den type sager er jo på tykkelse med et af vores egne betonelementer, smiler Brian Knudsen og peger på entreprenør Poul Pedersen som en vigtig støtte.

Han var i forvejen engageret i sygehusbyggeriet, og havde altid haft et godt samarbejde med Fårup Betonindustri.

- Han troede på os, og det var selvfølgelig helt afgørende, siger Brian Knudsen og tilføjer, at bygherren fra Region Midtjylland derimod lignede et stort spørgsmålstegn, da han fik at vide, at betonelementerne skulle produceres og leveres af noget, der hed Fårup Betonindustri.


- Han havde ikke lige hørt om os, men blev efterfølgende ret så glad for samarbejdet, griner Brian Knudsen. Og da beslutningen først var taget, gik tingene stærkt.

- Det er jo en af de store fordele ved en familieejet virksomhed som vores. Vi skal ikke ud og spørge nogen om lov, men kan tage beslutningen om mandagen og rykke på den om tirsdagen. Så vi gik hurtigt i gang med at opbygge og forberede organisationen på de punkter, vi vidste var afgørende.

 Uanmeldt kontrolbesøg

Det drejede sig bl.a. om at kunne honorere de høje dokumentationskrav, udvikling af nye kompetencer og indkøb af nyt maskineri i millionklassen. Og så drejede det sig med Brian Knudsens ord om at blive 100 procent skarpe på, hvad det egentlig var, man solgte.

- Med de mindre byggerier var det ikke så afgørende, hvis vores og bygherres forventninger ikke var afstemt helt eksakt. Hvis der var uenigheder, var vi som regel bare large og tog det på vores kappe. Men den gik ikke her, hvor der f.eks. i sygehusets strålekælder var vægge og lofter i to meters tykkelse. Der skulle for vores egen skyld være helt anderledes styr på tingene, og det kom der.

Trods det var der en del ting, man lige skulle vænne sig til. Én af dem var, at bygherre havde en helt anden praksis, end man havde været vant til. F.eks. var der uanmeldt kontrolbesøg hver 14 dag og krav om at dokumentation skulle indsendes hver uge.

- Vi har flere medarbejdere, der har haft 25-års jubilæum, og en enkelt, der har været her i 40 år. Det betyder, at der er nogle traditioner og en bestemt måde at gøre tingene på, og dermed også, at det kræver lidt tilvænning, når du pludselig har kontrollanter, der kikker dig over skulderen, siger Brian Knudsen og fortsætter.

- Når det er sagt, så gik det faktisk meget hurtigere, end forventet, og den nye måde at arbejde på blev hurtigt dagligdag. Det kan vi i høj grad takke vores nuværende 90 medarbejdere for. De har hele vejen igennem bakket op om omstillingen og været utroligt loyale overfor virksomheden.

 

Læs mere om HospitalsbyggeriFlere store sager

Og det samme har bygherren om man så må sige. Akutmodtagelsen, som var Fårup Betonindustris første bidrag til supersygehuset, blev nemlig langt fra det sidste. I den tre år lange byggeproces, kom bygningerne N3 og N5 til, ligesom virksomheden nu er engageret i en række andre store projekter som f.eks. Nordens største hotel Hotel Cabin Metro på Amager, Trekronerkvarteret i Roskilde og boligområdet Mariendal på Frederiksberg.

Det er med andre ord gået rigtig stærkt, siden krisen gav den traditionelle og lidt forsigtige familievirksomhed et ordentligt los i rumpen og tvang den til udvikling. En udvikling, som direktøren i dag er kisteglad for.

- I dag er det jo tydeligt, at det på trods af anstrengelser og de nervepirrende perioder, var den helt rigtige beslutning, vi traf dengang. Det har i den grad løftet og trimmet vores organisation, så vi i dag er i stand til at påtage os meget store opgaver og samtidig levere et godt resultat. Og når fremtiden samtidig så også ser vældig lys ud, så synes jeg faktisk ikke, vi kan bede om ret meget mere, siger Brian Knudsen.

Ønsker du fremadrettet at modtage nye historier fra Bygge og Anlægsbranchen.
Tilmeld dig til vores nyhedsbrev her:

testEmail

*Nyhedsbrevet indeholder historier fra vores redaktion, brancheorganisationer og annoncører.

Service
Læs avisen online
Nyheder i din mailboks
Bygge & Anlægsavisen
Kontakt 
Medieinformation
Tip redaktionen!
Annoncer
www.bygge-anlaegsavisen.dk
Nyheder
Nybyggeri og renovering
Produktnyt
Motor/Transport
Profiler
Messer
Bygge- & Anlægsavisen

Bredgade 36. 1. Sal - Forhuset                               
1260 København K
CVR: 28890346
 
Telefontider:
Mandag - Fredag:    09.00 - 16.00
Hovednummer:     +45 3344 5555