
Fårup Sommerlands nye indgangsområde: Effektiv byggeproces
I anledning af Fårup Sommerlands 50-års jubilæum lancerer den nordjyske forlystelsespark et større indgangsområde, der skal give både gæster og ansatte en bedre oplevelse. Byggeriet har dog krævet massiv planlægning for at blive klar til sæsonstart i påsken 2025.
Fornyelse er afgørende for, at sommerlande og forlystelsesparker kan blive ved med at tiltrække både danske og udenlandske gæster. De fleste forbinder nyheder med store rutschebaner og hårrejsende forlystelser, men de fysiske rammer spiller også en afgørende brik i at skabe en god helhedsoplevelse, der får gæsterne til at komme igen og igen.
I år er årets nyhed i den nordjyske forlystelsespark Fårup Sommerland derfor et nyt, stort indgangsområde med gæsteservicebygning, eget ismejeri, souvenirbutik, velfærdsområder og kontorer for medarbejdere samt nye toiletfaciliteter, som skal forbedre oplevelsen for både gæster og medarbejdere.
- Vi kan i år fejre vores 50-års jubilæum, og vi er derfor en forlystelsespark med en del år på bagen. Det kunne man godt se og fornemme ved vores hovedindgang, hvor bygninger, faciliteter og infrastruktur var slidt og utidssvarende. For gæsterne var der ikke ordentligt plads, og på de store dage med over 10.000 gæster var der lange køer. Der var heller ikke tidssvarende forhold for vores mange ansatte, så det er en del af en længere strategisk overvejelse at gøre noget ved indgangsområdet, fortæller Teknisk chef i Fårup Sommerland, Tue Albrektsen. Han fortsætter:
- Vi er klar over, at mange gæster nok umiddelbart hellere ville have en ny, stor rutschebane, og at det måske ikke sælger mange billetter at få nye, flotte toiletter og et nyt indgangstorv. Men det er helhedsoplevelsen i hele parken, der gør, at vores gæster går hjem og er tilfredse efter en dag i Fårup Sommerland – og kvaliteten i hele dagen skulle gerne føles forbedret med de nye faciliteter og en større wow-effekt ved indgangen.
Hurtigt i jorden
De nye faciliteter i Fårup Sommerland inkluderer en kæmpestor indgangsportal, en ny café og nye butikker, et udvidet udendørs spiseområde og moderne toiletfaciliteter, der også inkluderer forbedrede handicapvenlige muligheder. Derudover bliver der opført en ny personalebygning med forbedrede faciliteter som f.eks. bedre toiletforhold og badeforhold – konkret bliver hele området udvidet fra eksisterende 600 til 2.100 kvadratmeter.- I bund og grund er det et meget klassisk byggeri, hvor vi i første omgang har fjernet bygninger, saneret området fuldstændig, gravet op og fremtidssikret infrastrukturen i hele området i forhold til fx elnet, kloakker, vandforsyning, fibernet osv. I stedet for de eksisterende 600 kvadratmeter har vi været i gang med at bygge næsten 2.100 kvadratmeter nye faciliteter, der er allokeret til f.eks. større og mere indbydende indgangsparti og information, større toiletter og butikker, bedre plads mellem butikkerne, flere kontorpladser til vores ansatte og i det hele taget et stort løft i personalefaciliteterne, forklarer Tue Albrektsen og fortsætter:
- Udfordringen har været en meget stram tidsplan. Vi gik i gang i sensommeren, og hele byggeriet har skullet være færdigt til første åbningsdag i den nye sæson i påsken 2025. Det duer ikke, at vores gæster møder ind til stilladser og et ufærdigt byggeri. Det har krævet et rigtigt godt planlægningsarbejde, og tidsplanen har været helt ned på daglig basis for at komme godt i gang med at jævne bygninger, grave ud osv. I sådant et byggeri, der kun kan foregå hen over efterår og vinter, har det været vigtigt at komme hurtigt i jorden og få støbt fundamenter inden den værste nattefrost. Vejret er jo en faktor, vi løbende har skullet forholde os til, og der har ikke været plads til en meget hård vinter.
Gode leverandører
Ud over et stramt planlægningsarbejde har byggeriet krævet gode, fleksible leverandører.- Vi har udbudt byggeriet i fagentrepriser og hyret et firma til at være rådgiver og byggeledelse. Det har fungeret fint, og vi har bevidst valgt nogle samarbejdspartnere, som vi har haft et kendskab til i lokalområdet. Det har været vigtigt med en vis fleksibilitet, så de f.eks. kunne arbejde mellem jul og nytår, og så har det været vigtigt med virksomheder af en vis størrelse, så de kunne skalere op i perioder, når vi havde behov for ekstra arbejdskraft, slutter Tue Albrektsen.