Arbejdsmiljøkoordinator hos JORTON: Arbejdsmiljø handler om mere end sikkerhed
Hvordan skaber man en byggeplads, der tager højde for medarbejdernes ve og vel, både mentalt og fysisk? Hos JORTON har man lagt vægt på at skabe et klima, hvor det er okay at vise sårbarhed og fortælle om de udfordringer man kæmper med, både på arbejdet og i privatlivet.
Der er måske en fordom om, at de, der har ansvaret for sikkerhed, bare sidder bag et skrivebord og udstikker direktiver. Intentionerne er gode, men direktiverne eller vejledningerne bliver hverken læst eller udformet til at passe ind i byggepladsens daglige arbejdsrutiner.
Denne fordom har Stine Kongsted Andersen og Ingerid Jovall Rødtnes formået at gøre op med. De tager begge ud på byggepladserne så ofte som muligt, for sammen med medarbejderne at finde frem til løsninger, der skaber en tryg og sikker byggeplads:
- Det handler om, at vi skal være synlige og ikke fremstå som nogle papirnussere, der sidder fra et fjernt kontor og kommanderer rundt med folk. Vi skal ud på pladserne og indgå i dialog med alle de mange mennesker, der har deres daglige gang på byggepladsen. Det gør det muligt for os at forstå deres hverdag bedre, samtidigt med at folkene der indser, at vi er der for at hjælpe dem med at komme helskindet hjem fra arbejdet hver eneste dag, forklarer Ingerid, der er Arbejdsmiljøkoordinator hos JORTON Region Nord.
Arbejdsmiljø handler om mere end sikkerhed
Selvom arbejdssikkerheden fylder meget i Ingerid og Stines hverdag, så er de udmærket klar over, at det gode arbejdsmiljø er en kompliceret størrelse:
- Det handler ikke kun om det fysiske og om at faldsikre eller undgå alt for tunge løft. Har man problemer på hjemmefronten eller en kontrovers med en kollega, så kan det have alvorlige konsekvenser for ens arbejdsliv. Det påvirker arbejdsindsatsen og livsglæden. Derfor sørger vi også for tage en snak med de forskellige medarbejdere om deres personlige udfordringer, og de er altid velkomne til at ringe til os, hvis de går og tumler med noget. Det lyder simpelt, men det har en stor betydning for den enkelte medarbejder at man har en person man kan betro sig til.
- Hertil tager vi også ud på de store byggepladser hver tredje måned for at holde et evalueringsmøde, hvor alle forhold på byggepladsen vendes, lige fra sikkerheden til de sociale forhold. Vi kan mærke, at det har en god effekt på medarbejderne, når de ved at de har nogle som de kan tale med, især når de føler sig udkørt rent mentalt. Man skal ikke underkende at det kan være en stressende oplevelse at starte på en ny byggesag. Der er et væld af nye kollegaer, nye deadlines og nye opgaver. Det første skridt til at kunne overkomme alt dette, er at snakke om det, uddyber Stine.
Afslutningsvis erkender Stine og Ingerid at deres køn også har betydning for deres arbejde:
- Vores arbejde kan kun lykkedes hvis medarbejderne tør betro sig til os og der tror jeg stadig at det er nemmere at udvise sårbarhed overfor en kvinde i den til tider machodominerede byggebranche, afslutter Ingerid