<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
explogreen
Annonce

ExploGreenland har fokus på nye eksportmuligheder

 • Byggeriets udvikling
 • Nordatlantisk Byggeri
 • Byggeprojekter
 • 2023-11-28
 • | Af Morten Bøcker
 • | Fotos af ExploGreenland
 • Eksporteventyr ligger og venter i de grønlandske fjelde, og Malik Vahl Rasmussen er manden, der kan hjælpe med at realisere dem.

  Malik Vahl RasmussenMalik Vahl Rasmussen

  Malik Vahl Rasmussen har nærmest fået grønlandsk minedrift ind med modermælken. Han er født og opvokset, mens hans far Rasmus Rasmussen drev Nalunaq guldminen nær Qaqortoq, og nu er efterforskning og sprængninger blevet hans metier i virksomheden ExploGreenland. Men Malik vil gerne ”brede det lidt ud” og har et højere mål.

  - Min vision er at bidrage til mere eksport fra Grønland. Jeg vil gerne bruge min viden, kompetencer, erfaring og kendskab til det grønlandske samfund til at medvirke til starte noget op fra bunden, siger Malik og sender dermed en invitation til virksomheder, der har fået øje på mulighederne i Grønland.

  Alting har en start, og første eksportprojekt er netop gennemført. Det bestod af en hel container med indlandsis, som blev sendt til Dubai til brug for drinks i den hede ørkenstat.

  Men ambitionerne går langt videre:

  - Grønland har cirka 90 % af de såkaldte sjældne jordarter, som Kina nærmest har haft patent på at udvinde. Jeg vil gerne hjælpe virksomheder med at komme i gang med udvindingen af disse mineraler, som blandt andet er vigtige for den grønne omstilling, siger Malik Vahl Rasmussen.

   

  Ekspert i udforskningsboringer

  Malik Vahl Rasmussen er uddannet diplomingeniør med speciale i Arktis fra Danmarks Tekniske Universitet. Undervejs i uddannelsen tilbragte han et semester i Norge med fokus på vandkraftværker, stenbrudsdrift samt natur og miljø i arktiske regioner.

  Han var i praktik hos bygherren for de nye lufthavne, Kalaallit Airports, og skrev afgangsprojekt sammen med Munck Gruppen, som er udførende entreprenør i Nuuk. Han blev herefter ansat hos Munck som entrepriseleder.

  I 2021 flyttede Malik tilbage til Qaqortoq og arbejdede for sin far i hans virksomhed, 60 North Greenland, hvor han fokuserede på materialeudforskningsdelen og vandt en opgave på 3.000 boremeter på 18 forskellige huller.

  Herefter valgte han at blive selvstændig med ExploGreenland.

  Udforskning af muligheder for minedrift er en af ExploGreenlands ekspertiser, og Malik Vahl Rasmussen samarbejder med sin fars firma, som råder over udstyr og skibe. 

  - Jeg vil gerne i kontakt med virksomheder, der har større bygge- og anlægsprojekter og mineselskaber med projekter i Grønland, siger Malik.

  Han kan også hjælpe med at udvikle projekter og sammensætte et team af eksperter til dem.

  - Det grønlandske samfund er lille, og jeg ved, hvem der kan hvad; hvem der kan hjælpe med logistik, bygning af camp og havn, siger Malik.

   

  Foto af minedrift

   

  Sprængninger med stor fokus på sikkerhed

  Han er også manden, man skal have fat i til de helt store sprængninger.

  Malik Vahl Rasmussen har erfaring med sprængninger op til 100.000 kubikmeter og har i øjeblikket sin daglige gang ved den nye landingsbane i Nuuk som sprængningsleder for Munck. Her står han også for planlægning, koordinering af sikkerhed og forberedende arbejder

  - 6,2 millioner kubikmeter fjeld skal sprænges væk for at få plads til banen, fortæller han.

  I en helt anden boldgade har ExploGreenland hjulpet Anori med at opsætte en meteorologisk mast, der skal indsamle data til et muligt, fremtidigt vindmølleprojekt, som på nuværende tidspunkt kan komme til at omfatte flere end 200 vindmøller. Energien skal bruges til fremstilling af ”grøn” ammoniak.

  Under opsætning af masten har Malik Vahl Rasmussen hjulpet med alt det logistiske og praktiske, der skulle løses og koordineres i Nuuk, herunder for eksempel sling-operationer med helikopter og leje af diverse udstyr.

  Overskudsenergien fra projektet kan for eksempel bruges til opvarmning af et stort drivhus.  Anbefalede artikler